З 26 березня Київська міська військова адміністрація скоротила комендантську годину з 00:00 до 05:00. Громадський транспорт почав ходити на годину довше. Як це вплине на бізнес
Отримуйте щоденний лист з останніми матеріалами та головними новинами від Forbes Ukraine
«Можна вважати, що в ресторанах зʼявився ще один безкоштовний день у місяці», – каже Forbes співзасновник Kyiv Food Market Алекс Купер, коментуючи скорочення комендантської години у столиці. Тепер вона триватиме щодня з опівночі до пʼятої ранку. Відповідно міський транспорт працюватиме довше. Наприклад, метро – до 23:00, а наземний транспорт – до 23:30.
Київські ресторатори і ритейлери вже запланували подовжити роботу своїх закладів і торгових точок. Додаткова година роботи має значення для тих закладів, у меню яких є алкоголь, каже засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Вони в основному заробляють увечері – з 21 до 12 години ночі, коли потік відвідувачів більший.
«Від людей є запит на триваліший робочий день», – зазначає власник кав’ярень One Love Coffee Володимир Задірака. Він впевнений, що додаткова година дозволить його закладам більше заробляти.
Наскільки збільшиться виручка та відвідуваність торгових точок і закладів харчування?
Алкоголь, аптеки та продуктові
Ресторатор Дмитро Борисов планує подовжувати роботу своїх закладів. За його підрахунками, додаткова година збільшить відвідуваність на 10–15%. У грошах – це до 30 000 грн. Скорочення комендантської години додасть комфорту для відвідувачів, які можуть довше затриматися у закладі, каже Борисов.
Додає і одну робочу годину власник One Love Coffee Володимир Задірака. Але у нього працюватимуть довше тільки три кав’ярні – у ЦУМі, біля Миколаївського костелу і в PinchukArtCentre. У перших двох локаціях є ймовірність збільшення виторгу приблизно до 15%, каже Задірака. Для цього команда One Love Coffee планує додати у меню більше пропозицій саме у вечірній час.
Алекс Купер, який відомий проєктами «Молодість», Kyiv Food Market та Shalom, дивиться конкретно по кожному закладі – чи є потреба продовжувати роботу, чи ні. Додаткову годину роботи ресторатор оцінює у збільшення прибутку на 5%. Загалом Купер планує зачиняти свої заклади до 22:00–22:30 години.
Додаткова година роботи закладів, де є алкоголь, збільшить їх виручку до 20%, підраховує Ольга Насонова з «Ресторанного консалтингу». Однак, за її словами, скорочення комендантської години ніяк не вплине на кав’ярні, сімейні заклади та фастфуди. Туди люди часто ходять впродовж дня, а не ввечері.
Інша ситуація у ритейлерів. «Додаткова година ні на що не вплине. Це крапля у морі», – каже директор GT Partners Ігор Гугля. За його словами, пік продаж у торгових точках – із 17 до 19 години.
АТБ, SPAR і Rozetka не планують продовжувати роботу своїх торгових точок через скорочення комендантської години. У пізні години зазвичай до магазинів йдуть відвідувачі, які хочуть купити алкоголь, а його продаж обмежений 22 годиною, пояснює рішення мережі SPAR керівниця відділу маркетингу Мирослава Леснік.
Водночас «Ашан» продовжив роботу своїх торгових точок до 22:00. Також ритейлер планує ще більше подовжити графік роботи у магазинах біля дому Pick up Point. Очікуємо незначне збільшення трафіку, каже керівниця зовнішніх комунікацій ритейлера Олена Орлова. Товарообіг останньої години «Ашану» перед закриттям становить 2,5% від загального, а кількість клієнтів за останню годину – 2%.
Подовження роботи по окремих аптеках додатково дасть 2–5% чеків, каже директорка департаменту роздрібних продажів аптечного холдингу АНЦ Лілія Пришеленко. Аптечний ритейлер планує збільшувати години роботи у тих точках, де кількість чеків в останні години роботи найбільша.



Ви знайшли помилку чи неточність?
Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.