Категорія
Гроші
Дата

Війна та економічна криза – шок для інвестора. Як створити інвестиційний портфель, що втримається за будь-яких умов

Війна та економічна криза – шок для інвестора. Як створити інвестиційний портфель, що втримається за будь-яких умов /Getty Images

Getty Images

Щоб вберегти інвестиції в портфелі, має діяти жорстка диверсифікація, коли інвестування відбувається не просто в різні активи, а в різноманітні класи інструментів: акції, облігації, сировинні товари та золото

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Чим жив фондовий ринок протягом 2022 року

Ера дешевих грошей закінчилась у 2021 році, саме тому в 2022-му на фінансових ринках ми спостерігали «американські гірки». Головною темою, якою жив фондовий ринок протягом 2022 року, була висока інфляція в Сполучених Штатах, яка різко піднялася й досягла близько 8,7% річних у середині літа. Федеральний Резерв (ФРС – американський центральний банк) почав активно й агресивно збивати її ще з березня, піднімаючи відсоткові ставки. З березня до грудня вони зросли на 4,5%. Це допомогло збити інфляцію до 7,1% у грудні. 

Але зростання інфляції та відсоткових ставок негативно вплинуло на основні інвестиційні інструменти на ринку США – облігації та акції. Облігації падають у періоди високої інфляції (як у 2022 році), а акції падають, коли центральний банк підвищує відсоткові ставки, щоб побороти інфляцію.

У результаті американський фінансовий ринок сильно постраждав, і навіть такі гуру, як Рей Даліо та Кеті Вуд, не змогли уникнути величезних втрат. Ось факти: «всесезонний портфель» Рея Даліо впав на 22% із початку року, а фонд інновацій Ark Innovation, яким керує усім відома Кеті Вуд, обвалився на 68%. Варто зазначити, що базовий індекс американських акцій S&P 500 також просів на понад 20% у 2022 році.

Яку стратегію інвестування варто обрати, щоб зберегти капітал

Насамперед у портфелі має діяти жорстка диверсифікація, коли інвестування відбувається не просто в різні активи, а перш за все в різноманітні класи інструментів: акції, облігації, сировинні товари та золото. Ба більше – в акції та облігації різних секторів, регіонів та стратегій. 

Три головні правила Волл-стріт

Може здатися, що гравці фінансового ринку для успішної роботи мають мати талант відчувати, куди піде ринок, або вміти передбачати ціни активів. Проте досягати результатів допомагають три ключові правила.

1. Інвестувати потрібно постійно: коли ринок зростає чи коли падає, потрібно «бути інвестованим». Для інвесторів нагадування: регулярно поповнювати інвестиційний рахунок, коли внутрішньо цього не хочеться. 

2. Інвестору слід мати диверсифікований портфель, де вкладення капіталу буде зосереджене не на одному класі активів, а на 4–5 класах.

3. Потрібно дозволяти портфелю рости з ринком під час зростання, але при цьому (найважливіше!) захищати його в періоди загального падіння.

Третє правило недооцінюють більшість приватних інвесторів. Оскільки весь світ прагне високої прибутковості, це призводить до того, що порушується співвідношення прийнятного ризику до дохідності. Ризики стають надто високими. Коли портфель інвестора сильно просідає, відновлення до попередніх показників може зайняти кілька років.

Простий приклад: якщо ваш портфель вартістю $250 000 просів на -70%, його вартість складе $75 000, а щоб повернутись до попередніх значень, активам необхідно буде зрости на +233%. Уявімо, що далі ринок буде тільки зростати. Тоді, аби повернутись до цифри $250 000, необхідно, щоб портфель зростав на +46,6% щороку, протягом пʼяти років. Цей час доведеться витратити не на те, щоб заробити, а лише щоб повернутися до попередніх показників. Ось чому важливо не втрачати разом із ринком.

Також багато приватних інвесторів обирають інвестувати в ринок акцій замість портфелю, наприклад, тільки купуючи S&P500 (пряме інвестування в найбільші компанії Америки, так звані «голубі фішки», про які часто згадують Баффет та інші).

Однак є «але». Окрім розрахунків важливо розуміти поведінкову психологію інвестора. Люди діють ірраціонально: активно купують на піку, але не роблять це в моменти просідання, коли ціни стали нижчими. У моменти зростання ринку люди входять в кураж, хочуть додавати капітал до рахунку й купувати більше. Коли ж активи йдуть на спад, емоції вщухають, приймати рішення стає важче, інвестор стає обережнішим і починає просто спостерігати, не інвестуючи. 

У такі моменти, щоб уникнути ризику, інвестори найчастіше реалізовують фінансові цілі поза ринком: хтось купує майно, хтось переїжджає тощо. Таким чином відбувається відхилення від розрахунків та персональних планів. Тому не багатьом вдається «вийти» на історичних максимумах ціни активу. Адже те, як рухався актив у певному часовому проміжку, – це одне. А бути в ринку, не знаючи, як далі піде графік, – зовсім інше. 

Також варто бачити горизонт інвестування й бути гнучкими, щоб забезпечити ліквідність у потрібний момент.

Як працює гнучка філософія, спрямована на захист капіталу

Якби інвестор вклав $50 000 в індекс S&P 500 у 2000 році й дозволив цьому капіталу зростати й падати разом з ринком, до кінця 2022-го цей капітал становив би $143 103. Тобто інвестор заробив би 186% за 22 років. Звучить як не надто успішна інвестиція.

Причина низької прибутковості така: у деякі роки індекс S&P 500 різко падав, у результаті капітал інвестора також сильно просідав. Наприклад, у 2003 році індекс S&P 500 втратив 21% і в 2008-му впав на 37%. Якби капітал інвестора був захищений у такі періоди, щоб просісти лише на 3% у зазначених роках, він виріс би з $50 000 на початку 2000 року до $306 104 до кінця 2022-го. 512% проти 186% за 22 роки. 

Чого очікувати від фондового ринку в 2023-му

Не схоже, що перший квартал нового року буде сприятливим для фінансових ринків. Тенденції, які домінували в 2022-му, будуть і в наступному: темп інфляції в США зараз на рівні 7%, а це рівень, який втричі перевищує таргет Федерального резерву (офіційна мета ФРС щодо інфляції = 2% на рік). Це означає, що він продовжить політику підвищення відсоткових ставок глибоко в 2023 році. Цю політику офіційно заявлено, і ринок про неї знає. Незважаючи на те що інфляція поступово знижується, підвищення ставок висить над фінансовим «дамокловим мечем», і це, ймовірно, буде стримувати відскок ринку.

У другому кварталі та, найімовірніше, у другому півріччі 2023 року ми зможемо побачити поворот на фінансовому ринку. Це буде спровоковано лише різким падінням інфляції у США та, відповідно, припиненням ФРС підвищення відсоткових ставок. Ба більше, коли зрештою ФРС досягне контролю над інфляцією та почне знижувати відсоткові ставки, це дасть сильний імпульс фінансовому ринку. Ми віримо, що цей момент скоро настане, й інвестори мають бути до нього готовими.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні