Категорія
Світ
Дата

Росіян на Олімпійських іграх більше, ніж здається. На що вони йдуть, щоб потрапити на головну спортивну подію року у Парижі

2 хв читання

Олімпійські ігри у Парижі російські спортсмени російська пропаганда /Getty Images

Олімпійські ігри у Парижі офіційно розпочнуться 26 липня 2024 року. Фото Getty Images

Попри спроби України та решти цивілізованого світу не допустити представників Росії на Олімпіаду 2024 через агресію РФ, росіяни будуть там, хоч і під нейтральним прапором. Але цим російська присутність на Літніх Олімпійських іграх у Парижі не обмежиться. Wall Street Journal і Financial Times підготували статті про те, як країна-агресор дає про себе знати на спортивних змаганнях, де більшість не хоче їх бачити. Forbes переказує головне з матеріалу

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Офіційно російські спортсмени не можуть виступати під своїм прапором вже четверті Олімпійські ігри поспіль, пише WSJ. От тільки цього разу справа не у схвалених державою допінгових скандалах, якими вже багато років «славиться» Росія, а у вбивствах українців і окупації українських земель.

Міжнародний олімпійський комітет відмовився від повної заборони російським спортсменам брати участь в Олімпіаді 2024 року, тому вигадав процес, пройшовши який росіянин зможе змагатися, хоч і не під своїм прапором. Кандидати від РФ мали подати заявку на участь як індивідуальні нейтральні спортсмени і довести, що вони не підтримують війну Росії в Україні чи не мають активних звʼязків із армією.

Пройти цю процедуру вдалося лише 15 росіянам. Сім тенісистів, три велосипедисти, три веслувальники на каное, плавець і батутист, уточнює FT із посиланням на МОК. Усі вони не мають права демонструвати прапор Росії та висловлюватися на підтримку російської війни в Україні.

Хто зна, як МОК контролюватиме виконання другої вимоги, адже він без проблем допустив до змагань тих, хто не приховує свого схвалення російської агресії проти українців. Минулого тижня міжнародна неприбуткова правозахисна організація Global Rights Compliance представила докази того, що понад дві третини допущених російських спортсменів уже порушили вимогу про публічну підтримку вторгнення Росії, пише FT.

Гаазька організація заявила, що МОК «проігнорував» результати її досліджень. Наприклад, те, що велосипедистка Альона Іванченко і тенісистка Єлєна Вєсніна лайкали пости, що ставлять під сумнів право України на існування, і ті, що прославляють «військові досягнення» Росії.

FT також наводить слова Єлисейського палацу про те, що «дуже мала» кількість росіян, яких допустили до Олімпіади, демонструє, що процес їхньої перевірки МОКом був «ретельним». 

У своєму матеріалі WSJ попереджає: помилкою буде вважати, ніби російська присутність на Олімпійських іграх у Парижі обмежиться 15 спортсменами. Їх буде значно більше, але з новими паспортами й під іншими прапорами. 

Минулого серпня російське міністерство спорту повідомило про зміну національності 67 її спортсменів від початку 2022-го. Втім деякі незалежні оглядачі кажуть про принаймні 200, включно з неолімпійськими спортсменами, такими як шахісти. 

WSJ знайшов підтвердження, що принаймні 18 росіян, які змінили національність після початку повномасштабної війни в Україні, змагатимуться у Парижі. Російський сайт Sport-Express нарахував 58 спортсменів із російським корінням на цьогорічній Олімпіаді – він взяв до уваги тих, хто змінив паспорт багато років тому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд