Канабіс трави гриби рослинні екстракти /Getty Images
Категорія
Свій бізнес
Дата

Світовий ринок рослинних екстрактів оцінюють у $34 млрд. Як польська Green Zebras планує завойовувати цю індустрію?

3 хв читання

Існує величезне зростання інтересу до олій, що містять КБД, тобто канабідіол. Фото Getty Images

Після довгих років забуття травʼяна промисловість процвітає. Двоє вчених, які завжди хотіли зайнятися власною справою, розробили інноваційний метод отримання рослинних екстрактів. Ці речовини використовують виробники продуктів харчування, харчових добавок і лікарських засобів. Forbes Polska вивчив економіку витяжки рослинних екстрактів у світі і в Польщі на прикладі молодої компанії Green Zebras.

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Раніше травʼяні збори асоціювалися переважно із сільськими знахарями або принаймні із чаями для літніх людей. Проте у трав є значно ширше і прибутковіше застосування. Світовий ринок рослинних екстрактів у 2022 році становив $34 млрд, а прогнозоване середньорічне зростання в наступні роки – 12%, повідомляє Markets & Markets Research.

Науковці Евеліна Павлус-Чернеєвська і Томаш Стучинський, які вивчали хімію рослин і фітотерапію, завжди думали про власну справу. Їхні шляхи перетнулися у фонді Kvarko, який інвестує в технологічні компанії. Там вони оцінювали й консультували інвестиційні проєкти, аж поки не дозріли до заснування власного стартапу, спираючись на спільне захоплення цілющими властивостями рослин.

«Ми починали з волокнистої коноплі, бо помітили величезне зростання інтересу до олій, що містять КБД, тобто канабідіол. Однак невдовзі зауважили й високу швидкість розвитку ринку витяжок з інших травʼяних рослин. Тож вирішили не відставати від трендів», – розповідає Евеліна Павлус-Чернеєвська, гендиректорка Green Zebras. За допомогою інноваційної технології у Green Zebras уже навчилися робити витяжки майже з 40 видів лікарських рослин. Свої екстракти компанія продає виробникам так званих функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок, а найближчим часом планує співпрацювати з фармацевтичними компаніями.

Інноваційна технологія Green Zebras

Green Zebras поєднала кріоекстракцію із ліофілізацією: рідкий екстракт, який отримали через екстракцію за допомогою етанолу за низьких температур (до -60 ℃), висушується в процесі ліофілізації, який теж відбувається за мінусових температур. Такий підхід має багато переваг: 

  1. Збереження максимальної кількості корисних речовин і смакових якостей. 
  2. Забезпечення тривалого терміну зберігання і високого рівня біодоступності інгредієнтів у кінцевому продукті.
  3. Можливість отримувати екстракти як у рідкій, так і в порошкоподібній формі, будь-якої концентрації.
  4. Різноманіття форм екстракту розширює можливості його застосування.

Green Zebras основну увагу приділяє польським травам (ромашка, кульбаба, лаванда, собача кропива) і модним останнім часом адаптогенам (ашваганда / вітанія снодійна, родіола рожева, лимонник китайський). 

Незабаром лабораторія займеться і «медичними» грибами (їжовик гребінчастий / левова грива, шиїтаке, рейші, кордицепс). Багато грибів впливають на когнітивні здібності і концентрацію уваги, знижують інсулінорезистентність, регулюють кровʼяний тиск, а деякі навіть мають протиракову та омолоджувальну дію.

«У США використання грибів стрімко зростає. У них специфічний смак, який, однак, чудово поєднується із какао чи кавою», – каже Томаш Стучинський, член правління Green Zebras.

Наприклад, такий рід грибів, як кордицепс, зустрічається в природі високо в Гімалаях, він харчується личинками певних видів молі і коштує $20 000 за кілограм. Тим часом у Китаї, Індії та США вже відкривають ферми кордицепса, якому не потрібно харчуватися личинками.

Потенціал екстрактів рослин

Азія є лідером із виробництва екстрактів, чому, безумовно, сприяє широкий доступ до «сировини». Найбільшими європейськими гравцями є німецькі Martin Bauer і Symrise AG та швейцарська Givaudan, а в Польщі панують Herbapol і Phytopharm. Найбільше продуктів із використанням екстрактів виробляється у США – світовий ринок продуктів із рослинними екстрактами оцінюють у $160 млрд.

Екстракти рослин фітотерапія трави /Gettyimages

Green Zebras основну увагу приділяє польським травам (ромашка, кульбаба, лаванда, пустирник) і модним останнім часом адаптогенам (ашваганда / вітанія снодійна, родіола рожева, лимонник китайський). Фото Gettyimages

«Зʼявляється дедалі більше дрібних виробників харчових продуктів або добавок, яким потрібні відносно невеликі замовлення екстрактів, особливо на етапі розробки нових продуктів. Для них співпраця з гігантами невигідна, адже там високі мінімальні замовлення. Таким чином виникає ніша і для менших виробників екстрактів», – пояснює Евеліна Павлус-Чернеєвська.

Екстракти Green Zebras уже використовують виробники фітопрепаратів FitoMe і продуктів з канабісу Hempplant. Також компанія постачає продукцію до Скандинавських країн. Крім того, Green Zebras виробляє продукти із сумішей власних екстрактів, які продає під «білою етикеткою», – наприклад, заспокійливі краплі.

Назва компанії робить відсилання до бізнес-концепції «зебр», які, на відміну від «єдинорогів», зосереджуються на менш динамічному та більш стійкому зростанні і засновують свою діяльність на співпраці з іншими компаніями. Особливо вигідна співпраця для Green Zebras у фармацевтичному секторі. 

«Маржа тут у середньому вдвічі вища, ніж у випадку з виробниками добавок і харчів, а іноді й утричі, залежно від рослини», – розповідає гендиректорка.

«Лише 60 років тому більшість ліків були рослинними, а нині близько 40% препаратів мають рослинне походження або синтетичне, яке надихалося рослинами. Цей відсоток буде збільшуватися не лише через моду на екологічність, а й через те, що лікарі дедалі частіше говорять про цінність натуральних продуктів», – пояснює Стучинський.

Ми часто не здогадуємося, що, наприклад, популярні серцеві препарати виготовляють на основі наперстянки, печінкові – на основі розторопші, а багато хімієтерапевтичних засобів створені на базі речовин, що виділили з рослин.

ВООЗ у Глобальній доповіді про традиційну та комплементарну медицину підкреслює роль фітотерапії, яка дозволяє знизити побічні ефекти лікування, а також виробничі витрати та ціни для споживача.

Green Zebras розпочала виробництво у другій половині минулого року і до кінця 2023-го отримала майже €116 000 доходу. Очікує «кількаразове зростання виторгу цього року порівняно з попереднім». 

Приблизно 30% акцій компанії належить фонду Kvarko, а серед індивідуальних акціонерів найбільшими є Павлус-Чернеєвська (близько 20%) і Стучинський (близько 10%).

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні