Учора ввечері Сема Бенкмана-Фріда затримали на Багамах у кримінальній справі про шахрайство та відмивання грошей /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

«Я не відповідаю за всі проблеми світу». Інтерв’ю засновника FTX Бенкмана-Фріда, яке він дав Forbes за кілька годин до арешту

Учора ввечері Сема Бенкмана-Фріда затримали на Багамах у кримінальній справі про шахрайство та відмивання грошей Фото Getty Images

Ввечері 12 листопада Сема Бенкмана-Фріда затримали на Багамах у кримінальній справі про шахрайство та відмивання грошей, відкритій у США. Буквально за кілька годин до його арешту Forbes вдалося поставити Бенкману-Фріду кілька запитань.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

До початку листопада 2022-го колишній гендиректор FTX Сем Бенкман-Фрід вважався людиною, яка ніколи не помиляється. У великій статті Forbes 30-річний «вундеркінд» розповідав, що «зайнявся криптовалютами, до пуття не знаючи, що це таке». За чотири роки він сколотив статки у $26,5 млрд. На відміну від інших криптовалютних мільярдерів, які воліли триматися в тіні, Бенкман-Фрід завжди був на видноті й називав себе філантропом. Після обвалу криптовалют наприкінці 2021-го він пообіцяв виділити майже $1 млрд на порятунок фірм, що постраждали від криптозими.

Все змінилося 2 листопада, коли надбанням громадськості стала балансова відомість FTX. Вона показала, що вся імперія Бенкмана-Фріда тримається на біржовому токені FTT, який він сам і винайшов. FTT обвалився з $26 до $2, клієнти почали масово забирати з біржі гроші, і компанія збанкрутувала. Судові документи малюють ще похмурішу картину, а нинішній гендиректор Джон Рей розповів, що ніколи не бачив «настільки повного провалу корпоративного контролю та відсутності достовірної фінансової інформації». За кілька годин до арешту Бенкман-Фрід дав інтерв’ю Forbes.

Ви аналізували причини банкрутства FTX? У вас є розуміння, чому це сталося?

Певною мірою. Я маю приблизну «карту» того, що сталося. Відсоток левериджу в угодах був не надто високий, але хеджування позицій виявилося недостатнім в умовах, коли глобальна економічна ситуація швидко змінюється, відсоткові ставки центробанків зростають, а ризиковані активи падають у ціні.

Крах FTX – це не глобальний крах ринку. Це класичний приклад краху активів однієї компанії. У перші дні листопада деякі активи, якими володіла Alameda, різко знецінилися на 50–90%. Це були і високоліквідні криптоактиви, і реальні активи на кшталт акцій.

У FTX є дуже наочні дешборди за обсягами угод, їх географії тощо. Чого нам не вистачало – це оцінки ризиків. Інакше ми б заблокували частину ризикованих угод.

Ви вважаєте, що проти вас та Alameda велася цілеспрямована піар-кампанія?

Так, я певен, що така кампанія була. Але це мене не виправдовує. Я не повинен був ставити FTX у становище, вразливе для подібних кампаній.

Ефективний альтруїзм, про який ви багато говорили, припускає, що потрібно добре заробляти, щоб досягати ефекту. Наскільки етично було заробляти так, як це робили ви за рахунок грошей клієнтів ?

Сама ідея ефективного альтруїзму так само приваблива. Вона не змінилася, це дуже гарна модель. Вся річ у мені. І тепер мій особистий провал не повинен кидати тінь на цю ідею.

FTX подала заяву про захист від кредиторів. Як нове керівництво біржі справляється із реструктуризацією боргів? Ви казали, що нічого не знали про фінанси своєї компанії. Якби якимось дивом ви завтра знову стали гендиректором, то як отриманий досвід допоміг би вам керувати біржею?

Я не знаю, що зараз відбувається у компанії, але впевнений, що нове керівництво добре справляється. Чув, що там працюють дуже хороші фахівці, які намагаються розібратися в ситуації та виправити її. Я їм за це дуже вдячний. Але даремно не дають доступу колишнім працівникам до баз даних. Розібратися у справах глобальної компанії на зразок FTX неможливо, якщо не співпрацювати з її службовцями.

Ви мали контрольний пакет акцій FTX. Ніхто не міг змусити вас піти у відставку, якби ви цього не хотіли. Хто чи що підштовхнуло вас до такого рішення?

Я безпосередньо відповідав за деякі напрями роботи. Я вважав, що компанія повністю платоспроможна. І мене збентежило те, що сталося. Я отримував безліч повідомлень від юристів про те, що мені потрібно піти. І зараз я шкодую, що піддався тиску. Не можу сказати, що якась одна конкретна людина змусила мене ухвалити неправильне рішення. Я сам винен у тому, що зробив.

Декілька компаній хотіли надати вам допомогу та докапіталізувати FTX. Що це за компанії?

Не можу назвати їх, у мене немає дозволів від їхнього керівництва. Але йшлося про багато мільйонів доларів. Всі ці пропозиції надійшли до того, як я подав заяву про банкрутство FTX. І це були переважно не існуючі інвестори FTX, а нові компанії. В обмін вони хотіли частку у біржі та широкі права контролю щодо нагляду за тим, які рішення я приймаю в компанії. Можливо, я б не залишився на посаді гендиректора, але посада не має значення.

Як ви вважаєте, гендиректор Binance Чанпен Чжао справді хотів купити FTX?

Ні. Було багато ознак того, що він блефує. Наприклад, Чжао жодного разу не назвав конкретної суми майбутньої угоди. Мовляв, «мільярд туди – мільярд сюди, кому яка різниця». Я шкодую, що повірив у те, що угода можлива. У той момент багато хто хотів, щоб продаж FTX відбувся, і я теж на це сподівався. Чжао явно грав зі мною. Але я не впевнений, що він розумів, до чого це приведе, і що він справді хотів саме такого результату. Думаю, його метою було досягти піар-ефекту.

Чанпен Чжао звинуватив вас у тому, що ви намагалися маніпулювати ринком, щоб найбільший по капіталізації стейблкоїн Tether втратив прив’язку до долара США. Ви справді хотіли це зробити?

Слухайте, я, звичайно, наробив багато помилок. Те, що я зробив із FTX, жахливо. Але я не міг би мати суттєвого тиску на ціну Tether, навіть якби захотів. Я не мав для цього ресурсів. Та й навіщо мені це робити? Зараз про мене говорять багато поганого. Я заслуговую на критику за те, що напартачив. Але я не відповідаю за усі проблеми світу.

Getty Images

До початку листопада 2022-го колишній гендиректор FTX Сем Бенкман-Фрід вважався людиною, яка ніколи не помиляється Фото Getty Images

Новий гендиректор FTX Джон Рей каже, що ви не приділяли належної уваги комплаєнсу. У вас був цілий відділ комплаєнсу, в якому працювало понад 70 осіб. Вони повідомляли вам про свою роботу?

Я дуже багато міркував про регулювання ринку криптовалют і був у курсі того, чим займається відділ. Я приділяв комплаєнсу багато часу, іноді працював з регуляторами по п’ять-шість годин на день. Що стосується норм регулювання ринку, що діяли в різних країнах, то багато з них були абсолютно безглуздими. Так, у деяких країнах ми повинні були закривати облікові записи користувачів, якщо ті не могли підтвердити свою адресу проживання за останні пів року. Підтвердженням міг бути, наприклад, рахунок за електрику, але чомусь не за гарячу воду.

Тому я зовсім не приділяв уваги управлінню ризиками. Мені потрібно було уважніше стежити за маржинальними угодами.

Ви отримали мільярди від першокласних інвесторів та інших криптовалютних компаній. Ви можете розповісти, як вам вдалося залучити їх та які запитання вони ставили?

Венчурних інвесторів цікавить матриця зростання, віддача інвестицій. Зазвичай вони ставлять питання на кшталт «подивися, у цьому сегменті твоя виручка впала. Поясни, чому». І на такі питання іноді дуже складно відповісти. Але, оглядаючись назад, можу сказати, що зазвичай я непогано володів ситуацією. Чи цікавилися вони оцінкою ризиків та комплаєнсом? Вони практично ніколи не ставили таких запитань.

Імперія FTX, як виявилось, трималася на біржових токенах FTT. Що ви думаєте про їх раптовий колапс? І про біржові токени, які використовують інші біржі?

Я досі вважаю, що біржові токени – це чудова технологія. FTT впали через збіг обставин: біржа не могла знайти фінансування, почався відтік трейдерів, стартувала негативна піар-кампанія. І все це сталося одночасно. Але біржові токени не можна використовувати як резерв на чорний день. Такого дня вони тебе не врятують.

Ви даватимете свідчення Конгресу. Ви готові до того, що вам можуть висунути кримінальні звинувачення?

Я підготував для Конгресу 22 сторінки пояснень. Більшу частину я озвучу, коли даватиму свідчення. Я не думаю про звинувачення. Я зосереджений на тому, щоб допомогти розібратися в тому, що сталося, на користь користувачів.

Як ви вважаєте, це кінець ринку криптовалют?

Ні. Я впевнений, що це перспективна технологія, яка має велике майбутнє.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні