Категорія
Новини
Дата

Податкова цьогоріч нарахувала штрафів магазинам побутової техніки на понад 500 млн грн

За увесь 2023 рік Державна податкова служба застосувала до мереж магазинів побутової техніки та електроніки штрафні (фінансові) санкції на майже 25 млн грн. Вже за результатами перевірок у 2024-му очікувана сума штрафів перевищує 530 млн грн. Про це свідчать дані податкової, які є в розпорядженні Forbes. 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти 

  • За минулий рік податківці провели 353 фактичних перевірки та виписали штрафів на понад 24,8 млн грн. При цьому сума могла бути більшою на 58 млн грн, однак майже увесь рік (до 1 жовтня) не діяли штрафи щодо використання касових апаратів (РРО). 
  • У 2024-му податкова встигла провести 89 фактичних перевірок, за підсумками яких очікуваний розмір штрафів — понад 530 млн грн. 
  • Згідно з даними ДПС, щонайменше 10 компаній отримали штрафи. Насамперед ідеться про мінімізацію сплати податків шляхом включення в чек удаваних послуг, як-от аудіокниги чи доступ до електронної бібліотеки (вони не обкладаються ПДВ). 
БЕБ

Схема ухилення від сплати податків мережею побутової техніки

Контекст  

На початку грудня в БЕБ заявили про викриття мережі побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків. Ритейлер нібито штучно занижував ПДВ під час продажу техніки та електроніки. 

Як писала раніше «Економічна правда», останнім часом деякі великі мережі, що продають побутову техніку та електроніку, відкрили для себе новий напрямок: електронні аудіокниги. У соцмережах почастішали повідомлення про те, як українці, часто навіть несподівано для себе, дізнаються, що разом з пилосмоком або телевізором придбали ще й комплект таких книжок.

Про додавання в чек аудіокнижок заявляли клієнти щонайменше двох мереж магазинів з продажу побутової техніки – «Фокстрот» та Comfy. Продає аудіокнижки разом з акційними товарами й мережа «Алло». Деякі покупці скаржаться, що магазин не попередив їх про акцію, тож про купівлю книжок вони дізналися вдома, зазначало видання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні