СЕС потужністю 311 кВт на даху компанії Filmotechnic у Київській області /Пресслужба компанії Atmosfera
Категорія
Компанії
Дата

Повернення сонячного буму. Бізнес знову почав інвестувати у сонячну енергетику для своїх підприємств. Наскільки це вигідно

СЕС потужністю 311 кВт на даху компанії Filmotechnic у Київській області Фото Пресслужба компанії Atmosfera

Після року затишшя дилери сонячних електростанцій знову фіксують зростання попиту серед бізнесу. Які переваги дає власна СЕС

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

У першому кварталі 2023-го київська компанія Atmosfera отримала на 40% більше запитів бізнесу щодо встановлення сонячних електростанцій (СЕС), ніж за весь 2022 рік. Відновлення попиту спостерігає також засновник вінницької енергокомпанії Ecosphere.energy Олександр Лобода. За весь минулий рік предметних звернень для прорахунків СЕС було до десяти, цьогоріч їх стільки ж тільки у першому кварталі, каже Лобода.

Черкаська енергетична компанія Solar Garden навесні 2021-го підписувала близько 10 контрактів на місяць, у березні минулого року попит обвалився до нуля, повідомив Сергій Проненко, засновник компанії. «Зараз готуємо до підписання три контракти, ще шість – на стадії прорахунків», – пояснює він. 

Серед замовників – підприємства харчової, переробної, хімічної промисловості, каже Олексій Шишканов, керівник напрямку СЕС для бізнесу компанії Atmosfera. «Їх об’єднує значне споживання електроенергії», – додає він.

Що змушує компанії встановлювати СЕС?

Економія на електриці

Бізнес у середньому платить за електроенергію з мережі 5,5 грн/кВт⋅год. Минулої зими, під час відключень світла внаслідок російських ударів по енергосистемі, електрика бізнесу обходилась вдвічі дорожче.

Високі ціни на електроенергію та зниження вартості сонячних електростанцій спонукає компанії встановлювати СЕС для власного споживання, розповідає Forbes директор Асоціації сонячної енергетики України Артем Семенишин. З 2020-го вартість СЕС впала на третину, до $600/кВт, за даними Solar Garden.

Черкаська будівельна компанія «Добробуд» влітку 2022-го встановила сонячну електростанцію на 30 кВт на території свого підприємства, де розташоване виробництво залізобетонних виробів, ліфтів, тротуарної плитки, металопластикових вікон.

Завдяки власній СЕС компанія знизила витрати на електрику на 20%, каже співвласник компанії Валерій Діденко. Інвестиції – $18 000. Прогнозований період окупності – 3,5 року за теперішніх цін на електроенергію.

СЕС «Добробуду» працює лише для задоволення власних потреб і не віддає електрику в мережу за зеленим тарифом. «Отримати зелений тариф – це купа клопоту, додатковий час і витрати, – зізнається Діденко. – А компенсації виплачуються з великими затримками».

Запуск СЕС під зелений тариф займає до року, пояснює Лобода з Ecosphere.energy. Будівництво станції – 1-4 місяці залежно від розміру. Решта часу йде на отримання ліцензії, технічних умов приєднання до обленерго, реконструкцію мереж.  

Натомість сонячна електростанція для власного споживання не потребує бюрократії. «Головне – правильно обрати місце з огляду на розташування підстанції, щоб не довелось багато витрачати на кабелі», – переконує Діденко з «Добробуду».

Пресслужба компанії Atmosfera

Встановлення СЕС для власного споживання – масштабний, але неконтрольований процес Фото Пресслужба компанії Atmosfera

Повернення сонячного буму

На початок 2022 року в Україні встановлено близько 6,4 ГВт СЕС, які працюють за зеленим тарифом. За минулий рік побудували близько 15 МВт, свідчать дані, які є у розпорядженні Forbes. Зелений тариф для СЕС становить від 4 грн/кВт⋅год і залежить від потужності та дати введення в експлуатацію сонячної станції.

Скільки сонячних станцій в Україні встановлено для власного споживання – невідомо, оскільки власники не зобовʼязані їх реєструвати, каже Семенишин із Асоціації сонячної енергетики.«Встановлення СЕС для власного споживання – масштабний, але неконтрольований процес», – пояснює голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

Дилери прогнозують подальше зростання попиту на СЕС для власного споживання. «Попит до кінця року збільшиться не на 10-20%, а в рази», – передбачає Сергій Проненко, засновник і керівник Solar Garden. Прогноз ґрунтується на очікуванні подальшого зростання цін на електроенергію

«Добробуд» планує цьогоріч встановити ще 130 кВт сонячних панелей. Це дозволить економити до 60% на електриці, каже Діденко. Також компанія збирається закупити невеликі акумуляторні батареї, щоб забезпечити автономність офісу. «Ставити акумуляторні батареї під виробництво поки що не рентабельно», – повідомляє власник будівельної компанії.

Вартість батареї на 1 МВт⋅год коливається у межах $450 000-800 000. Ціна залежить від технології акумулятора та класу напруги, каже Лобода.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні