Категорія
Новини
Дата

Мережа Eldorado оголосила про початок реструктуризації боргів, щоб уникнути банкрутства

Ритейлер побутової техніки та електроніки Eldorado почав процедуру досудової санації. Паралельно мережа подала позов до Росії на суму понад 1 млрд грн. Про це йдеться у пресрелізі мережі.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • У компанії вважають санацію ефективним механізмом, «який дасть змогу розрахуватися з заборгованістю перед кредиторами на найбільш вигідних для усіх учасників процесу умовах». Водночас в Eldorado зазначають, що обрали «найскладніший, але найвідповідальніший шлях виконання власних зобовʼязань перед партнерами та контрагентами». 
  • Також ритейлер оголосив про скликання загальних зборів кредиторів на 22 вересня, пише LIGA.net. Компанія збирається на ньому запропонувати кредиторам розглянути і схвалити план санації до порушення провадження у справі про банкрутство.
  • У повідомленні Eldorado зазначається, що внаслідок воєнної агресії з боку РФ мережа зазнала істотних збитків: знищені товарні запаси на центральному складі й частині магазинів, певна частина точок продажу знаходиться на тимчасово окупованих територіях. Загалом постраждало близько 20 об’єктів мережі, частина була законсервована. 
  • Ритейлер повідомив, що подав позов до Росії з метою відшкодування отриманих збитків на суму більш ніж 1 млрд грн. 

Контекст

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу «Ельдорадо» у близько $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021-му за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстрот». «Раніше «Ельдорадо» займало частку 10–12% на ринку, зараз вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» («Ельдорадо») у 2021 році склав 14,2 млрд грн, у 2022-му компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. Для порівняння, у Comfy в 2022 році виторг впав із 19,7 млрд до 16,5 млрд грн, у «Фокстрот» – з 15,7 млрд грн до 10,2 млрд грн. 

Про суттєве погіршення фінансового стану «Ельдорадо» розповідав Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з «Ельдорадо» великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018 році компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1, «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні