Категорія
Свій бізнес
Дата

Як маркетинг соціального впливу забезпечує розвиток бізнесу. Колонка засновниці Vandog Agency Ірини Метньової

Тренди маркетингу змінюються досить швидко і Україна не є винятком. Останнім часом важливу роль у просуванні продуктів та послуг грає маркетинг соціального впливу. Чому він важливий, яка користь від нього для бізнесу та як адаптувати цей тренд під себе, розповідає засновниця Vandog Agency Ірина Метньова

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ноу-хау серед просування

Під час розвитку проєктів у громадському секторі мені чимало часу довелося присвятити поняттю корпоративної соціальної відповідальності (КСВ). Завдяки ретельному пошуку вдалося зʼясувати одну важливу річ. Попри усі можливі переваги, КСВ – це про прибуток понад усе. Тому не дарма слово «корпоративна» передує іншим.

Натомість останніми роками існує нова тенденція просування продуктів і послуг. Саме тут вступає в гру маркетинг соціального впливу. Цей інструмент враховує основну місію компанії, змінює думку та дії певних спільнот, а також сприяє суспільним змінам і кінець кінцем збільшує й власне прибутки.

Основною відмінністю від КСВ у маркетингу соціального впливу є підкреслення ролі компанії у позитивній зміні суспільства. Це не лише про звичайну ідею, а про збільшення довіри між споживачем і продуктом. Коли компанія демонструє суспільну цінність, з громадою відбувається діалог крізь призму боротьби зі спільними проблемами.

Не менш важливою є здатність маркетингу соціального впливу формувати стійкий емоційний зв’язок із брендом. Це важливий компонент успіху, про який підприємці часто забувають, піклуючись лише про свій продукт і його якість.

Тренд, який змінює правила гри у світі

Головною перевагою маркетингу соціального впливу є багатогранність. Транслювати ідеї та вибудовувати діалог із громадою можливо за допомогою волонтерських проєктів, благодійності, стійкого розвитку і не тільки. Ось декілька міжнародних прикладів.

Варто лише згадати події у США після вбивства Джорджа Флойда. Тоді Nike був чи не найпершим брендом, який відреагував на масштабну кампанію руху Black Lives Matter. Зробили це за допомогою низки заяв у соцмережах, які закликали боротися з расизмом під егідою «For Once, Just Don`t Do It». Згідно з дослідженням Ace Metrix, споживачі віком 16-49 років сприйняли цю рекламну кампанію набагато краще за 98% інших оголошень компанії. 

Не можна оминути й успіх бренду Walt Disney. У 2018 році саме його представники запустили кампанію #ShareYourEars. Під час неї прихильники мали публікувати фото, де вони носять вуха Міккі Мауса з хештегом. За одну таку світлину до фонду Make-A-Wish жертвували $5. Поведінку споживача ніхто не змінював, але додавання хештегу надавало іншим відчуття причетності та впливовості – через допомогу іншим. Кампанія побила минулі рекорди і зібрала до $2 млн. 

В Україні це на часі 

Соціальна складова переходить і на територію нашої держави. Мабуть, багато хто цього року помітив у Києві цікаві бетонні блоки на новорічні свята. Вони мали очі, різні кольори та форми. Не всі знають, що це одна з маркетингових кампаній бетону від бренду «Ковальська».

Та головною тут є соціальна складова – бетонні блоки відігравали роль справжніх новорічних іграшок. Кожна з них мала свою історію за QR-кодом. І кожна з них допомагала пропрацювати травми, які діти отримали через війну. Крім того, за тим же посиланням можна було допомогти фінансово. А після закінчення своєї соціальної місії блоки відправили на блокпости. 

Імпакт від соціально ціннісних кампаній набагато більший. І в Україні це стає популярним. Мою увагу привернув один проєкт Megogo. Хоча на цій платформі фільми, серіали та мультфільми доступні з субтитрами, дітям певного віку все одно було важко їх читати. Тому Megogo разом із одним рекламним агентством у 2014 році запустив покази з сурдоперекладом для дітей з обмеженими можливостями.

Назва проєкту – «Дивись як чутно». Він почався з лого, інформаційних постерів і показів мультфільмів у кіно. Потім це переросло в окремий канал – тепер будь-який контент платформи можна глянути в сурдоперекладі. У таких нестабільних умовах, як зараз, соціальна складова додала цінності бренду та любові аудиторії до нього. 

Варто зазначити, що соціальний внесок можуть робити й невеликі компанії теж. Одна з таких – Dodo Socks. За 2022 рік шкарпетки з надписом «Топчу русню» допомогли зібрати 48,7 млн грн доходу, 10,5 млн з них віддали на потреби ЗСУ. У своїх маркетингових стратегіях компанія завжди бере до уваги актуальні зміни для України та події загалом. Бренд творчо переосмислює події й знакові явища, щоб створити унікальний продукт і з його допомогою реалізувати благочинні наміри.

У маркетингу соціального впливу найголовнішу роль відіграє ідеологія суспільних змін. Територія, на якій бренд працюватиме задля змін, може бути якою завгодно, аби вона перегукувалася з продуктом і його тональністю. Дотепні колаборації, партнерства є запорукою розвитку маркетингу соціального впливу. Сміливість, непересічність – чинники, які забезпечать помітність.

Майбутнє за маркетингом соціального впливу

Згідно з останнім дослідженням Deloitte, сталий розвиток є трендом. Бренди, які звертають увагу на це, можуть розраховувати й на більший прибуток. Це допомагає компаніям випереджати культурні тенденції. Дані видання Forbes говорять, що 73% міленіалів готові витрачати більше на екологічно стійкий продукт. Водночас майже 2/3 споживачів покоління Z не купують продукти у брендів, які не відповідають їхнім цінностям.

Тому зараз компаніям саме час почати практикувати маркетинг соціального впливу. Він робить ваші бренди впливовими – викликає лояльність до бренду та посилює його впізнаваність за допомогою соціальної складової. В умовах постійних криз для молоді, яка хоче бачити чітку позицію й цінності, соціальний внесок бізнесу є критичним.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні