Категорія
Новини
Дата

Для наступальних дій Україні потрібно співвідношення озброєння 1 до 1 відносно РФ. Росія ж готуватиметься до контрнаступу на початку літа – Зеленський

Президент України Володимир Зеленський на Форумі «Україна. 2024 рік» зазначив, що Україна зможе перейти до наступальних дій, коли матиме співвідношення озброєння 1 до 1 відносно російського.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • «Тиск росіян достатньо сильний. Зокрема на Харківському напрямку (Куп’янськ). Інтенсивність застосування артилерії приблизно (у співвідношенні) 1 до 12. Так було до кінця минулого року і на початку цього року», – відзначив Зеленський.
  • «Зараз – 1 до 6,6. Проте перевага суттєва. Нам треба прийти до таких моментів, коли у нас були відповідні операції, контрнаступальні дії, коли ми йшли 1 до 1,5, чи 1 до 3. Тоді зможемо відтіснити росіян. Поки не буде такої кількості, ми зможемо стояти або втрачатимемо територію. На жаль», – каже президент.
  • «На сьогодні чотири бригади літнього наступу досі без техніки, про яку було домовлено», – зауважив Зеленський.
  • «Маємо тиснути на партнерів щодо тих пакетів, які були обговорені, домовлені та підписані. Тоді шансів у росіян буде менше. Як тільки [співвідношення щодо кількості зброї] у нас буде 1 до 1 на тому чи іншому напрямку, ми обов’язково покажемо результат. Як це вже неодноразово було», – підсумував президент.
  • «10 систем Patriot кардинально змінили б ситуацію. Якби ми їх отримали, могли б застосувати ближче до лінії фронту, росіяни до нас не підійшли б, а відступили. Ми б зламали їхню лінію оборони і пішли б вперед», – наводить Зеленський приклад необхідності військової допомоги Заходу.
  • «Від цього року залежатиме формат закінчення війни», – сказав Зеленський.
  • Нам буде складно в березні-квітні. Проходитимемо період різних хвиль: політичних, фінансових та різного тиску, пояснює президент. «Росія готуватиметься до контрнаступальних дій на початку літа. Або в кінці травня, якщо зможуть. Ми готуватимемося також», – зазначив він.
  • Все це для нас важливо, вказав Зеленський. Але стратегічно вирішують військові, стратегічно важливіше – не втратити людей.

Контекст

Загальна кількість короткострокових та багаторічних зобов’язань із допомоги Україні сягнула €242 млрд, за підрахунками Кільського інституту світової економіки, з початку повномасштабного вторгнення по 15 січня 2024-го. Ця сума включає як виконану допомогу, так і ту, що надаватиметься у майбутньому.

Впродовж 2023 року війна в Україні поступово перейшла у фазу «позиційної», зазначав ексголовнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Серед причин – дефіцит зброї, потреба у додатковій мобілізації та ротації, й підвішений стан допомоги від США, які є основним військовим донором України.

Сполучені Штати є лідерами у військовій підтримці – €42,2 млрд. Новий пакет підтримки на 2024 рік ще узгоджується у Конгресі. Затягування з ухваленням додаткової допомоги з жовтня 2023-го вже призвело до проблем на фронті та, зокрема, до втрати Авдіївки, визнає президент США Джо Байден. Європа навряд чи зможе замістити військову допомогу Вашингтона, сказала українським журналістам амбасадорка США Бріджит Брінк.

Дефіцит зброї в Україні зростає з кожним днем. Україна стикається з «критичною» нестачею артилерійських снарядів, оскільки Росія щодня використовує на фронті втричі більше вогневих засобів, повідомляв на початку лютого Bloomberg із посиланням на лист міністра оборони України Рустема Умєрова колегам з Європейського Союзу. Україна ж не в змозі випускати більш як 2000 снарядів на день по лінії фронту, яка простягається на 1500 км. Ми потребуємо 200 000 155-мм снарядів на місяць, йдеться в листі.

ЄС своєю чергою визнав, що до 1 березня зможе надати Україні лише половину обіцяних снарядів, пообіцявши до кінця року поставити ще майже 600 000 одиниць.

Європейські столиці поспішають зібрати $1,5 млрд у вигляді екстреного фінансування, щоб закупити для України артилерійські снаряди за межами ЄС, пише Financial Times. Чехія очолює ініціативу, яка є фактично запасним планом для озброєння України.

Глава зовнішньої політики ЄС Жозеп Боррель заявив, що річна виробнича потужність ЄС зросте до 1,4 млн снарядів до кінця 2024 року, випередивши США, які, як очікується, досягнуть 1,2 млн наступного року. За даними аналітичного центру Royal United Services Institute, Росія здатна виробляти 2,5 млн снарядів на рік. 

У доповіді Міжнародного інституту стратегічних досліджень аналітики Франц-Стефан Гаді та Міхаель Кофман дійшли висновку, що Україні знадобиться 75 000–90 000 артилерійських снарядів на місяць, «щоб підтримувати війну в обороні, і понад удвічі більше – 200 000–250 000 – для великого наступу».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні