Категорія
Війна
Дата

«Якщо армія РФ захопить Авдіївку, це буде на совісті США». Як ворогу вдалося перетягнути на себе криваву удачу на підступах до міста? Розбір The Telegraph

Авдіївка, війна /Getty Images

Танкові війська ЗСУ в напрямку Авдіївки, де тривають важкі бої Фото Getty Images

Російська армія, яка може от-от захопити Авдіївку, зазнала величезних втрат на підступах до міста, яке ще називають «воротами у Донецьк». Через скорочення західної підтримки ЗСУ все складніше тримати його оборону, пише у своїй статті The Telegraph. Forbes Ukraine публікує її переклад

На східному фронті України йдуть криваві бої. Але бійня за Авдіївку набула «промислових» масштабів. 

Пролітаючи над територією за межами Авдіївки, камера українського безпілотника фіксує кількість загиблих військових армії РФ. Під час короткого польоту над понівеченими війною полями вдалося нарахувати близько 113 трупів російського ворога, які ніхто не забирає, і вони гниють у багнюці.

Такі втрати армії РФ – регулярне явище відтоді, як вона почала наступ на Авдіївку в листопаді 2023 року. На цій ділянці фронту щодня гине або отримує поранення близько 1000 російських солдатів, за оцінками британської розвідки. Наразі це одне з «найдорожчих» місць у дворічній загарбницькій війні Росії проти України.

Символічна стратегія

Попри жахливі людські втрати, війська Володимира Путіна от-от можуть захопити Авдіївку. Точніше те, що залишилося від міста. Минулого тижня російським військам вдалося підступитися до зруйнованих околиць Авдіївки. Керівник Авдіївської міської військадміністрації Віталій Барабаш попередив, що ситуація «критична».

«Ворог тисне з усіх боків, штурмує місто дуже великими силами», – сказав він у четвер 8 лютого. 

Як і Бахмут – такий же «скромний» приз, який російські війська захопили великою ціною в травні 2023 року, цінність Авдіївки є радше символічною, ніж стратегічною. До повномасштабної війни у місті проживало близько 30 000 людей, більшості з яких вдалося втекти. І це не велике промислове місто – там немає нічого, окрім коксохімічного заводу радянських часів на його околицях.

Але якщо росіяни візьмуть гору на цій ділянці фронту, наратив про перемогу може більше не зводитися лише до грубої російської військової сили. Також постане питання – в чому причина. Сили оборони України слабшають, бо виснажені двома роками безперервних боїв із сильнішим ворогом? Чи армія РФ має перевагу через зменшення підтримки Заходом Сил оборони України?

Авдіївка, війна /Getty Images

Засніжене поле зі слідами артилерії та нещодавно знищеної російської важкої техніки на околиці Авдіївки, 25 січня 2023 року Фото Getty Images

Причина – скорочення підтримки Заходу

Блокування пакетів військової допомоги з боку США та ЄС призвело до катастрофічної нестачі артилерії на лінії фронту під Авдіївкою, за словами українського командування. Ще влітку обидві сторони обстрілювали одна одну приблизно в рівній кількості. Зараз російські війська можуть випустити пʼять снарядів на один український.

«Загальне відчуття – якщо Авдіївка впаде, це буде провина Америки», – зазначає Глен Грант, колишній аташе з питань оборони Великої Британії в країнах Балтії та колишній радник Міністерства оборони України.

«Затримки з допомогою надто довгі, в ЗСУ закінчується все, а європейці так і не змогли наростити свої спроможності, щоб компенсувати цю втрату, – каже Грант. – Основне – це нестача артилерійських боєприпасів і ракет».

Авдіївку армія РФ намагається захопити ще з минулого року. З часу, коли вперше зʼявилися ознаки, що шанси України на перемогу у війні зменшуються. Контрнаступ ЗСУ влітку 2023-го на запорізькому напрямку не дав очікуваних результатів. А початок конфлікту між Ізраїлем та ХАМАСом відвернув увагу західних партнерів України. Сподіваючись скористатися перевагою, 40-тисячне російське військо атакувало Авдіївку, яка розташована за 24 км на північ від утримуваного терористами Донецька.

Авдіївка, війна /Getty Images

Новий дитячий майданчик в одному з дворів Авдіївки, розбомбленому під час артилерійського обстрілу 31 грудня 2023 року Фото Getty Images

Відновлення штурму Авдіївки

Спочатку це була катастрофа. Українські війська вже облаштували позиції в багатоповерхівках радянських часів на околиці Авдіївки. Це були вигідні позиції, щоб контролювати відкриті території. Російська бронетехніка просувалася під ударами української артилерії і втратила понад 200 одиниць техніки за перші два місяці боїв під містом.

Після цього Кремль перейшов до так званої тактики мʼясної хвилі: стрімких атак тисячами низькокваліфікованих піхотинців. Це теж не увінчалося успіхом. До грудня 2023-го під містом полягло близько 13 000 живої сили ворога. Здавалося, що штурм згасає.  

Але армія РФ відновила темп, застосувавши безпілотники, оснащені приладами нічного бачення. Їм вдалося порушити логістику постачань ЗСУ, які відбувалися у темну пору доби. 

У битві за Авдіївку беруть участь одні з найкращих українських підрозділів – 110-та механізована бригада. Її бійці з початку війни безперервно захищали місто. Та 47-ма механізована бригада, яка очолила літній контрнаступ. Незважаючи на початок зими, коли бойові дії зазвичай затухають, бої за місто не припиняються.

«Щоденно Росія підтягує свіжі бойові сили. Попри погодні умови, попри втрати, попри все, – розповів «Радіо Свобода» один із українських солдатів. – Вони продовжують повзти буквально по тілах своїх же військових».

Але в той час, як росіяни можуть спиратися на, здавалося б, нескінченні резерви живої сили (яка складається переважно з колишніх увʼязнених), ряди ЗСУ слабшають. Для захисту прогалин на лінії фронту в місті 110-й батальйон часом був змушений залучати своїх автомеханіків, деякі з яких – люди похилого віку, зазначав у Telegram український журналіст Юрій Бутусов.

«Кожен, хто може тримати в руках автомат, потрібен для захисту Авдіївки», – написав Бутусов, зауваживши, що багато з них вже загинули в бою.

«На лінії фронту у ЗСУ все менше сил, і Авдіївка є симптомом цього, – додає Грант, – 110-та бригада – хороший підрозділ, але він просто виснажений».

Авдіївка, війна, танк /Getty Images

Танк ЗСУ, знищений артилерією армії РФ, 31 грудня 2023 року під Авдіївкою. Жителі Авдіївки живуть у підвалах будинків і розраховують на гуманітарну допомогу. Місто зазнає постійних атак російських військ, зокрема безперервних бомбардувань Фото Getty Images

Комплексна проблема

Російські війська мають перевагу у БПЛА «від першої особи»: мінібезпілотники з вибухівкою, які оператор може спрямувати прямо в ціль. На деяких відео з лінії фронту можна побачити, як вони переслідують окремих солдатів. Як гігантські комарі, дзижчать над головою, а потім налітають і розривають своїх жертв на шматки.

Окрім тяжких поранень, українські військові скаржаться, що їм все ще доводиться покладатися на волонтерів і донати українців, щоб зібрати гроші на купівлю безпілотників. Воїни, нарікають вони, не повинні бути ще й збирачами коштів.

Битву за місто на Донбасі затьмарюють цьогорічні президентські перегони по обидва боки Атлантики. У США фінансову блокаду України очолюють республіканці, які симпатизують кандидатурі Дональда Трампа. Він же виступає за скорочення допомоги Україні, щоб змусити Київ укласти мирну угоду з РФ. А Путін хоче використати Авдіївку як скальп для своїх виборців напередодні президентських виборів у Росії 17 березня.

Не всі у РФ, щоправда, бачать Авдіївку в такому флюгерному контексті. Тоді як Сергій Марков, колишній радник Кремля, стверджує, що її взяття «буде великою перемогою російської армії», інші вважають, що це лише зміцнить безпеку сусіднього окупованого Донецька, головного місцевого російського логістичного вузла.

І хоча в дефіциті артилерії для ЗСУ частково звинувачують Вашингтон, ЄС також до цього причетний. Поки що Європа виконала лише половину своїх поточних військових зобовʼязань для України.

Якою б не була причина поточних невдач ЗСУ в Авдіївці, українські війська розуміють – як і у випадку з Бахмутом – вони знову змусили Росію заплатити дуже високу ціну. Бойовий дух все ще сильний, а відсутність західної підтримки – тільки один із факторів, каже український військовий, який воює за Авдіївку.

«Це все комплексно, – зазначив він. – Але якби в України була хоча б половина боєприпасів, які Росія використовує щодня, ми б зараз мали набагато кращу картину скрізь і всюди».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні