Випробування ракети класу «земля-земля» Fateh-110 в Ірані /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Іран передав Росії близько 400 балістичних ракет – Reuters

Випробування ракети класу «земля-земля» Fateh-110 в Ірані Фото Getty Images

Іран передав Росії близько 400 потужних балістичних ракет класу «земля-земля». Ці ракети здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км. Про це пише Reuters із посиланням на шість джерел.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Йдеться про іранські балістичні ракети малої дальності Fateh-110 та їх різновид Zolfaghar, повідомили три іранські джерела. 
  • Поставки почалися на початку січня після досягнення угоди на зустрічах наприкінці минулого року між іранськими та російськими військовими і представниками спецслужб, які відбулися в Тегерані та Москві, повідомило одне з іранських джерел.
  • Іранський військовий чиновник, який побажав залишатися невідомим через конфіденційність інформації, сказав, що було щонайменше чотири поставки ракет, і найближчими тижнями буде більше.
  • Інший високопоставлений іранський чиновник зазначив, що деякі з ракет були відправлені до Росії кораблем Каспійським морем, а інші були транспортовані літаком.
  • «Буде більше поставок. Немає причин це приховувати. Нам дозволено експортувати зброю в будь-яку країну, яку ми забажаємо», – сказав інший іранський чиновник.
  • Як зазначає видання, термін дії обмежень Ради Безпеки ООН на експорт Іраном деяких ракет, безпілотників та інших технологій закінчився в жовтні. Проте США та ЄС зберегли санкції щодо програми балістичних ракет Ірану на тлі побоювань щодо експорту зброї до його проксі на Близькому Сході та до Росії.

Fateh-110 і Zolfaghar

Fateh-110 виготовляється іранською корпорацією Aerospace Industries Organization. Перебуває на озброєнні КСІР (Корпус стражів ісламської революції). Швидкість польоту – 3–4 Мах, маса БЧ – 650 кг. Орієнтовний час польоту – 300–350 секунд. 

Має декілька поколінь. Початкова дальність польоту ракети першого покоління становила 200 км, другого – до 250 км, третього – до 300 км. У серпні 2012 року Іран успішно випробував Fateh-110 четвертого покоління.

Zolfaghar належить до сімейства Fateh-110. Дальність польоту ракети – 700 км. Ракета може нести бойову частину масою 500 кг. Вважається, що Zolfaghar використовують комерційні системи GNSS підвищення точності.

Контекст

Росія зблизилася з Іраном після повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року. Серед іншого, Тегеран надав російському режиму тисячі дронів-камікадзе, які вбивають цивільних українців, а також технологію їхнього виробництва. 

У 2022 році вперше з’явилася інформація про те, що РФ намагається отримати в Ірані балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar, оскільки у країни-агресора вичерпалися запаси 9М723 і 9М728 ОТРК «Іскандер».

Про те, що Іран готується надати Росії сучасні балістичні ракети малої дальності для ведення повномасштабної агресії проти України, заявляли в Білому домі у листопаді минулого року. Стурбованість щодо балістичних ракет посилилася після візиту міністра оборони РФ Сергія Шойгу до Тегерана у вересні 2023 року.

РФ також атакує Україну балістичними ракетами КНДР. Ймовірно, це ракети KN-23/24. Дальність північнокорейської балістики може сягати 690 км, а вартість – до $3 млн за одиницю. Більше про це читайте в матеріалі Forbes.

Українські засоби ППО мають розроблені алгоритми протидії обом типам цих ракет, проте балістичні ОТРК «Іскандер-М»/Zolfaghar можуть збивати тільки ЗРК Patriot і SAMP/T.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні