Голова Нацбанку Сергій Тігіпко тримає злитки вагою 12 кг. Золотовалютні резерви України в 2003 році становили $4,6 млрд. /Getty Images
Категорія
30 років українского бізнесу
Дата

2003 рік. Бум новобудов | Історія українського бізнесу

Голова Нацбанку Сергій Тігіпко тримає злитки вагою 12 кг. Золотовалютні резерви України в 2003 році становили $4,6 млрд. Фото Getty Images

30 років українського бізнесу. Якими ми були, як стали тими, хто ми є, — Forbes розповідає про те, як із руїн радянського ладу поставали ініціатива, винахідливість, ділова хватка українських підприємців. Один рік — одна історія, один урок. 2003 рік

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Один немолодий бізнесмен, який заробив цілий капітал на логістиці, у середині 2000-х мало не помер у своєму пентхаусі. Йому стало зле на третьому рівні квартири, а докричатися до дружини, яка поралася на першому, він не міг. «Я зрозумів, що можу померти, а знайдуть мене тільки ввечері», – переказує його слова Вікторія Нерода, яка працювала тоді директором із продажів та маркетингу в компанії «КиївЖитлоІнвест».

Компанія будувала елітне житло. У проєкті Botanic Towers на вулиці Саксаганського вона влаштувала п’ять пентхаусів: чотири дворівневих по 200 кв. м і один трирівневий на 400 м. «Люди хотіли квартири побільше», – пояснює Нерода. Навіть однокімнатні в Botanic Towers були по 70 кв. м.

На 2003 рік припав перший після лихих 90-х бум новобудов, говорить аналітик консалтингової компанії SV Development Сергій Костецький. У ті роки він працював менеджером будівельної компанії «XXI Век» Льва Парцхаладзе. Економіка почала швидко зростати (+9,5%), як і ціни на нову нерухомість. Того року вартість квадратного метра в Києві підскочила, за результатами оцінювання SV Development, з $380 до $642. Непоганий відскік – майже 70%!

Зростання попиту стимулювало будівельну активність. У 2003-му кількість житла, введеного в експлуатацію, зросла, за даними Держкомстату, на 5%, а у 2004-му – майже на 18%.

Саме тоді нерухомість стала масовим об’єктом для інвестицій, говорить Костецький. Українці багатіли, відходили від шоку та шукали надійнішого застосування для своїх заощаджень, ніж вклади в банках: на кінець 1990-х – початок 2000-х припав перший «банкопад». Збанкрутував відомий банк «Україна» й безліч установ поменше (INKO, «Абсолют», Торгово-промисловий банк, «Азов», «Арманд» та інші).

Нерухомість виявилася значно вигіднішим об’єктом інвестування, ніж депозити. «Можна було купити квартиру за $10 000 і за кілька років продати її вчетверо дорожче», – згадує Костецький.

Getty Images

Схід, промисловість. Вид на центральну вулицю Єнакієвого, рідного міста Віктора Януковича. На передньому плані пам’ятник радянському металургові, на горизонті – Єнакіївський металургійний завод. Фото Getty Images

Пентхауси купували бандити, банкіри, генерали, згадує Нерода. Добре продавалися квартири із кількома санвузлами, великими вбиральнями й ваннами з вікнами. «Люди, які заробили гроші, хотіли мати житло, максимально не схоже на радянські квартири», – каже вона. В оздобленні, за її словами, була популярною «класика» з великою кількістю золота. Комунальні тарифи були низькими, ніхто не заморочувався з ціною експлуатації.

Звернули увагу на житловий бум і урядовці. «Кількість регламентуючих документів та кількість перевіряльників зростала в геометричній прогресії», – розповідає засновник будкомпанії ТММ Микола Толмачов. Якщо на початку 2000-х витрати на подолання бюрократії, за його словами, не перевищували 10% від собівартості, то за лічені роки вони збільшилися кратно – до 20–50% залежно від проєкту.

Бум, який стартував у 2003-му, досяг піку у 2007-му, коли обсяг введеного в експлуатацію житла зріс на 18%, до 10,2 млн кв. м. Його відлуння можна було розчути ще у 2008-му, коли житлове будівництво зросло на 2,5%. Але глобальна криза швидко розклала все по полицях. Якщо в листопаді 2008-го ціна квадратного метра в Києві дорівнювала, за результатами оцінювання SV Development, $2444, то через місяць вона обвалилася на $1000.

Протверезіння було болючим. У 2009-му обсяг нового будівництва впав на 40%. «Здулися» й запити покупців. Величезні квартири перестали бути популярними, каже Нерода. А бізнесмен, який ледь не помер у своєму пентхаусі, його продав.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні