Категорія
Лідерство
Дата

Справжня Role Model. Як фехтувальниця Ольга Харлан стала першою українською лялькою Barbie

Ольга Харлан, українська шаблістка. /facebook сторінка Ольги Харлан

Ольга Харлан, українська шаблістка. Фото facebook сторінка Ольги Харлан

Українську шаблістку Ольгу Харлан, 32, могли дискваліфікували через відмову потиснути руку російській спортсменці. Як в 2020 році корпорація Mattel обрала Харлан прототипом для першої української ляльки Barbie

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Українська шаблістка Ольга Харлан на чемпіонаті світу з фехтування в Мілані з рахунком 15:7 перемогла росіянку Анну Смірнову, яка виступає під нейтральним прапором. Після завершення поєдинку Харлан відмовилась потиснути руку суперниці. За це українська фехтувальниця спочатку отримала дискваліфікацію на 60 днів від FIE (Міжнародна федерація фехтування).

Дискваліфікація загрожувала тим, що Харлан, по-перше, не змогла би взяти участь у групових змаганнях. По-друге, вона могла не наберати достатньо балів аби пройти до індивідуальних змагань на Олімпійських іграх, каже Юрій Шаповалов, засновник компанії Podium Sport Marketing Group, яка займається спортивним маркетингом Харлан.

На ранок 28 червня Харлан була на девʼятому місці у світовому рейтингу, а для того, щоб пройти на Олімпійські ігри їй потрібно займати шосте і вище місце, додає Шаповалов. Він згадує, що спілкувався із Харлан напередодні змагань і каже, що спортсменка розуміла можливі наслідки свого вчинку. «Єдине за що вона переживала, що через особисту дискваліфікацію вона не зможе допомогти команді», — каже Шаповалов.

Головний тренер збірної України з фехтування Наталія Конрад розповіла, як саме Харлан дістала дискваліфікацію. Вона зазначила, що перед цим у правилах було зазначено, що спортсменки можуть просто здійснити торкання зброєю, проте в останній момент правила щодо цього змінили:

«Справді, у правилах є таке, що після бою треба віддати «салют» та потиснути руку. Але, наприклад, коли діяли правила щодо COVID-19, досить було дотику зброєю. Це схвалено правилами FIE. Наскільки мені відомо, вчора [26 липня] було екстрене засідання FIE і вони скасували це правило, нікому про це не сказавши», — зазначила головний тренер збірної України з фехтування Наталія Конрад.

Конрад вважає, що це було зроблено спеціально, адже напередодні змагань було засідання суддівської колегії, де говорили про те, що може бути спроба дискримінувати українську спортсменку. 

«Те що відбулося — це те як повинно було відбутися. Я не хотіла тиснути руку цієї спортсменки і я діяла своїм серцем. Коли я почула про те що мене хочуть зняти зі змагань це мене вбило настільки що я кричала від болю», — сказала Харлан в своєму зверненні в Instagram.

В соцмережах Харлан активно підтримують. Відома українська тенісистка Еліна Світоліна запостила в Instagram: «Ми не тиснемо руки російським і білоруським спортсменам. Це наша позиція! Я закликаю міжнародні спортивні організації та федерації поважати наше рішення! Ми всі любимо і поважаємо Ольгу Харлан».

Під вечір 28 липня «Міжнародна федерація фехтування» (FIE) таки скасувала рішення про дискваліфікацію Харлан. Таким чином лідерка збірної України зможе виступити 29 липня у командних змаганнях на ЧС у Мілані, які будуть відбірковими на Олімпіаду-2024. Керівництво FIE прислухалося до рекомендацій Міжнародного олімпійського комітету. 

За свою спортивну карʼєру Ольга Харлан виграла чотири олімпійські медалі, пʼятнадцять медалей чемпіонатів світу та двадцять медалей чемпіонатів Європи, що є рекордом для українських фехтувальників.

Перша українська Barbie

У 2020 році Харлан стала першою українкою яка стала прототипом для створення ляльки Barbie компанією Mattel. Це була лімітована серія Barbie Role Models присвячена святкуванню 60-ї річниці Barbie до якої увійшло 40 жінок.

Український дистрибʼютор «Тойдіко» запропонував головному офісу Mattel кандидатуру Харлан, згадує Шаповалов. Вони обирали між Олею Харлан, Тіною Кароль та Катериною Кухар.

«Тойдіко» помітив Харлан роком раніше під час участі у спільній маркетинговій компанії. За придбання ляльки Barbie покупець міг виграти персональне тренування з Харлан. «Під час цієї співпраці Харлан вразила менеджерів Тойдіко своєю безпосередністю, відкритістю, добротою, що ті подали її кандидатуру у проєкт Mattel», — згадує Шаповалов.

Після затвердження кандидатури Mattel попросили надіслати фотографії Харлан, її розміри, детальні фотографії фехтувального костюма. На основі цих даних вони зробили ляльку яку надіслали Харлан. «Проєкт тривав близько пів року, — каже Шаповалов. — Саме створення ляльки зайняло два місяці».

У 2020 році Харлан стала першою українкою яка стала прототипом для створення ляльки Barbie компанією Mattel. Це була лімітована серія Barbie Role Models присвячена святкуванню 60-ї річниці Barbie до якої увійшло 40 жінок.

Лялька-фехтувальниця наразі існує в єдиному екземплярі. За словами Шаповалова, були плани зробити лімітований випуск до 3 000 екземплярів, але почався COVID продажі в офлайн магазинах впали і ідею не реалізували.

Для Харлан участь у цьому проекті не була безкоштовною, але Шаповалов не називає суму. «Скажу так: цих грошей Харлан не вистачило б придбати автомобіль», — лише зазначає він. Для Харлан мотивація брати участь у проєкті Barbie була не грошова, а ідейна, додає він. «Їй важливо, що її спортивні досягнення надихають людей і мотивують маленьких дівчат бути схожими на неї», — зазначає Шаповалов.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні