Категорія
Світ
Дата

«Трамп переміг, не з’явившись». У США стартували кокуси та праймеріз: як республіканці сперечаються через Україну. Найцікавіше з дебатів

Дональд Трамп /Getty Images

Кандидат у президенти США Дональд Трамп відмовився брати участь у дебатах з іншими кандидатами в президенти від Республіканської партії - колишньою пані посол при ООН Ніккі Гейлі та губернатором Флориди Роном ДеСантісом. Фото Getty Images

У США почався сезон первинних виборів, які визначать кандидатів у президенти. Натяк на інтригу є лише в Республіканської партії: кинути виклик фавориту – експрезиденту Дональду Трампу – намагаються губернатор Флориди Рон ДеСантіс та колишня пані посол США при ООН Ніккі Гейлі. Forbes розповідає, що говорили про Україну Гейлі та ДеСантіс на дебатах напередодні праймеріз, як Дональд Трамп переміг завдяки ігноруванню дебатів та хто має шанси зайняти його роль у разі недопуску колишнього президента до нових виборів.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

15 січня відбувся перший республіканський кокус в Айові, на якому переміг Дональд Трамп. У ніч на 11 січня Гейлі та ДеСантіс взяли участь у дебатах CNN у столиці Айови, Де-Мойні. Вони посперечались про Україну та намагалися критикували один одного.

Головний фаворит Дональд Трамп проігнорував чергові теледебати. Замість них він пішов на канал Fox News у мерії Де-Мойна, де, за оцінкою AP, йому створили розслаблену атмосферу та не ставили гострих запитань. Інші кандидати не пройшли критерії допуску до дебатів CNN через занизькі рейтинги.

Дебати Гейлі та ДеСантіса складалися з кількох блоків: Дональд Трамп, економіка, нелегальна міграція, зовнішня політика, Китай, освіта, соціальна безпека, охорона здоров’я, закон про повстання.

Про Україну вони сперечались близько п’яти хвилин із 86, які дебатували в цей вечір.

Ключові поняття та дати президентської кампанії США

Первинні вибори у США – це процес визначення кандидатів у президенти від Республіканської та Демократичної партій. Залежно від штату вони проходять у форматі праймеріз або кокусів.

Праймеріз мають вигляд закритого голосування з бюлетенями та урнами. Їх організовує влада штату.

Кокус – складніша процедура, яку організовують самі партії на рівні округу, району або дільниці. На кокусах прихильники партії збираються у громадських місцях (таких як бібліотеки тощо). Вони годинами обговорюють потенційних кандидатів у президенти США та обирають делегатів. 

Делегати мають на загальнопартійному з’їзді віддати голос за кандидата у президенти, якого підтримали на кокусі.

Ключові дати президентської кампанії-2024:

  • 15 січня – кокус в Айові;
  • 23 січня – праймеріз у Нью-Гемпширі;
  • 8 лютого – Верховний Суд має розглянути справу про можливе відсторонення Трампа за 14-ю поправкою до Конституції США. Поправка забороняє обиратися на федеральні посади людям, причетним до заколоту. Трампа це стосується через його роль у штурмі Капітолія 6 січня 2021-го.
  • 5 березня – супервівторок, відбудуться праймеріз та кокуси одразу в 17 штатах. Як правило, після супервівторка переможець праймеріз стає очевидним;
  • 15-17 липня – з’їзд Республіканської партії, на якому мають оголосити кандидата в президенти США;
  • 19-22 серпня – з’їзд Демократичної партії, на якому мають оголосити кандидата в президенти США;
  • 5 листопада – вибори президента США;
  • січень 2025-го – інавгурація нового президента. 
Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі /Getty Images

Кандидати в президенти США від Республіканської партії Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі беруть участь у дебатах перед зборами в Айові, 10 січня 2024 року. Фото Getty Images

Що говорила про Україну Ніккі Гейлі

Кандидатка від республіканців виступала за підтримку України зброєю та наводила для цього кілька аргументів.

  • Головний – диктатори завжди виконують свої погрози, якщо їх не зупиняти. Росія вже погрожувала Польщі та країнам Балтії. Тому треба зупинити РФ зараз, щоб запобігти її війні з НАТО.
  • Перемога Росії означатиме перемогу для Китаю. Тайванці хочуть, щоб США допомагали Україні.
  • США витрачають на підтримку України лише 3,5% оборонного бюджету. Америка не має обирати – допомагати Україні, Ізраїлю чи зміцнювати кордон із Мексикою, а може, робити все це одночасно.
  • Україна – волелюбна та проамериканська країна. США потрібно мати багато друзів, і для цього самим треба бути надійним другом.

Гейлі – проти відправлення військ США на війну та проти фінансової допомоги (no cash for Ukraine). Остання теза з’явилася в її риториці нещодавно, зокрема в дописах у соцмережі X.

У риториці no cash можна простежити загравання Гейлі з аудиторією Трампа та вимогами до більшої підзвітності України про використання допомоги, каже голова Інституту американістики Владислав Фарапонов. 

Від Гейлі лунала теза, що Європа теж має допомагати, оскільки це її «район», нагадує голова програми «Північна Америка» в аналітичному центрі «Українська призма» Олександр Краєв. Ця теза також відгукується в електорату Трампа, додає він.

Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі /Getty Images

Кандидати в президенти США від Республіканської партії Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі беруть участь у дебатах перед зборами в Айові, 10 січня 2024 року. Фото Getty Images

Що говорив про Україну Рон ДеСантіс

ДеСантіс прямо не казав, що не даватиме Україні допомогу, але відстоював більш ізоляціоністський підхід. 

  • Підтримка України виглядає безстроковою, ніхто не каже, як і коли закінчиться війна. Тому треба знайти спосіб покласти війні край.
  • У США є інші проблеми, крім України. Це міграційна криза на кордоні з Мексикою та протидія Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні.
  • США мають держборг у $35 трлн, і вони не можуть продовжувати витрачати сотні мільярдів на не свої, на думку ДеСантіса, проблеми.
  • ДеСантіс не хоче, щоб кошти американських платників податків ішли на зарплати та пенсії українцям.

Протягом дебатів Гейлі та ДеСантіс практично зійшлися в економічних поглядах (обіцяють скорочувати федеральні видатки та держборг, знижувати податки), обережно висловлювались на адресу Трампа та постійно намагалися критикувати один одного. 

Гейлі також закликала зайти на сайт DeSantisLies.com, а ДеСантіс намагався виставити опонентку лібералкою перед консервативними виборцями.

Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі /Getty Images

Кандидати в президенти США від Республіканської партії Рон ДеСантіс та Ніккі Гейлі беруть участь у дебатах перед зборами в Айові, 10 січня 2024 року. Фото Getty Images

Перемогу святкував Трамп

Переможцем протистояння Гейлі – ДеСантіс, які знищували один одного на дебатах, став Дональд Трамп, вважають у The New York Times. «Рішення Трампа не погоджуватись на дебати та не легітимізувати їх – розумний крок», – написав у X Ліам Донован, колишній співробітник Національного республіканського сенаторського комітету. Експрезидент США дозволив своїм суперникам розірвати один одного на шматки, аналізує він.

Трамп не говорив багато про Україну на Fox News, а традиційно намагався вколоти чинного американського президента Джо Байдена. Причиною воєн в Україні та на Близькому Сході він вважає «слабкість президента США».

«В Україні такого б ніколи не було. Росія б ніколи не вдерлася. Нещодавній напад [ХАМАС] на Ізраїль ніколи б не відбувся. Вони бачать слабкого президента в нашій країні та зробили те, що здавалося неможливим», – сказав Трамп та пообіцяв, що США матимуть мир завдяки силі і їм не доведеться воювати. Щоправда без уточнень, про яку саме силу йдеться.

Головною ж новиною з виступу Трампа стала заява, що він визначився з кандидатурою, яку хоче бачити своїм віцепрезидентом. Але імені не розкрив.

Дональд Трамп /Getty Images

Кандидат у президенти США від Республіканської партії, колишній президент Дональд Трамп бере участь у ратуші Fox News 10 січня 2024 року в Де-Мойні, штат Айова. Фото Getty Images

Трамп переміг на кокусі в Айові 15 січня. Він отримав 51% та 20 делегатів, ДеСантіс – 21% та 8, Гейлі – 19% та 7.

На праймеріз 28 січня у Нью-Гемпширі Нікі Гейлі має шанси перемогти Трампа або досягти нічиєї. Трамп має 39%, Гейлі – 32%, за опитуванням CNN. Гейлі ще може отримати понад половину ньюгемпширських виборців Кріса Крісті (13%), який знявся з перегонів 10 січня, зазначає The New York Times.

Перші два штати важливі для динаміки праймеріз у цілому, пояснював VOA Майкл Льюїс-Бек, почесний професор політології Університету Айови. Але шансів у Гейлі та ДеСантіса практично немає – Трамп має підтримку 62% республіканських виборців по всім США, йдеться в зведених даних опитувань Five Thirty Eight.

Єдиним шансом для андердогів могла б стати дискваліфікація Трампа з виборів за 14-ю поправкою до Конституції США. Найімовірніше, це зіграє на руку ДеСантісу. Він матиме 38%, Гейлі та Вівек Рамасвамі по 18% у випадку вибуття Трампа, йдеться в аналітиці опитувань The Economist.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні