Категорія
Світ
Дата

Від Муссоліні до Хавʼєра Мілея. Яким президентом стане Трамп, якщо знову переможе у США. Дискусія у Давосі

Дональд Трамп /Getty Images

Дональд Трамп у Де-Мойні, столиці штату Айова, 15 січня, коли він переміг на місцевому кокусі. Фото Getty Images

На Всесвітньому економічному форумі, що відбувся у швейцарському Давосі минулого тижня, пройшла панельна дискусія про те, якою буде наступна влада у США в разі перемоги республіканців на виборах президента та до Конгресу цьогоріч у листопаді. В результаті учасники посперечалися.

Оцінки можливого повернення Дональда Трампа до влади в США були полярними: від порівнянь з лідером фашистської Італії Беніто Муссоліні до образу захисника народу від влади еліт і бюрократів. Forbes обрав найцікавіше.

«Занепокоєння про диктатуру обґрунтовані». Джерард Бейкер, editor-at-large у The Wall Street Journal

Редактор The Wall Stree Journal Джерард Бейкер /Getty Images

Редактор The Wall Stree Journal Джерард Бейкер Фото Getty Images

Я вражений, що ми вже 20 хвилин говоримо про наступну адміністрацію Трампа, а ніхто ще не згадав слово на букву «Д» – диктатор. Зараз у всіх на думці, що ми ось-ось увійдемо в американську диктатуру. 

Рольовою моделлю Трампа може бути не Лоренцо Медічі, а Il Duce. Трамп намагався підірвати Конституцію після програшу на президентських виборах у 2020 році, має численні судові справи. Говорить про відплату та надто широко розуміє роль президента. Занепокоєння про можливість диктатури є обґрунтованим. Американці та весь світ мають залишатися пильними.

Втім США є країною закону, а не персон. Верховний суд не обов’язково даватиме згоди на всі ідеї Трампа. А Трамп майже напевне просуватиме політики, які відхилятимуть суди.

У разі повернення Трампа буде багато випробувань щодо здатності Конституції та правової системи США витримувати стрес. Конституція США достатньо сильна, щоб гарантувати, що президент не зможе діяти в автократичний спосіб.

Прихід Трампа не обов’язково означатиме кінець НАТО. Він хвалився, що змусив європейців більше витрачати на оборону.

«Антиелітарний Трамп». Кевін Робертс, президент одного з найвпливовіших прореспубліканських аналітичних центрів The Heritage Foundation

Президент The Heritage Foundation Кевін Робертс /Getty Images

Президент The Heritage Foundation Кевін Робертс Фото Getty Images

Використовувати слово «диктатор» для описання Трампа – це абсурд. Він діятиме від імені пересічного американця та протидіятиме проблемам, на які закривають очі еліти, такі як міграція, громадська безпека, надмірні рішення у боротьбі зі зміною клімату.

Якщо Трамп виграє другий президентський термін, то надихнеться мудрими словами [президента Аргентини] Хавʼєра Мілея, який сказав, що він при владі не для того, щоб вести овець, а для того, щоб пробуджувати левів.

Трамп протидіятиме сучасній гендерній політиці. Він буде розуміти базову біологічну реальність чоловічої та жіночої статі. Не через відплату, не тому, що він диктатор, а тому, що за ним стоїть сила американського народу.

Люди, які працюватимуть у новій консервативній адміністрації, керуватимуться одним принципом – руйнувати владу еліт та необраних технократів-чиновників. Порядок денний, який повинен мати кожен член адміністрації, полягає в тому, щоб заперечити гуртом все, що коли-небудь було запропоновано у Давосі.

Китай є головною загрозою для США і всіх вільних людей. У Давосі мали трибуну представники Китайської компартії, Трамп покладе край цій нісенітниці.

Першими трьома кроками Трампа на посаді президента будуть реформа держслужби (звільнення значної кількості бюрократів), протистояння політиці, що бореться зі зміною клімату (ймовірно, відмова від субсидій вітрової та сонячної енергетики), фіскальна стриманість.

Американські праві виступають за військову допомогу Україні. Але є проблеми з визначенням стратегічної мети війни та занепокоєння прозорістю використання Києвом фінансової допомоги. «В індексі економічної свободи в Heritage, Україна знаходиться в останній десятці за рівнем прозорості уряду. Ми хотіли б, щоб це було інакше.

«Трамп здивує кількістю угод». Волтер Рассел Мід, науковий співробітник Hudson Institute, рецензент у Foreign Policy

Науковий співробітник Hudson Institute Волтер Рассел Мід /Hudson Institute

Науковий співробітник Hudson Institute Волтер Рассел Мід Фото Hudson Institute

Для Дональда Трампа з самого початку важливою буде дискусія про те, щоб країни – члени НАТО витрачали 2% ВВП на оборону.

Трамп шокує кількістю зовнішньополітичних угод, які готовий укласти. Він може почати переговори з Іраном, Китаєм, Росією. Це може викликати тривогу в Європі.

Він може почати торги з союзниками по НАТО, такими як Німеччина та інші країни Європи. Трамп ставив би наступні питання: ви хочете, щоб я продовжував вас захищати, та маєте список речей, які хочете, щоб я робив. А який список речей ви готові зробити для мене?

Трамп та його оточення не будуть зацікавлені у класичних бюрократичних формах дипломатії, до якої звикли в ЄС. Європейським лідерам та урядам знадобиться інший стиль.

Адміністрація Трампа, ймовірно, знов вийде з Паризької кліматичної угоди та скасує низку «зелених ініціатив».

У 2028 році [на виборах президента США] не буде Трампа проти Байдена. Це велика зміна.

«Про силу Конгресу». Роб Портман, колишній член Палати представників (1993–2005 роки) та сенатор (2011–2023 роки) від Республіканської партії

Роб Портман /Getty Images

Колишній сенатор Роб Портман. Він також був співзасновником сенатського кокусу для підтримки України. На фото - він разом з колегами на пресконференції у Вашингтоні на сьомий день повномасштабного вторгнення РФ Фото Getty Images

Для нової адміністрації важливою буде законодавча роль Конгресу. Якщо на виборах президента переможе республіканський кандидат, то, найімовірніше, республіканці матимуть більшість як мінімум у Сенаті.

Сенат має вирішальну роль у кадровій політиці США. Ця палата є важливішою для Білого дому. Але для прийняття найважливіших змін, як-от міграційних реформ, у Сенаті потрібна більшість з 60 голосів. Це навряд отримає жодна з партій.

Для Трампа це буде другий і останній термін. Йому не треба буде переобиратись, тож це може додати рішучості у питаннях торгівлі, зменшення бюджетного дефіциту та держборгу.

В інтересах нацбезпеки США – щоб Україна перемогла, а Росія не поширила війну на країни НАТО. Адміністрація Байдена не надає або заповільно постачає Україні необхідну зброю. А Трамп був першим президентом, який надав Україні летальну зброю. Можливо, я наївний. Адже ми чуємо, що президент Трамп говорить про це сьогодні.

Республіканці повинні усвідомити, що чинний стан справ неефективний. Рішенням має стати піти ва-банк, щоб Україна змогла захистити свою територіальну цілісність.

«Трамп – непередбачуваність». Елісон Шрагер, старша наукова співробітниця у The Manhattan Institute for Policy Research

Елісон Шрагер, The Manhattan Institute for Policy Research /World Economic Forum / Boris Baldinger / Flickr

Елісон Шрагер, старша наукова співробітниця у The Manhattan Institute for Policy Research Фото World Economic Forum / Boris Baldinger / Flickr

Перемога республіканки Нікі Гейлі означатиме більше передбачуваність в економіці, ніж повернення Трампа. Адміністрація Трампа може намагатися тиснути на голову Федеральної резервної системи для швидшого, ніж потрібно, зниження облікової ставки.

Трамп любить укладати угоди, він може бути більш схильним до більшої кількості торговельних угод.

Є стурбованість, що Трамп не буде дуже дисциплінованим у фінансовому плані. Він, ймовірно, скорочуватиме податки. Але також не збирається скорочувати соціальні видатки. Можливо, він скорочуватиме субсидії та підтримку для деяких галузей. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні