mono, «Дія», Glovo, Liki24.com, Bolt і Ukon /Колаж Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Мільйони українців пересіли на сервіси, які критично залежать від інтернету. Як працюватимуть mono, «Дія», Glovo, Uklon та інші під час блекауту

Як працюватимуть mono, «Дія», Glovo, Liki24.com, Bolt і Ukon під час найгіршого сценарію блекауту Фото Колаж Анна Наконечна

Пандемія COVID ще сильніше підсадила українців на зручні цифрові сервіси, що критично залежать від інтернету. Але як ними користуватися під час блекауту? Forbes дізнався у monobank, «Дія», Glovo, Liki24, Bolt, Ukon та «Київ Цифровий», як їхні сервіси працюють без світла та інтернету

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

«Коли не було зв’язку із замовником, кур’єр ішов на 15-й поверх пішки, щоб достукатися в квартиру й доставити здоров’я», – розповідає історію з 23 листопада Антон Авринський, засновник стартапу з доставки медикаментів Liki24.com. Тоді Росія випустила по Україні понад 70 ракет, сили ППО збили 51.

Наслідки – аварійні відключення електрики по всій країні, знеструмлені платіжні термінали, рекордні перебої з інтернетом. «Тиждень, що починається, може бути таким же складним, як і цей, що минає», – прямо заявив президент Володимир Зеленський у недільному зверненні. Глава фракції «Слуга народу» Давид Арахамія закликав українців підготуватися до нових блекаутів. «Хочу всім киянам побажати триматись», – сказав Арахамія в етері телемарафону 26 листопада. 

За найгіршого сценарію вся країна може зануритися в темряву до семи днів. «Наш сервіс повністю залежить від наявності зв’язку й мобільного інтернету», – говорить керівник сервісу райд-хейлінга Bolt в Україні Сергій Павлик. Онлайн-додатки розквітли під час пандемії й пристосувалися до війни. Та брак електрики – виклик нового рівня. Чи готові до випробування темрявою mono, «Дія», Glovo, Liki24.com, Uklon, «Київ Цифровий»?

monobank

19 листопада необанк із 6,6 млн клієнтів не працював найдовше у своїй історії. Відкриття нових карток, рахунків, депозитів, банок, розстрочок у monobank було недоступним протягом 4,5 години. Ще дві години не працювали платежі, поповнення, перекази. monobank проводив регламентні роботи, готуючись до повного блекауту. «Сподіваємося, не сильно вас підводимо», – написав керівник та співзасновник сервісу Олег Гороховський у Telegram.  

Колаж Анна Наконечна

19 листопада необанк із 6,6 млн клієнтів не працював найдовше у своїй історії. Відкриття нових карток, рахунків, депозитів, банок, розстрочок у monobank було недоступним протягом 4,5 години. Фото Колаж Анна Наконечна

21 листопада компанія завершила міграцію в хмару Amazon – вона тривала від першого масованого обстрілу 10 жовтня. Переїзд коштував до $1 млн, каже Гороховський. Плата за так зване «гаряче» зберігання – збереження інформації, до якої потрібен оперативний доступ, – сотні тисяч доларів на місяць. Найбільший державний ПриватБанк вжив аналогічних заходів наприкінці квітня.

Інвестиції в хмару – страховка від ризиків блекауту. «Якщо клієнт знайде інтернет і постукається в застосунок, той відповість, бо застосунок відповідає вже не з України», – говорить Гороховський. Базові функції – платежі за номером карти, виписки тощо – будуть доступними. Оформлення нових розстрочок, платежі за телефонною книгою й інші некритичні фічі можуть не працювати.

23 листопада навантаження на процесинговий центр monobank впало вполовину від звичайного – користувачі додатку масово залишились без зв’язку. На майбутнє Гороховський радить мати при собі фізичну картку – так можна зняти готівку чи розрахуватися через термінал.

Де можна зняти готівку з карти monobank

Супермаркети: Novus, «Делві», Varus, «Лоток», АТБ, «Точка», «Сільпо», «Траш», Cim23, Roshen, «Фора», «Свій Маркет», Fozzy, «Коло», «Ашан», Winetime, Torba, «Посад».

Аптеки: АНЦ, «Подорожник», «Аптека 9-1-1», «Сальве», «Біла Ромашка», «Шара», «Благодія», «Вітамін», «Копійка», «Аптека Доброго Дня», «Аптека Оптових цін», «1 Соціальна Аптека», «Мед-Сервіс».

Заправки: OKKO, WOG, AMIC, SOCAR, «Укрнафта», «Авіас», «Шик Блиск», «БРСМ-Нафта».

Іншi магазини: «Епіцентр», MasterZoo, Prostor, «Дніпро-М», «Фокстрот».

Glovo 

У червні 2022-го іспанський сервіс доставки Glovo відновив бізнес в Україні до 51% від мирних часів. Ще через три місяці роботи й після повернення на ринок найбільшого партнера McDonaldʼs результат покращився до 85%. Та листопадовий блекаут відкотив прогрес назад – 23 листопада сервіс припинив роботу у всіх 37 містах від початку повітряної тривоги й до пізнього вечора. Кількість замовлень у Києві знизилась на 65% відносно попереднього тижня, звітувала компанія.

Getty Images

Після повернення на ринок найбільшого партнера McDonaldʼs результат покращився до 85%. Фото Getty Images

Доставка їжі з ресторанів – найпопулярніша послуга Glovo, далі – продукти з супермаркетів та медикаменти. Сервіс має власні склади-даркстори й співпрацює з мережами «ЕКО маркет», АТБ, аптеками АНЦ і «9-1-1».

«Якщо в закладі відсутнє енергопостачання, партнери вимикають свою присутність у застосунку для користувачів, відповідно, замовлення не можна оформити», – говорить генеральна директорка Glovo в Україні Марина Павлюк. Компанія оновила мобільний застосунок, щоб клієнти бачили актуальний список закладів із генераторами. Якщо замовлення не встигли приготувати до вимкнення електрики, курʼєр і користувач отримають компенсації.

Glovo забезпечив власні служби – підтримку та кур’єрів – додатковими джерелами електрики, обладнав пункти підзарядки та обігріву. У додатку з’явилося нове воєнне правило: якщо ліфт не працює, курʼєр доставляє замовлення лише до пʼятого поверху включно.

Як зловити інтернет під час блекауту

(натисніть "читати більше")

Головна «больова точка» усіх онлайн сервісів – доступ до інтернету в користувача. Тому основні поради зводяться до одного: знайти точки, де працює мережа.

  • Із початку листопада в Україні обладнують так звані «Пункти незламності», де має бути електрика та інтернет.
  • Також зловити мережу можна спробувати на АЗС, у відділеннях «Нової пошти».
  • Понад 100 магазинів Rozetka обладнані генераторами та терміналами Starlink, писав засновник онлайн-ритейлера Владислав Чечоткін. Тарілки супутникового звʼязку закупили також деякі столичні ТРЦ.
  • Стандартна рекомендація – скористатися національним роумінгом і підключитися до мережі іншого мобільного оператора.
  • Мати при собі запас готівки й фізичну банківську картку.
  • Заздалегідь знайти й зберегти декілька номерів класичних служб таксі, які можна викликати з телефону. GSM-зв’язок під час відключень електрики стабільніший за мобільний інтернет.

Liki24.com

«Перші тижні й місяці повномасштабного вторгнення ми відчули, що сервіс є критичною інфраструктурою», – каже Авринський. Інформація про наявність рідкісних ліків і можливість їх доставити стали вкрай важливими. Однак у перші місяці повномасштабної війни віялових відключень було менше.

Як і інші сервіси нової економіки, Liki24.com не може працювати, коли клієнти без зв’язку. Основна функція – перевірка наявності медикаментів у режимі реального часу – недоступна без підключення до мережі.  

Олександр Чекменьов

Як і інші сервіси нової економіки, Liki24.com не може працювати, коли клієнти без зв’язку. Основна функція – перевірка наявності медикаментів у режимі реального часу – недоступна без підключення до мережі. Фото Олександр Чекменьов

У середині листопада стартап разом з урядом Німеччини запустив фонд «Ліки для України» на 25 млн грн. Із нього українцям компенсують 50% вартості медикаментів. Знижкою встигли скористалися десятки тисяч людей, каже Авринський. Однак 23–25 листопада стартап отримував 70–80% замовлень від звичайного. 

Деякі аптеки повідомляли про залишки товарів у режимі офлайн – телефоном. Частковим рішенням стали «Пункти незламності» з супутниковим інтернетом і генераторами – користувачі замовляли ліки з них. Інші варіанти – самовивіз із аптек і доставка через поштових операторів.

Що робить Liki24.com, щоб залишатися доступним тим, хто зловить інтернет? Дані перенесені в міжнародну хмару – це коштувало до $20 000, підраховує засновник. Логістичний центр й офіс обладнали генераторами й супутниковим інтернетом. 

Онлайн-таксі

Естонський єдиноріг Bolt та український Uklon – лідери п’ятірки найпопулярніших в Україні служб онлайн-таксі, за даними дашборду monobank. Американський Uber, з якого у світі почалася епоха таксі-додатків, отримує вдвічі менше замовлень.

До жовтня 2022-го кількість замовлень у Bolt відновилася до 50% від пікових значень – їх фіксували у грудні попереднього року. Наразі сервіс працює у 27 містах, Мукачево, Дрогобич, Кам’янець-Подільський підключили вже після російського вторгнення.

Uklon у географічному паритеті – зрівняти рахунок вдалося за рахунок Херсону. Компанія відновила роботу в місті відразу після його звільнення. По обіді 23 листопада замовлення в Uklon просіли до 40% від показників попередньої доби, каже маркетинг-директор Uklon Вадим Іщенко.

Shutterstock

Естонський єдиноріг Bolt та український Uklon – лідери п’ятірки найпопулярніших в Україні служб онлайн-таксі, за даними дашборду monobank. Фото Shutterstock

Із початку жовтня водії пристосувалися й використовують свої лайфхаки. Один із них – зателефонувати пасажиру, щоб зрозуміти, де він чекатиме, каже водій Uklon Сергій. Додаток сервісу, на відміну від конкурентів, дає можливість пасажиру побачити прямий номер пасажира і водія та подзвонити йому без інтернету. Також водії обмінюються інформацією про зони без зв’язку, куди краще не заїжджати під час вимкнень світла, каже Павлик. Своєрідними хабами, де можна зловити інтернет та зарядити телефон, стали АЗС.

«Після обстрілів, особливо, після подій минулого тижня, ситуація погіршилася», – каже Павлик. У найтяжчі для Bolt 23 й 24 листопада замовлення падали на 5–40% залежно від міста.

Відключення електрики нерівномірні, повністю мобільна мережа не зникає, навіть якщо світла немає тривалий час. У центрі Києва ситуація була більш-менш нормальна, на Виноградарі та Харківському масиві замовлень майже не було, каже Павлик.

Чим можуть зарадити сервіси пасажирам? «Як би нам цього не хотілося, ми дуже мало що можемо зробити, – говорить Павлик з Bolt. – Нам у будь-якому випадку потрібен інтернет». Український Bolt входить в глобальну корпорацію, тому навряд чи може самостійно змінити та облегшити функції додатку.

Uklon також не змінював функціонал додатку, але радить користувачам перемикатися з мобільного додатку на веб-версію сервісу. Вона не потребує надшвидкісного інтернету, тому шанси зробити замовлення з нестабільним зв’язком вищі. Зі свого боку компанія технічно допрацьовує сервіс, щоб водії не втрачали зв’язок із додатком, каже Іщенко.

Державні сервіси: «Дія» та «Київ Цифровий»

Нововведенням воєнного часу став «єДокумент» у «Дії», який можна показувати поліції та бійцям Тероборони на блокпостах, щоб підтвердити особу. На початку вторгнення згенерувати інші документи не можна було, бо не праюцювали реєстри. Тому Мінцифри додало «єДокумент». Він генерується і без інтернету. Натомість з іншими документами можуть бути проблеми під час блекауту. Їх краще згенерувати, коли є стабільний інтернет. Так залишається шанс, що вони відображатимуться в «Дії» і без інтернету.

«Київ Цифровий» і портал Києва будуть на звʼязку і залишаться основними каналами», – говорить Петро Оленич, заступник голови КМДА, який опікується цифровою трансформацією міста. В додатку є сповіщення про повітряні тривоги й доступність комунальних послуг, оплата міського транспорту тощо. Відмовостійкість забезпечують хмарні рішення та безперебійне живлення, запевняє Оленич.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні