У шість разів дорожче. Президент Віктор Ющенко і глава Mittal Steel Лакшмі Міттал після повторної приватизації «Криворіжсталі». /Getty Images
Категорія
30 років українского бізнесу
Дата

2005 рік. Гра з відʼємною сумою | Історія українського бізнесу

У шість разів дорожче. Президент Віктор Ющенко і глава Mittal Steel Лакшмі Міттал після повторної приватизації «Криворіжсталі». Фото Getty Images

30 років українського бізнесу. Якими ми були, як стали тими, хто ми є, — Forbes розповідає про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік — одна історія, один урок. 2005 рік

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Американський мільярдер Тім Дрейпер, 63, відомий інвестиціями в Tesla, Theranos і вдалою купівлею майже 30 000 біткоїнів, конфіскованих у власника інтернет-магазину Silk Road, по $630 за монету. Чому в його портфелі досі немає українських IT-компаній? «До мене зверталося чимало людей. Але я відразу скидаю їх з рахунку», – письмово відповів Дрейпер Forbes.

Його скептицизм сягає корінням у 2005 рік. Після Помаранчевої революції Дрейпер приїхав в Україну на полювання за східноєвропейськими інженерними талантами, які на той час подарували світові PayPal і Google. З подачі американця українського походження Романа Кизика він ледь не заснував тут венчурний фонд обсягом до $100 млн. Такі підприємства – брендовані прізвищем Дрейпера або що просто входять у мережу Draper Network – успішно працюють в Азії, Америці та Європі.

«Україна може… швидко стати більш привабливою, ніж будь-яка країна світу», – казав тоді Дрейпер «Дзеркалу тижня». Що пішло не так? З дозволу автора Forbes публікує уривок із книги Дрейпера How to Be the Startup Hero.

Українська історія

«Я привіз до Києва дочку Джессі. Мені подобається, коли діти їздять зі мною у відрядження: так вони можуть більше дізнатися про мою роботу, побачити місця, у яких я буваю. Я дізнався про потенційні інвестиції в українську аутсорсингову компанію USC і забажав подивитися все на місці. Просував компанію балакучий хлопець на ім’я Роман Кизик, який знав президента України Ющенка й організував нам зустріч. Роман розповів мені про Помаранчеву революцію. Її учасники підтримували напруження протестів у столиці і використовували месенджери для організації поставок продуктів і квітів людям, які вийшли на вулиці. Продукти були для протестувальників, а квіти – для симпатичних дівчат, які роздавали їх урядовим військам, аби ті не стріляли в демонстрантів…

Ми пройшли заплутаними коридорами через численну охорону й потрапили до кабінету президента з чудовим гобеленом на стіні. Ющенко пояснив, що це історичний гобелен, який показує, що Україна була першою демократією. І додав, що планує повернути Україну до витоків і знову зробити її демократичною державою. Потім запропонував мені інвестувати в Україну. Я відповів: «Навіщо це мені треба? Я чув, що для самої лише реєстрації компанії тут потрібні півроку і 23 урядовці».

Перемагаючи слабкість, Ющенко дуже переконливо вимовив: «Знадобляться один урядовець і один тиждень!» Він боровся за свободу своєї країни й хотів діяти сміливо. Ми пішли з надією на те, що він зробить Україну та її ринки вільними.

У захваті від зустрічі з президентом, ми вирушили до аутсорсингової компанії. Тоді я не знав, що 40 інженерам наказали створити видимість роботи, щоб я клюнув і вклав гроші. І в них вийшло. Наперекір доньці, яка називала Романа «стрьомним», я інвестував у компанію. Роман влаштував величезну пресконференцію, на якій ніде було яблуку впасти. Я ніколи не бачив стільки телерепортерів. Ми виїхали з України, натхнені підприємницьким ентузіазмом, який спричинив наш приїзд.

Getty Images

Тім Дрейпер. Фото Getty Images

Як потім виявилося, підприємець провалив справу й не зміг відзвітувати, куди витратив гроші. Цікаво, що за 30 років, котрі я займаюся інвестуванням, це всього третій випадок, коли, як я вважаю, мене надурили. Більшістю підприємців рухає їхня місія, а гроші – лише інструмент, який допомагає втілити їхнє бачення. Я зрозумів, що на Україну чекає довгий шлях до формування чесної підприємницької спільноти. Але побачив і те, що Україна намагається змінитися… І хоча Ющенко програв наступні вибори, а країна повернулася в корупційне минуле, перед народом відкрився потенціал демократії й капіталізму. Цілком імовірно, що в Україні з часом візьмуть гору конкуренція і відповідальність і у країни з’явиться шанс на процвітання. Корумпована влада сіє навколо себе продажність і бідність. Чесна й відкрита влада культивує в людях чесність і відкритість, а це шлях до свободи й добробуту.

***

В одній із чернеток, опублікованих онлайн, в останньому абзаці Дрейпер згадував Сергія Лобойка, який зараз очолює Центр розвитку інновацій і займається проєктом «Київ Smart City». У 2005 році Лобойко був директором компанії «Техінвест», в орбіту якої входила USC, згадувана в книзі Дрейпера. У фінальній версії книги це ім’я зникло. «Мені порадили так вчинити. Я постарався сконцентруватися на позитивних історіях та людях», – каже Дрейпер.

«Мене не цікавить ця тема», – відповів Лобойко на прохання Forbes розповісти власну версію подій. Кизик помер у 2015 році, повідомляється на сайті бізнес-асоціації US – Ukraine Business Council.

Засновник «Техінвесту» Андрій Колодюк каже, що не може коментувати комерційні відносини з Дрейпером через договір про нерозголошення. «З Лобойком я припинив спілкування за рік до візиту Дрейпера в Україну», – говорить він.

Що робити – порада Тіма Дрейпера

Якщо урядовці хочуть підняти економіку, вони повинні викликати довіру в людей і довіряти людям. Там, де є довіра, виграють усі. Хороший приклад – Сінгапур. Лі Куан Ю перетворив його з однієї з найбідніших країн на одну з найбагатших завдяки чесності. Українці стали б значно багатшими, якби жили в суспільстві, побудованому на довірі. Коли ніхто не вірить одне одному, країна привчається до гри з нульовою сумою і прогрес зупиняється. Доки українські лідери не почнуть просувати довіру, це буде країна хакерів, злодіїв та злочинців. Мине багато років, перш ніж я знову навчуся довіряти українським підприємцям після мого досвіду із Сергієм Лобойком та компанією USC.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні