«Нова пошта» /Олександр Козаченко
Категорія
Компанії
Дата

Фінансування великих планів під чималі відсотки. «Нова пошта» розширюватиме бізнес коштом 800-мільйонного випуску облігацій. Чи це вдала ідея під час війни

2 хв читання

«Нова пошта» (НП) готується залучити 800 млн грн через випуск корпоративних облігацій. Фото Олександр Козаченко

«Нова пошта» хоче профінансувати частину інвестиційних проєктів за рахунок корпоративних облігацій на 800 млн грн. Які шанси в української компанії залучити такі гроші під час війни?

«Нова пошта» (НП) готується залучити 800 млн грн через випуск корпоративних облігацій. Компанія вже провела технічне розміщення, у березні вона хоче продати ці папери українським інвесторам. У разі успіху це стане найбільшим бізнес-залученням грошей через облігації з початку війни.

Що в цьому примітного? Для бізнесу інструмент облігацій є альтернативою банківським кредитам. Він хоч і зазвичай має вищі ставки, однак не вимагає властивої для банківських стандартів твердої застави. До війни на українському ринку цей спосіб фінансування бізнесу здебільшого використовували представники фінсектора (мікрокредити, лізинг тощо). «Нова пошта» – один з небагатьох кейсів, коли облігації розміщує компанія реального сектора.

Чому НП вирішила піти саме цим шляхом та як це вплине на український фінансовий ринок?

Навіщо «Нова пошта» випускає облігації

Цей випуск облігацій стане третім для «Нової пошти». Попередні два були до війни, і компанія їх уже погасила. Останні виплати відбулися на початку 2023 року. Тоді ставка була 16%, згідно з проспектом емісії.

Новий випуск уже зареєструвала Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. «Нова пошта» випустить облігації з погашенням на початку 2024 року та під орієнтовну ставку 24% річних, розповів представник компанії – потенційного інвестора із посиланням на проспект емісії «Нової пошти» (він не надав документального підтвердження цієї інформації).

Поточне розміщення не буде публічним, ідеться у коментарі пресслужби компанії, наданому Forbes. «Воно відбувається шляхом прямих перемовин з інвесторами. Вони вже проведені, – зазначається у ньому. – Загалом нас приємно здивувало, що попит був більшим, ніж ми очікували, та перевищував заявлену суму».

Навіщо НП залучати гроші через облігації? «Для нас це не обігові кошти, а спосіб фінансування частини інвестиційних проєктів», – пояснюється у коментарі пресслужби «Нової пошти». Йдеться про порівняно невеликі кейси, за якими компанія не має чіткого забезпечення (наприклад, капітальні ремонти відділень чи IT-інфраструктура тощо).

Хто інвестуватиме в облігації НП та європейські плани

До війни на ринку корпоративних облігацій в Україні переважали пропозиції від мікрофінансових компаній (Moneyveo та CCloan) та муніципалітетів, каже директор напряму ринків і боргового капіталу ICU Руслан Кільмухаметов. Окрім «Нової пошти» серед компаній реального сектора в обігу перебували облігації «Укрпошти» та ритейлера EVA.

Хто може стати покупцем нового випуску облігацій «Нової пошти»? Частина інвесторів – тримачі паперів попередніх випусків, ідеться у коментарі компанії, наданому Forbes. Деякі навіть збільшують свої портфелі, додає він.

Про кого саме може йтися? Це пенсійні фонди, які за законодавством мають вимоги щодо диверсифікації портфеля, та банки, каже Кільмухаметов з ICU. Переваг у НП кілька. По-перше, компанія погасила попередні облігації, ймовірно, щоб продемонструвати інвесторам свою кредитоспроможність, по-друге, під час війни вона продемонструвала свою стійкість та здатність до відновлення, пояснює Кільмухаметов.

Компанія не виключає, що впродовж року юрособи з групи «Нової пошти» можуть здійснити й інші залучення, йдеться у коментарі пресслужби. «У нас є програма розвитку – це і відділення, і поштомати тощо, – зазначається у ньому. – Є великі плани, тому фінансування потрібне».

Чи збирається компанія повторити досвід випуску облігацій у Європі, де «Нова пошта» планує створити окрему мережу підрозділів (компанія вже працює в Польщі, на черзі Німеччина, Чехія та Литва)?

«У майбутньому – можливо, але для цього компанії у Європі мають стабілізуватися, – пояснюють представники «Нової пошти». – Тоді вони зможуть залучати фінансування та самі його обслуговувати».

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні