Кафе-бар «Молодість» /фото з facebook-сторінки кафе-бару «Молодість»
Категорія
Компанії
Дата

Золота година. Київські заклади змушують закриватися до 22:00 – ресторатори втрачають до 15% виручки. Всіх підставили декілька ресторанів і міський чиновник

фото з facebook-сторінки кафе-бару «Молодість»

Останні три тижні Нацполіція просить столичні заклади закриватися до 22:00, незважаючи на подовжену комендантську годину до опівночі. Юристи кажуть – такі дії на межі законності. Хто загнав рестораторів у пастку, яка заважає їм заробляти більше

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

З червня Національна поліція активно почала перевірки київських закладів, каже Forbes засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Рестораторів просять закриватися до 22:00. Нацполіція посилається на протокол №18 Ради оборони Києва, який був прийнятий ще у серпні 2022 року. Тоді комендантська година тривала до 23:00. У документі зазначено, що заклади громадського харчування мають працювати до 22:00. 

«Приходить група озброєних людей і починає виганяти всіх із ресторану. Навіть відвідувачів, які сидять і їдять», – зазначає Насонова про життя київських закладів за останні три тижні. 

До Kyiv Food Market та «Молодості» Нацполіція приходила вже багато разів, розповідає їхній співвласник Алекс Купер. «Погрожують повістками для чоловіків, якщо не закриємося до 22:00», – додає він. Фактично ресторатор має закрити свої заклади о 21:30, а віддати останнє замовлення о 21:00. Бо далі персонал має прибрати, вимити кухню та зачинитися. 

Стикнувся з цим і власник мережі «Міністерство шаурми» Євген Таллєр, але як відвідувач. «Був у ресторані о 22:20, прийшла поліція і мала намір накласти штраф на заклад за те, що ми сиділи на літній терасі, хоча свій рахунок ми оплатили до 22:00», – каже Таллєр. 

У вечірній час, з 21:00 до опівночі, заклади, у яких є алкоголь, заробляли від 35% до 50% денної виручки, підраховує Ольга Насонова. У середньому закриття на годину раніше коштує ресторанам і кав’ярням 10–15% добової виручки, додає вона. 

Чому Нацполіція саме зараз почала перевірки київських рестораторів і чи законно це? 

Чи може Рада оборони Києва впливати на роботу ресторанів

Вечірні перевірки активно розпочалися у червні, і це пов’язано із розслідуванням журналіста «Української правди» Михайла Ткача «Київ комендантський», зазначають Ольга Насонова і Алекс Купер. Тоді журналісту вдалося зафільмувати два столичні заклади, які працюють під час комендантської години – Biarritz та Frou Frou. 

Біля цих ресторанів Ткач помітив, зокрема, чиновника КМДА Олександра Никоряка, який опікується культурною спадщиною в столиці, разом із забудовником Артуром Мхітаряном. Столичний чиновник покинув заклад о 2 годині ночі.

У закладах ззовні було відсутнє освітлення, крім того, Biarritz запускав гостей не з центрального входу, йдеться у розслідуванні «Української правди». Пізніше Кличко звільнив Олександра Никоряка з посади директора департаменту охорони культурної спадщини КМДА. 

Через постійні перевірки поліції Національна ресторанна асоціація створила електронну петицію на сайті Київської міської ради. У ній вона просить продовжити роботу закладів громадського харчування до 23:00. «У місті в довоєнний період працювало майже 3300 закладів ресторанного господарства. Подовження їх роботи на одну годину сприятиме, зокрема, збільшенню податків і зборів, яких вже у першому кварталі 2023 року надійшло понад 421 млн грн», – йдеться у петиції. Менше ніж за тиждень петиція зібрала вже чверть необхідних підписів (1880 з 6000 необхідних). 

Можливість Ради оборони міста Києва видавати зобовʼязуючі рішення сумнівна, каже партнер LCF Law Group Максим Шевердін. Рада, за словами юриста, не може підміняти собою орган місцевого самоврядування (Київську міську раду) або орган виконавчої влади (Київську міську військову адміністрацію).

«Коли рішення Ради оборони Києва не пояснює чітко, що означає «обслуговування гостей», а комендантська година розпочинається лише о 00:00, підстави предʼявляти претензії закладам відсутні», – додає Шевердін.

Рішення Ради оборони Києва можна трактувати однозначно – заклади мають закриватися о 22:00, вважає партнерка Pragma Consulting Group Альона Шуліма. Але на практиці має місце неоднозначне розуміння поняття «здійснювати обслуговування відвідувачів до 22:00». Одні розуміють його як відсутність права брати після 22:00 нові замовлення та обслуговувати гостей, інші – як заборону гостям бути присутніми в закладі, зазначає Шуліма. «Потрібно переглянути це рішення», – резюмує вона. 

Чи планує КМДА (або КМВА) змінити рішення Ради оборони Києва? На момент публікації Київська адміністрація не відповіла на запит Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні