Категорія
Світ
Дата

У Польщі пройшли місцеві вибори. Чому їхні результати не зупинять протести фермерів на кордоні – висновки для України

Ярослав Качинський, Дональд Туск, Рафал Тшасковський /Колаж - Forbes Ukraine

Зверху зліва направо – голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський і премʼєр Польщі Дональд Туск. Знизу – мер Варшави Рафал Тшасковський Фото Колаж - Forbes Ukraine

На місцевих виборах у Польщі де-юре перемогла партія «Право і справедливість», яка восени 2023-го втратила владу після восьми років панування в місцевій політиці. Де-факто більшість воєводств контролюватиме «Громадянська платформа» Дональда Туска. Що означають для України результати місцевих виборів у Польщі, кордон з якою понад шість місяців потерпає від блокад з боку фермерів і перевізників

У Польщі 7 квітня обирали місцеву владу у 16 сеймиках на рівні воєводств, мерів і депутатів на рівні місцевих рад. Кандидатів обирали на понад 49 000 виборних посад.  

Суто за цифрами перемогу здобула партія «Право і справедливість» (ПіС), набравши 34,2% по країні. «Заява про нашу смерть дещо перебільшена», – відреагував на результат лідер ПіС Ярослав Качинський і назвав це успіхом.

Але якісну перемогу здобули члени чинної правлячої коаліції. «Громадянська платформа» прем’єра Дональда Туска набрала 30,6% голосів виборців, «Третій шлях» – 14,2%, «Лівиця» – 6,2%. Коаліція цих партій може взяти під контроль сеймики у дев’яти воєводствах, тоді як ПіС – у семи, прогнозує TVN. Також «Громадянська платформа» домінує у великих містах: її кандидати у першому турі виграли у Варшаві та Гданську.

Туск сприйняв результати помірковано. Його тішить скорочення відставання від ПіС, перемога у містах і перевага у сеймиках. Але непокоїть провал на сході Польщі та в селах. І те, що на вибори прийшло мало молоді.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні