Володимир Зеленський, Президент України /Офіс Президента України
Категорія
Війна
Дата

Сила слова. Зеленський виступав з початку війни понад 560 разів. Як його промови вплинули на Україну та світ

Володимир Зеленський, Президент України Фото Офіс Президента України

Щоденні промови президента стали одним із символів повномасштабної війни. Forbes дослідив, як змінювалась риторика Зеленського за 12 місяців війни

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Рік тому о 3.40 ранку Росія почала масоване вторгнення на територію України, а десятки українських міст зазнали ракетного обстрілу. Менш ніж за три години президент України звернувся до нації, записавши відео на телефон і виклавши його у соцмережі.  

З того часу Зеленський зробив щонайменше 563 виступи перед громадянами України та іноземною аудиторією. Загальний хронометраж цих виступів – понад 32 години та 20 хвилин. Не важко порахувати, що президент виступає 1,6 раза на день. 

370 разів президент звітував перед українцями у своїх вечірніх зверненнях, а на початку повномасштабного вторгнення й протягом дня. Ще 32 виступи в Україні президент зробив у рамках подій, свят і т.д.

Типове вечірнє звернення виглядає так: три хвилини інформації (353 слова) про фронт, ситуація в найгарячіших точках із акцентом на міста (від Маріуполя, Бучі, до звільнення Харківщини й Херсона та оборони Бахмута), міжнародні перемовини, забезпечення армії, тиск впровадження санкцій щодо Росії, нагородження бійців, подяка за захист держави кожному. 

У рамках підготовки великої статті про лідерство Зеленського, яка вийшла у першому номері журналу Forbes у 2023 році, журналісти видання дослідили, як влаштована президентська машина зі створення контенту. Більшість вечірніх і «політичних» промов пише колишній журналіст Дмитро Литвин. До подієвих виступів, на кшталт Нового року чи Канського фестивалю, залучається колишній сценарист «Кварталу» Юрій Костюк. Але основний автор більшості промов – сам президент. Часто на зустрічах присутня речниця глави ОП Єрмака Дарію Зарівну, яка має журналістський бекграунд.

Є ще один автор – сам Зеленський. «Президент часто приходить на зустрічі, маючи в голові 70% ключових меседжів, ідей та ходів», – розповідає Зарівна, яка часто присутня на зустрічах щодо промов. Ходи у промовах – це те, що викличе емоційну залученість слухачів, закарбується у памʼяті, стане мемом.

«Важлива особливість вечірніх звернень – вони повинні розкрити «нерв дня» та показати українцям, що іде процес, що зроблено в країні для наближення перемоги», – каже член команди Зеленського, який спілкувався на умовах анонімності. 

Офіс президента України

Володимир Зеленський, Президент України Фото Офіс президента України

Що каже Зеленський українцям

Найбільш широко вживане слово президента – прикметник «наш». У своїх зверненнях до народу президент використав словосполучення «наш» + іменник понад 4400 разів. Для порівняння слово «Україна» та відповідний прикметник звучали 956 разів. Вислів «наша держава» звучав найчастіше серед словосполучень із «наш». 

Також у топі слів для української аудиторії: «окупант» (831 раз), «день» (821), «життя» (589), «підтримка» (560). 

Риторика президента змінювалась протягом війни. Якщо у лютому 2022-го у топі були слова: ворог, столиця, громадянин, вторгнення, захист. То вже за рік пріоритет змістився: захист, день, підтримка, партнер, тиждень, дія. Більш детально еволюцію промов Зеленського ви можете побачити на інфографіці.  

Найбільш вживані слова у виступах Володимира Зеленського

Найбільш вживані слова у виступах Володимира Зеленського

Методологія аналізу промов Зеленського

Виступи президента брались з сайту президента з розділу Промови. Період аналізу – 24.02.2022-14.02.2023. Для виокремлення ключових слів використовувалась бібліотека YAKE.

Дипломатичний тиск

У Зеленського понад 170 виступів перед іноземною аудиторією. Їх обʼєднує прагматична ціль. «Ні президент, ні перша леді не погодяться на участь у заході, якщо не буде розуміння, як аудиторія може допомогти Україні у війні», – каже співрозмовник із ОП. Зеленський фокусується не тільки на політичних елітах, він часто виступає перед студентами, підприємцями та навіть перед вболівальниками американського футболу.  

Іноземні промови Зеленського – стабільно високої якості. Деякі претендують на статус видатних, про Зеленського-оратора вже написані десятки статей у провідних західних медіа. «Їх [промови] довго вивчатимуть, – каже журналіст Саймон Шустер із TIME, який закінчує книгу про Зеленського «The Fight is here». – Виступи Зеленського виявилися дуже ефективним інструментом дипломатії».

Як працює словесна дипломатія Зеленського? Ось приклад, у травні-червні 2022 року публічна активність Зеленського досягла піку – 23 і 29 промов відповідно. А 23 червня в Брюсселі лідери 27 країн Євросоюзу проголосували за надання Україні статусу кандидата в члени ЄС. 

Загалом, з 24 лютого Зеленський виступив перед 33 парламентами, включно з промовами перед обома палатами законодавчої гілки влади США та Великої Британії. Виступи для парламентів були трохи довші за вечірні звернення – 656 слів або 5 хв. 

У лютому та навесні Зеленський просив про підтримку, розповідав про обстріл країни, про опір українців, наводив аналогії з історії кожної з країн та запевняв, що Україна боротиметься, закликав до справедливості та говорив про цінності. Специфічні прохання були до окремих країн: німецький уряд та особисто Шольца Зеленський закликав «зруйнувати стіну» та надати Україні підтримку, американський Конгрес попросив про літаки, Ізраїль – про ППО та санкції щодо Росії.

Офіс Президента України

Володимир Зеленський, Президент України 10 жовтня 2022 Фото Офіс Президента України

Після «освоєння» істеблішменту Зеленський перемикнувся на університетське середовище: таких виступів було 12, три з них у США. Серед переліку країн також можна несподівано зустріти Австралію (двічі), Чилі та Японію. Зі студентами президент був більш філософський, ніж із парламентарями, хоча й тут наголошував, що Україні потрібна зброя та підтримка.

Зеленський багато виступає на конференціях і самітах. Найбільше увага президента прикута до подій в країнах-партнерах України: США, ЄС та Великій Британії (сумарно 49 виступів). Ще 34 рази Зеленський звертався на засіданнях, конференціях і самітах, де були присутні представники різних країн одночасно. Наприклад, Рада безпеки ООН, засідання Європейської ради, G7, саміти НАТО (сумарно 14 разів). 

Не забув президент і своїх колишніх колег зі сфери культури. Зеленський звернувся до учасників Канського та Венеційського кінофестивалів, Литовської кінопремії, фестивалю «Канські леви» та «Ґластонбері».

«Лідери демократичних країн дають нам зброю, доки цього вимагає більшість виборців, тому це один із пріоритетів комунікації», – каже співрозмовник Forbes із команди Зеленського.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні