Президент США Джо Байден виходить на сцену, щоб виголосити промову в садах Королівського замку у Варшаві 21 лютого 2023 року /Getty Images
Категорія
Світ
Дата

«Україна ніколи не буде перемогою Росії». Головне з промови Джо Байдена до річниці широкомасштабного наступу РФ

Президент США Джо Байден виходить на сцену, щоб виголосити промову в садах Королівського замку у Варшаві 21 лютого 2023 року Фото Getty Images

Після несподіваного візиту в Київ Байден виступив з історичною промовою в Польщі до річниці великої війни в Україні. Forbes пропонує огляд промови

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Урочистий виступ президента Джо Байдена був призначений на 18:30 за київським часом в історичному центрі Варшави. На виступ Білий дім запросив усіх охочих, але попередньо необхідно було зареєструватися на сайті.

Промові Байдена передувала коротка промова президента Польщі Анджея Дуди, який сказав, що «українські захисники переможуть, а жахливі жертви українців принесуть плоди перемоги».

«Я закликаю європейські країни, країни НАТО проявити солідарність із Україною, надати військову підтримку Україні, щоб в українців було чим битися, – сказав Дуда. – Не бійтеся надати свою підтримку».

Getty Images

Президент Сполучених Штатів Джо Байден виступає з промовою у Варшаві, Польща, 21 лютого 2023 року Фото Getty Images

Промова президента США почалася із проголошення того, що «Польща є одним із найбільших союзників США».

Далі він похвалив єдність Заходу і міць НАТО, які «навіть за рік після війни не відвернуть очі від російського вторгнення, а продовжують стояти за демократію, незалежність і право людей на життя без агресії».

«Коли Путін спрямував свої танки в Україну, то вважав, що світ це проковтне, але він помилявся. Демократія надто сильна, а замість очікуваної перемоги Путін отримав розбите військо».

Байден повторив свою фразу про те, що Київ, незважаючи на страшну агресію, стоїть вільний і продовжує боротися, яку він сказав учора під час свого несподіваного візиту в Київ. Він також знову запевнив, що «НАТО не розʼєднати», а «підтримка України не припиниться». «Жорстокість ніколи не зламає прагнення свободи, а Україна ніколи не буде перемогою Росії», – рішуче заявив американський президент під оплески натовпу.

Байден протиставив Путіну Зеленського, назвавши його сталевим. «Путін думав, що він є міцним хлопцем, а лідери демократичних держав слабкі. Він потрапив у війну проти людини, яка зроблена зі сталі – це президент Зеленський.

Путін зіткнувся з тим, що ще рік тому не міг собі уявити. Демократичні країни стали сильнішими, а він став слабшим».

Згадав Байден і про продовольчу кризу. «Путін намагався поглибити світову продовольчу кризу, але США і країни «Великої сімки» обʼєдналися, щоб не допустити цього і збільшити світові запаси їжі». Крім того, він повідомив, що його дружина, Джилл Байден, вирушає до Африки, щоб привернути більшу увагу до проблеми із продовольством у регіоні.

Похвалив американський президент і польський народ за те, що він відкрив свої двері для мільйонів українських біженців. Не забув Байден і про «жахи війни», які повинні бути покарані. Він окремо говорив про те, що Росія «використовує зґвалтування як зброю ведення війни і викрадення дітей як спосіб знищити українців і їхню ідентичність».

Getty Images

Президент США Джо Байден стоїть серед дітей із прапорами США, Польщі та України після того, як він виголосив промову у садах Королівського замку у Варшаві, Польща, 21 лютого 2023 року Фото Getty Images

«Ніхто не може відвернути очей від жахів, які Росія вчиняє проти українського народу. Це огидно», – промовив президент США.

Байден засудив вторгнення Росії і сказав, що воно було абсолютно неспровоковане. «Це трагедія. Президент Путін обрав війну. Кожного дня він продовжує робити вибір на її користь. Він може закінчити цю війну одним своїм словом. Це настільки просто. Росія виводить війська з України – війна закінчується. Якщо ж Україна припинить захищатися від Росії, це буде кінцем України. Саме тому усі разом ми повинні зробити все, щоб Україна змогла себе захистити», – переконаний Байден.

Ймовірно, Байден додав до своєї промови відповідь на звернення Путіна до російського народу, яке відбулося сьогодні кількома годинами раніше. Він запевнив, що «Захід не готував напад на Росію», хоч російський президент не втомлюється повторювати свій наратив про змову колективного Заходу проти Росії.

Getty Images

Президент США Джо Байден заявив, що підтримка постраждалої України «не послабиться», коли він виступав у Польщі напередодні першої річниці великого вторгнення Росії в Україну Фото Getty Images

Сказав Байден і про успіхи України, яка «відвоювала 50% окупованих земель», і про невдачі зимового наступу Росії, який «ще й досі не приніс ніяких стратегічних перемог».

Байден оголосив про те, що цього тижня будуть введені додаткові санкції проти Росії.

Американський президент також запевнив усі країни НАТО, що «захищатиме кожен дюйм» територій НАТО.

На завтра запланована зустріч Байдена із «Бухарестською девʼяткою».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні