Категорія
Війна
Дата

Мобілізація, допомога США та будівництво фортифікацій. Чому 2024 рік є визначальним для перебігу війни і як Україні вийти на траєкторію перемоги? Інтерв'ю з військовим аналітиком Майклом Кофманом

Майкл Кофман война мобилизация наступление /колаж Forbes Ukraine

Військовий аналітик Майкл Кофман. Фото колаж Forbes Ukraine

Майкл Кофман – один із найвпливовіших американських військових аналітиків з євразійської та російської тематики. Forbes Ukraine поговорив з ним про поточний хід війни та очікування на 2024 рік, спроможності та стратегію армії РФ (у тому числі можливий наступ наприкінці весни), стратегію атак України на російські НПЗ та три головних чинники, без яких Україні не вийти на траєкторію перемоги.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Третій рік Україна продовжує відчайдушно боротися, стримуючи тиск Росії на всій лінії фронту. 25 березня Київ прокинувся від чергової ракетної атаки: за хвилину після оголошення повітряної тривоги над столицею ППО збили дві балістичні ракети РФ, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук. До цього Росія кілька днів прицільно била по енергетичній інфраструктурі України, не перестає комбіновано атакувати українські регіони ракетами, БПЛА, КАБами та РСЗВ.

Росіяни хочуть повернути раніше втрачені території під час контрнаступів ЗСУ у 2022 та 2023 роках, пише NYT. «Від цього року залежатиме формат завершення війни. Росія готуватиметься до контрнаступу наприкінці травня чи на початку літа», – говорив у лютому президент Володимир Зеленський.

За годинну розмову з Майклом Кофманом ми встигли обговорити, чому 2024 рік є визначальним для перебігу війни, без чого Україна не зможе вийти на траєкторію перемоги, який стан армії обох сторін і чому Україні дуже важливо провести мобілізацію.

Розмова скорочена та відредагована для зрозумілості.

Київ ракета атака /Getty Images

Наслідки російського ракетного обстрілу Подільського району Києва, 21 березня 2024 року. Фото Getty Images

Армія РФ, її тактика та спроможності

В одному з інтервʼю ви говорили, що перша половина 2024 року визначить перебіг війни. Поясніть свою думку.

Те, що відбувається у першій половині року, створює інерцію для того, як події розгортатимуться у другій половині, аж до 2025 року. Це включає ключові рішення з питань особового складу, укріплень та боєприпасів. Чинна ситуація багато в чому визначалася рішеннями, ухваленими і не ухваленими ще у 2022 році.

Яка ваша оцінка стану російської армії?

Російська армія має відносну перевагу в живій силі, боєприпасах та техніці. Але це не вирішальна перевага. Кількість [у росіян] переважає якість. Найбільше обмеження – здатність застосовувати силу в широких масштабах. Це було помітно під час їх останніх наступальних операцій.

Армія РФ досить адаптивна. Її проблема: не дуже добре впроваджує інновації з нуля. Але добре адаптується згори донизу. І росіяни масштабують промислове виробництво. Російська армія, зокрема, обмежена в наявності техніки через високі втрати і покладається на радянську техніку, що перебуває на зберіганні, а не на нове виробництво. Ця радянська спадщина не нескінченна.

Якщо Україна зможе втримати російську армію поточного року, загальна перевага Росії в 2025 році може знизитися. А виробництво боєприпасів на Заході збільшиться у 2024 році.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні