Категорія
Свій бізнес
Дата

KІK для малих. Що потрібно знати підприємцям, які мають компанії за кордоном, щоб не отримати мільйонний штраф від української податкової

До 1 травня 2024 року всі українці, які мають бізнес або володіють частками в іноземних компаніях, мають повідомити про це українську податкову та подати звітність. Норма про КІК (контрольовані іноземні компанії) стосується не тільки великих бізнесів, а й підприємців, які, наприклад, продають товари на світових маркетплейсах. Як не отримати штраф, розповідає підприємець Андрій Бугрім, власник консалтингового сервісу Amazon-Start

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Щоб організувати торгівлю товарами на світових майданчиках Amazon, мені довелось зареєструвати компанію в Великій Британії, розібратись з податками в Британії, ЄС та США і зараз приготуватись до подачі додаткової звітності у нас в Україні. За неподачу повідомлень про набуття чи припинення контролю над закордонною юридичною особою (КІК) передбачено штраф у розмірі 805 200 грн, за неподання звітності щодо діяльності такої компанії – 268 400 грн. 

Зміни до Податкового Кодексу щодо КІК Верховна Рада ухвалила ще в 2020 році, але кілька разів строки подання звітності переносилися. А цього року ми все ж маємо почати звітувати.

З початком повномасштабної війни мільйони українців виїхали за кордон чи перенесли туди певні бізнес-процеси, багато хто з них зареєстрував LLC в Штатах, спулку в Польщі чи LTD в Британії. І, на відміну від великого бізнесу, який має штатних юристів і фінансистів, такі громадяни не знають про обов’язки, які виникли разом з цим процесом. 

Україна не має формалізованого процесу виходу з податкового резидентства, тому факт проживання понад 183 днів в іншій країні протягом року не завжди означає, що Україна вже не сприймає вас своїм податковим резидентом, і відповідні штрафні санкції можуть чекати вас вдома.    

Що таке КІК /Getty Images

З серпня 2022 року Державна податкова служба України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки. Фото Getty Images

Контрольованою іноземною компанією є будь-яка юридична особа або організаційна форма без статусу юридичної особи (наприклад, партнерства чи трасти), яка зареєстрована у будь-якій іншій країні, і при цьому контролюється податковим резидентом України. 

Контролюючою особою може бути як фізична, так і юридична особа. І, згідно з Податковим Кодексом України, контролери мають подавати в українську податкову повідомлення про придбання, зміну або втрату частки в іноземній компанії, про набуття чи втрату певних форм контролю. З 2024 року контролюючі особи повинні подавати фінансову звітність в Україні по такій іноземній компанії.

Які зобов’язання мають підприємці по КІК

1. Подати повідомлення в період 60 календарних днів з моменту набуття чи втрати контролю над іноземною компанією або частки в КІК.

2. Подати звіт за 2022 та 2023 роки про діяльність компанії до 1 травня 2024-го, якщо контролер є фізичною особою, до 1 березня 2024 року, якщо контролер є юридичною особою. Подається він разом із річною декларацією фізичної особи або податковою декларацією підприємства за звітний податковий рік.

 Подача повідомлення та звіту відбувається в електронній формі через особистий кабінет разом із декларацією за кожною КІК окремо. Таким чином, якщо ви контролююча особа у кількох компаніях, то вам потрібно підготувати повідомлення та звіти по всіх підприємствах.

Чи може податкова дізнатися про іноземні рахунки українців? Така ймовірність існує, враховуючи що з серпня 2022 року Державна податкова служба України приєдналася до Багатосторонньої угоди компетентних органів про автоматичний обмін інформацією про фінансові рахунки, так званої багатосторонньої угоди CRS. 

Подвідомлення та звітність у податкову по КІК /Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна

У більшості випадків існує більший ризик отримати штрафи за неподання інформації, ніж зобов’язання у сплаті додаткових податків в Україні. Фото Олександр Чекменьов. Ілюстрація Анна Наконечна

Чи дізнається податкова про наявність у резидента України зареєстрованої компанії за кордоном? Вважаю, що так. У Великій Британії, наприклад, відкриті реєстри підприємців. У США з цього року є обовʼязок надання інформації щодо іноземних засновників до Міністерства фінансів цієї країни, штрафи за ненадання такої інформації сягають $10 000, тож ймовірність «сховатись» за закритими реєстрами певних штатів також прямує до нуля. 

Відзначу, що в більшості випадків існує більший ризик отримати штрафи за неподання інформації, ніж зобов’язання у сплаті додаткових податків в Україні. Тож в якому випадку ця необхідність виникне після подачі звітності щодо КІК? Для кожної конкретної країни та типу реєстрації ситуація може відрізнятися.

Наприклад, якщо вашу компанію зареєстровано в Великій Британії як LTD, її річний прибуток становить до €2 млн і сплати дивідендів не було, то в Україні у вас не виникає обовʼязків по додатковій сплаті податків. Але, якщо ви отримували заробітну плату в такій компанії зі сплатою податків у Британії, то у вас виникає обовʼязок подати декларацію про доходи фізичної особи та сплатити 1,5% військового збору, бо цей податок не підпадає під конвенції про уникнення подвійного оподаткування. 

Інший приклад: ви створили LLC у Флориді (sole member) і вказали, що сплата податків відбуватиметься в Україні. В такому разі весь ваш дохід вважається доходом фізичної особи та після подачі декларації вам буде необхідно сплатити податок на дохід фізичної особи (18%) та військовий збір (1,5%) в Україні. 

За два останні роки Державна податкова служба отримала 8366 повідомлень про набуття у власність, реєстрацію та продаж/ліквідацію іноземної контрольованої компанії або утворення без статусу юридичної особи, з яких 7956 – від фізичних осіб – резидентів України та 410 – від юридичних осіб. 

На загальному інформаційному ресурсі Податкова декларує, що штрафи за несвоєчасне подання повідомлення не застосовуватимуться, тому до 1 травня 2024 року той, хто ще не виконав вимоги законодавства стосовно КІК, ще може встигнути це зробити. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні