Гроші лампочка колаж Forbes /Getty Images
Категорія
Війна
Дата

Ціна кондиціонерів. У серпні «Укренерго» витратило на аварійні поставки електрики від €3,9 млн до майже €6 млн. Чи була альтернатива?

Відсутність відключень електрики спекотними вечорами обійшлася у мільйони євро. Фото Getty Images

Україна пройшла літо 2023-го без відключень електрики. Серпнева спека підняла споживання, але «Укренерго» за допомогою механізму аварійної допомоги не допустило відключень. Якою була ціна такої електрики і чому не працює «нормальний» імпорт?

«Останні два тижні у нас складнощі з покриттям споживання електроенергії. Основна проблема – дефіцит генерації», – сказав керівник «Укренерго» Володимир Кудрицький 30 серпня в ефірі телемарафону «Єдині новини».

Теплоелектростанції досі в аварійних ремонтах після обстрілів минулої зими, атомні енергоблоки – у планових ремонтах, пояснив він. «Укренерго» брало аварійну допомогу у сусідніх країн 16 разів за весняно-літній сезон 2023-го року, з них більше половини – у серпні, за останній тиждень місяця – чотири рази, такий висновок можна зробити, проаналізувавши публікації пресслужби «Укренерго». За даними «Укргідрометцентру», серпень був аномально теплим, зафіксовано 12 температурних рекордів.

«Укренерго» не має іншого інструменту забезпечити баланс енергосистеми. Щоб попередити вимкнення споживачів, обирає аварійну допомогу», – зазначає енерготрейдер Джульєтта Рагімова, яка представила позицію експертів енергоринку – авторів телеграм-каналу «Енергожінка».

Ціна кондиціонерів. У серпні «Укренерго» витратило на аварійні поставки електрики від €3,9 млн до майже €6 млн. Чи була альтернатива? /Фото 1

Аварійна допомога – не тільки останній перед вимкненнями захід екстреного балансування енергосистеми, а й найдорожчий, кажуть в «Укренерго». У скільки обходиться електрика в якості аварійної допомоги? Ціна зафіксована у контрактах з операторами системи передачі країн-партнерів, пояснюють у пресслужбі компанії. «Це – комерційна таємниця», – додають там.

Зазвичай ціна «аварійної» електроенергії прив’язана до цін на балансуючих ринках, плюс премія, коментують Forbes два джерела на ринку енергетики, які просять не називати їхніх імен через чутливість питання.

Forbes підрахував, у скільки приблизно «Укренерго» могла обходитися отримана у серпні аварійна допомога від сусідніх країн.

Як ми рахували?

Європейська мережа операторів системи передачі електроенергії ENTSO-E публікує ціни на балансуючому ринку Польщі та Румунії, де Україна переважно брала аварійну допомогу. Щоб уможливити розрахунки, ми припускаємо, що «Укренерго» запрошувало порівну електрики у обох країн і заводило аварійну допомогу рівним графіком: наприклад, по 200 МВт·год щогодини. Ми враховуємо різницю у часі та коливання курсу долара.

Таким чином, «Укренерго» за спекотний літній вечір витрачало близько €300 000-500 000 тільки за ціною балансуючого ринку сусідніх країн. 22 серпня обсяг аварійної допомоги був рекордним – 3900 МВт·год протягом дев’яти годин, це могло обійтися державній енергокомпанії у близько €800 000.

За серпень 2023-го, за підрахунками Forbes, «Укренерго» могло заплатити за аварійну допомогу близько €3,9 млн ( без урахування премії)

«Порядок сум коректний, але вони не враховують премію, яка може складати ще до 50%», – каже учасник ринку енерготрейдингу на умовах анонімності через чутливість питання. Таким чином загальні видатки можуть бути близькими до €6 млн, враховуючи обсяг імпортованої електроенергії – ціна 1 МВт була до €308,65.

Альтернативні джерела електроенергії влітку

Рішення брати аварійну допомогу не обговорювалося з Офісом президента, пояснює топчиновник з ОП на правах анонімності. Нацрегулятор – Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) – дорікає «Укренерго» бездіяльністю у залученні додаткових джерел генерації для покриття попиту.

«Завдання «Укренерго» – залучення до покриття попиту максимальної кількості внутрішньої генерації, у тому числі й теплової», – цитує голову НКРЕКП Костянтина Ущаповського прессслужба регулятора.

Про яку теплову генерацію говорив Ущаповський?

До війни 70% теплової генерації електроенергії в Україні виробляли станції ДТЕК Ріната Ахметова. Російські обстріли знищили 40% генерації компанії, повідомляв генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко в інтерв’ю Forbes наприкінці липня. Компанія проводить планові та аварійні ремонти, план – увійти в зиму з потужністю 4800 МВт. Компанія працює без резерву потужності, казав топменеджер великої державної енергокомпанії влітку.

Ще одна компанія, яка володіє теплоелектростанціями – державна «Центренерго». Нещодавно там всьоме за останні чотири роки змінили керівництво. Задача, яку ставили перед новим керівництвом – підготовка до опалювального сезону, розповідав топменеджер Фонду держмайна України, в управлінні якого перебуває компанія.

«Нарощення власної генерації – основна мета, – сказав Кудрицький в ефірі «Єдиних новин». – Завершення плану Міненерго з відновлень допоможе її досягнути».

Імпорт міг би покрити частину дефіциту. Україна має технічну можливість імпортувати 1200 МВт, це погодила європейська мережа операторів системи передачі електроенергії. Але ні державні, ні приватні імпортери не поспішають закривати потребу. Навпаки. Наприкінці серпня Україна скоротила імпорт електроенергії до найнижчого з початку липня рівня, за даними ExPro Consulting.

«Імпорт не заходить, бо в Україні цінові обмеження нижчі за європейські ціни», – зазначив Кудрицький. Ціни на електрику в сусідніх країнах у деякі години перевищують українські на 50-130%, підрахували аналітики ExPro Consulting.

Граничні ціни встановлює Нацрегулятор. Наприкінці червня НКРЕКП розширила граничні ціни, але не скасувала їх. «Великі обсяги імпортної електрики заходитимуть, якщо в Україні буде вища ціна», – каже енерготрейдерка Рагімова.

Топменеджер НКРЕКП допускає, що регулятор повернеться до перегляду граничних цін на електрику. Він про це говорив у серпні на умовах анонімності через чутливість питання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні