Польща Євросоюз /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Компанії
Дата

20 років євроінтеграції Польщі. Найуспішніші польські компанії, які максимально скористалися вступом країни до ЄС

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

З нагоди 20-річчя вступу Польщі до ЄС Forbes Polska спільно з консалтинговою фірмою Crido зібрав рейтинг польських компаній, які найкраще використали два десятиліття інтеграції для розвитку, розширення та зміцнення своїх брендів.

⚡️Ми дуже хочемо, щоб наші читачі знали більше, створювали більше і заробляли більше. Тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом SMART до 19.05 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Цього року ми відзначаємо дві важливі річниці. Перша – 20 років із дня вступу Польщі до Європейського Союзу. Друга – 20 років Forbes Polska. Протягом останніх двох десятиліть ми розповідали історії підприємців, які збиралися завоювати європейський ринок, як вони долали бар’єри, як країна наздоганяла Захід. Ми описували успіхи наших бізнесів, шукали причини невдач, робили висновки, давали поради та відмовляли від помилкових кроків.

Ми добре знаємо, що євроінтеграція – це найкраще, що сталося з польським бізнесом за останні два десятиліття. І йдеться не лише про майже €250 млрд, які було надано різним польським галузям (без урахування підтримки фермерів). Завдяки інтеграції польські підприємці перш за все змогли нарешті розправити крила й почати на рівних конкурувати з колегами за західним кордоном. 

Звичайно, не всі виграли від євроінтеграції однаково. Вміння правильно використати інструменти, які надав нам вступ до ЄС, є не менш важливим для бізнесу, як і підприємницький дух чи бачення.

Субсидії – це не показник

Останні кілька років мірилом того, хто найкраще використав євроінтеграцію, зазвичай був розмір субсидій, які компанії вдалося отримати від блоку. Сьогодні ми вважаємо такий підхід застарілим. Простий рейтинг найбільших бенефіціарів дотаційних програм за останні 20 років практично нічого не говорить про те, що відбувалося в цей час у польському бізнесі. 

Перші три місця займають: Генеральна дирекція національних доріг і автострад (приблизно €23 млрд), оператор польської залізниці PKP PLK (€9,02 млрд) і місто Варшава (приблизно €2,31 млрд). Наступні місця посідають воєводства, міста та комунальні підприємства. Це був би найнудніший рейтинг, який публікував Forbes Polska за останні 20 років.

Тому разом із консалтинговою компанією Crido, яка спеціалізується, зокрема, на субсидіарних фондах ЄС, ми вирішили іншим способом визначити польські компанії, які найкращим чином використали присутність нашої країни в ЄС. Так ми створили список із 20 великих компаній та представників малого і середнього бізнесу, яких назвали «Чемпіони 20 років інтеграції».

Методологія

Для нас найважливішим було те, щоб компанія використала євроінтеграцію для здійснення великого стрибка, для того, щоб завоювати увагу користувачів, у тому числі за кордоном. Крім того, ми враховували особливі досягнення, такі як участь у міжнародних консорціумах чи перемога в програмі «Горизонт Європа» (це найелітніша з усіх програм ЄС; тут змагання відбувається не на національному, а на європейському рівні, тому конкуренція найбільша, бо суперники – кращі з кращих з усієї Європи).

Ми відсіювали іноземні компанії, але враховували ті, що мали змішаний капітал, і ті, що більшу частину часу залишалися в руках поляків і були нещодавно продані. 

Окремі компанії нашого списку отримували суттєві кошти від ЄС. Але в основному наші чемпіони – це зазвичай компанії, у яких були не надто великі субсидії, зате дуже вчасні. Наприклад CCC, яка завдяки європейській дотації (€9,49 млн) побудувала свій сучасний склад у критично важливий для неї момент. Деяким нашим чемпіонам підтримка ЄС допомогла пережити кризи, а деяким надала незалежність, завдяки чому вони змогли прискорити свій розвиток.

Спільним для всіх чемпіонів є те, що вони змогли використати спільний ринок для створення великої цінності. Ця складова успіху є однією із найважливіших. Обʼєднаний ринок – найбільша перевага економічної інтеграції з ЄС. Хорошою ілюстрацією тут є Solaris, чиї транспортні засоби нині їздять по всій Європі.

Forbes Polska і Crido наголошують на тому, що представляють не рейтинг. Це список успішних компаній, які ми хотіли відзначити і подякувати їм за останні 20 років плідної роботи. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні