Категорія
Світ
Дата

Сірий кардинал іранських аятол та перемовник з Росією. Хто такий Мохаммад Мохбер, який став тимчасовим президентом Ірану?

2 хв читання

Перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер. /Getty Images

Перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер. Фото Getty Images

Після загибелі Ібрагіма Раїсі повноваження президента Ірану тимчасово виконуватиме перший віцепрезидент Мохаммад Мохбер, 68. Що потрібно про нього знати? Розбір Reuters, Time, WP та NYT

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Ібрагім Раїсі, який загинув у авіакатастрофі 19 травня, був президентом Ірану та кандидатом у наступники фактичного правителя країни, верховного лідера Алі Хаменеї. Обидві політичні позиції мали підвищений рівень ризику, пише Time.

Виконувачем обовʼязків президента Ірану у разі його смерті стає перший віцепрезидент, зазначено в конституції країни з приміткою – якщо його кандидатуру схвалить верховний лідер. Віцепрезидентом Ірану з 2021 року є Мохаммад Мохбер. Алі Хаменеї вже запропонував йому провести вибори нового президента країни протягом 50 днів, зазначає WP.

Авіакатастрофа

Президент Ірану Ібрагім Раїсі загинув 19 травня внаслідок авіатрощі. Гелікоптер, на якому летіли Раїсі, міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амір-Абдоллахіан, губернатор провінції Східний Азербайджан Малік Рахметі та імам аятола Алі Хашим із провінції Тебріз, розбився на північному заході Ірану. Делегація поверталася з церемонії запуску греблі на прикордонній з Азербайджаном річці Аракс. Ніхто з них не вижив.

Хто такий Мохаммад Мохбер

Мохбер народився 1 вересня 1955 року. Він, як і покійний Раїсі, вважається близьким до верховного лідера Ірану Алі Хаменеї, який має «останнє слово» в усіх державних питаннях, пише Reuters. 

Він обіймав керівні посади в найпотужніших організаціях Ірану, таких як фонд Mostazafan, Sina Bank та багатомільярдному інвестиційному фонді Setad, пише NYT. 

Саме Хаменеї у 2007 році обрав Мохбера на посаду виконавчого директора Setad. Фонд контролюється виключно Хаменеї, пише WP. Багато його активів сформовано внаслідок конфіскації власності у громадян Ірану, показало розслідування Reuters у 2013 році.

Під керівництвом Мохбера Setad розробив іранську вакцину від коронавірусу Barkat, пише WP. Але кампанія з вакцинації нею громадян Ірану провалилася і зрештою більшість іранців щепили китайською вакциною.

Усі три організації є частиною непрозорої мережі фінансових структур, які пов’язані з іранською державою, хоча й не є безпосередньо державною власністю, зазначає NYT. Також їх повʼязують із проєктами, які є пріоритетними для верховного лідера Ірану та його найближчого оточення.

Віцепрезиденти в Ірані, як правило, маловідомі фігури, діють більше як гравці в уряді, ніж як публічні особи, пише NYT. «Віцепрезиденти Ірану традиційно не були претендентами на місце своїх босів, – пояснює NYT Робін Райт, науковий співробітник Інституту миру США та Центру Вільсона у Вашингтоні. – Важливіше питання – кому режим дозволить балотуватися в президенти».

Як тимчасовий президент, Мохбер є одним з трьох членів Ради експертів, разом зі спікером парламенту та головним суддею країни. Рада має організувати нові президентські вибори протягом 50 днів після смерті Раїсі.

Перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер /Getty Images

Перший віцепрезидент Ірану Мохаммад Мохбер виступає з промовою під час екстреного засідання після загибелі президента Ірану Ібрагіма Раїсі, 20 травня 2024 року. Фото Getty Images

Політичні позиції Мохбера

Мохбер перебуває під санкціями США та їхніх союзників. У 2010 році Євросоюз запровадив проти нього та ще сімох іранців санкції за «причетність до ядерної чи балістичної ракетної діяльності». Але за два роки його виключили із санкційного списку, розповідає WP. 

У 2021 році міністерство фінансів США наклало санкції на Мохбера за його фінансову причетність до «системної корупції та безгосподарності» Ірану. Але це не завадило йому за шість місяців стати першим віцепрезидентом Ірану.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року Мохбер працював над зміцненням зв’язків Ірану з РФ, пише WP. Через кілька місяців після зустрічі Хаменеї з президентом Росії Володимиром Путіним у липні 2022 року в Москві Мохбер разом із високопоставленими чиновниками оборони та безпеки Ірану також їздив до столиці РФ. Тоді сторони домовилися про нові поставки зброї, повідомляє Reuters. Іран погодився постачати Росії ракети «земля-земля» та більше безпілотників, повідомляли джерела Reuters. 

Також Мохбер запропонував Росії співпрацювати проти західних санкцій. «Ми перебуваємо під західними санкціями 40 років і не дозволили їм підірвати владу уряду країни або ж серйозно вплинути на нас», – заявляв Мохбер у Москві, пише WP.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні