Незолоте «Ельдорадо». Черговий бізнес Віктора Поліщука обростає проблемами – борги, закриття магазинів. Що відбувається з одним із найбільших продавців техніки /Пресслужба «Ельдорадо»
Категорія
Компанії
Дата

Незолоте «Ельдорадо». Черговий бізнес Віктора Поліщука обростає проблемами – борги, закриття магазинів. Що відбувається з одним із найбільших продавців техніки

5 хв читання

Пресслужба «Ельдорадо»

За час повномасштабної війни у мережі техніки та електроніки «Ельдорадо» накопичилися проблеми. Ритейлер мільйонера Віктора Поліщука перестав обслуговувати кредити, частину команди відправили у простій, а кількість магазинів мережі зменшилась на 45%. Наскільки критичні проблеми в «Ельдорадо»

Мережа «Ельдорадо», один із найбільших ритейлерів побутової техніки та електроніки України, обростає негативними новинами. Спочатку технологічне медіа Ain.ua повідомило, що компанія скоротила свою IT-команду. За тиждень Ain написало, що мережа удвічі скоротила кількість магазинів, за час великої війни закривши 65 точок. «У компанії почалися проблеми на початку 2023 року, і вона стала продавати сильно менше своїх конкурентів, що також могло призвести до закриття магазинів», – пише медіа.

Що відбувається з мережею? «Скорочень і звільнень команд компанія не проводить. У звʼязку з реструктуризацією бізнесу призупинені деякі проєкти, а працівники відправлені у простій», – каже керівниця зі звʼязків з громадськістю мережі Алла Барабаш. Вона додає, що «Ельдорадо» у серпні відправило до 25% IT-команд у простій із збереженням двох третин заробітної плати.

Окрім частини IT-команди, в «Ельдорадо» відправили у простій і частину маркетинг-команди, говорить топменеджер компанії-конкурента, який погодився спілкуватися на умовах анонімності. 

У соцмережі Linkedin, яку використовують і для пошуку роботи, щонайменше п’ять співробітників «Ельдорадо» зазначили у своєму акаунті, що не працюють у компанії з липня-серпня 2023 року. Це, зокрема, категорійний менеджер, маркетинг-спеціалістка і бізнес-аналітик. 

«Моє звільнення не пов’язане зі скороченням, це моя ініціатива», – каже Наталія Крекотень, яка працювала в «Ельдорадо» спеціалісткою з компенсаційних виплат. Вона пішла з компанії у липні. 

Станом на 17 серпня компанія має 50 відкритих вакансій на Work.ua. Здебільшого це вакансії робітничих спеціальностей та торгово-оперативного персоналу (касири, продавці-консультанти). 

За перший рік великої війни мережа скоротилася зі 129 магазинів до 95, казала в інтервʼю rau.ua CEO «Ельдорадо» Віра Вітинська. «Шість магазинів зруйновано, три – під тимчасовою окупацією, 25 – закриті чи заморожені через зміну споживчого попиту», – зазначала Вітинська. 

У 2022 році мережа відкрила три нові магазини – у Чернівцях, Червонограді та Білій Церкві. На 18 серпня 2023-го у «Ельдорадо» 70 магазинів у 39 містах України, каже керівниця зі звʼязків з громадськістю мережі. «За час великої війни 42 магазини закрили, 20 не працюють, бо постраждали від бойових дій», – додає Алла Барабаш. З 24 лютого 2022-го кількість точок ритейлера зменшилась на 45%.

Для порівняння – «Фокстрот» скоротив мережу зі 169 до 112 магазинів. «Це було усвідомлене рішення закрити частину точок, оскільки ми не мали достатньо товару та фінансів, щоб підтримувати їх функціонування», – говорив delo.ua CEO компанії Олексій Зозуля. Наразі мережа налічує 119 магазинів, з них чотири – як точки видачі онлайн-замовлень. 

Один із закритих «Ельдорадо» магазинів на 1900 кв. м знаходився в ТРЦ Respublika Park у Києві. «Ми розсталися виключно по-доброму. Очевидно, що нинішний неспокійний час вніс коригування в їхній бізнес», – каже CEO Respublika Park Юлія Щаслива. Вона відмовилася назвати конкретну причину закриття «Ельдорадо». 

Конкуренти, наприклад Comfy, витісняють «Ельдорадо» з локацій, говорить співрозмовник Forbes із топменеджменту компанії-конкурента. За вісім місяців 2023 року Comfy відкрився на шести локаціях, де раніше працювало «Ельдорадо» – у Києві, Львові, Вінниці, Миколаєві та Прилуках. 

У ритейлера відбувається скорочення не тільки офлайн, а й онлайн. З лютого до липня 2023-го трафік на сайті Eldorado.ua падає щомісяця. За шість місяців він скоротився на 30%, з 1,3 млн візитів у лютому до 0,9 млн у липні, згідно даних сервісу онлайн-аналітики Similarweb. Сайти конкурентів, Comfy та «Фокстрот», хоч і з деякими просіданням, але здебільшого зростали. 

Незолоте «Ельдорадо». Черговий бізнес Віктора Поліщука обростає проблемами – борги, закриття магазинів. Що відбувається з одним із найбільших продавців техніки /Фото 1

Показники сайту Eldorado.ua з лютого до липня 2023 року

Наскільки погані справи з бізнесом у «Ельдорадо»? Forbes поговорив із шістьма конкурентами мережі – топменеджерами та менеджерами середньої ланки. Четверо з них стверджують, що не знають нічого про проблеми мережі. Один чув загалом про негаразди, ще один знає про проблеми детальніше. З фактів, які вказують не тільки на скорочення, але і на розвиток – відкриття в 2022-му нового складу в Броварах площею 24 000 кв. м.

«Думаю, інформацію про наші так звані проблеми розганяє один із конкурентів», – каже на умовах анонімності один із менеджерів середньої ланки «Ельдорадо». 

Що з фінансами «Ельдорадо»

До повномасштабного вторгнення у 2022 році Forbes оцінював мережу «Ельдорадо» у близько $100 млн. Станом на серпень 2023-го оцінка впала до $45 млн. 

У 2021 році за виторгом мережа посідала третє місце після Comfy та «Фокстрот». «Раніше «Ельдорадо» займало частку 10–12% на ринку, зараз вона впала до 1–6%, ніхто точно не знає», – підрахував CEO мережі «Комп’ютерний всесвіт» Павло Карачевський. 

Виторг ТОВ «Дієса» («Ельдорадо») у 2021 році склав 14,2 млрд грн, у 2022 році компанія, на відміну від конкурентів, не публікувала фінансові дані. Для порівняння, у Comfy в 2022 році виторг впав з 19,7 млрд до 16,5 млрд грн, у «Фокстрот» – з 15,7 млрд грн до 10,2 млрд грн. 

Про суттєве погіршення фінансового стану «Ельдорадо» розповів Forbes топменеджер одного з банків, що кредитував компанію. Таке відбувається не вперше. У грудні 2022-го Forbes повідомляв, що компанії мільйонера Віктора Поліщука, які управляють ТРЦ Gulliver, мережею «Ельдорадо» й кількома великими складами, від початку війни перестали обслуговувати кредити перед держбанками (Ощадбанк та Укрексімбанк).

У випадку з «Ельдорадо» великим кредитором серед державних фінустанов є Ощадбанк. У 2018-му компанія (позичальниками виступають юрособи «Дієса», «Технополіс-1, «Техенерготрейд») вже реструктуризувала борг перед банком на $120 млн. Заставою були товари з обігу та, головне, особиста порука Поліщука. 

Свіжі проблеми й у ще одного активу Поліщука – ТРЦ Gulliver. У травні Бюро економічної безпеки (БЕБ) вручило підозру CEO ТРЦ Gulliver Ірині Круппі через нібито ухилення від сплати податків. Як стверджує БЕБ, протягом 2019–2021 років дирекція уклала низку договорів з ознаками фіктивності на отримання послуг і придбання товарів. 

Анна Наконечна

Віктор Поліщук Фото Анна Наконечна

Власнику ТРЦ, за даними Бюро економічної безпеки, вдалося ухилитися від сплати податків на понад 145,8 млн грн та вивести їх у готівку. Зрештою Круппу відпустили під заставу у майже 10 млн грн. А заблоковані на рахунках через цю справу 145 млн грн ТРЦ Шевченківський райсуд Києва розблокував. 

Віктор Поліщук також відомий завдяки скандалу через банкротство свого банку «Михайлівський», де НБУ зафіксував масштабні махінації з коштами клієнтів. Щоправда, Поліщука у списку підозрюваних за цією справою немає.

З початку повномасштабної війни, до проблем з ТРЦ Gulliver та «Ельдорадо», медіа майже не згадували про Поліщука. Єдиний епізод – у середині березня з України намагалися вивезти три Rolls-Royce. «Транспортні засоби класу «люкс», зареєстровані на українське приватне товариство. За наявною інформацією, бенефіціаром товариства є людина, пов’язана з одним із високопосадовців РФ», – йшлося тоді в релізі ДБР.

Згодом видання Mind із посиланням на ДБР написало, що дві машини належать Поліщуку. Чому ДБР вказало на звʼязок із високопосадовцем РФ? Ймовірна причина – українські ЗМІ, зокрема «Економічна правда», писали, що дружина Поліщука, Лілія Рєзвая – племінниця дружини експрезидента Росії Дмитра Медведєва. Самої Рєзвої немає у списках підсанкційних осіб України.

У підготовці матеріалу брав участь редактор Forbes Сергій Шевчук

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні