GastroFamily – «Сім’я ресторанів Діми Борисова» /Фото з офіційної Facebook сторінки «GastroFamily - Сім'я ресторанів Діми Борисова»
Категорія
Компанії
Дата

Плюс 5–20% до виторгу. Комендантська година в Києві тепер – з 12 ночі. Який бізнес зможе на цьому заробити більше

Фото з офіційної Facebook сторінки «GastroFamily - Сім'я ресторанів Діми Борисова»

З 26 березня Київська міська військова адміністрація скоротила комендантську годину з 00:00 до 05:00. Громадський транспорт почав ходити на годину довше. Як це вплине на бізнес

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

«Можна вважати, що в ресторанах зʼявився ще один безкоштовний день у місяці», – каже Forbes співзасновник Kyiv Food Market Алекс Купер, коментуючи скорочення комендантської години у столиці. Тепер вона триватиме щодня з опівночі до пʼятої ранку. Відповідно міський транспорт працюватиме довше. Наприклад, метро – до 23:00, а наземний транспорт – до 23:30.  

Київські ресторатори і ритейлери вже запланували подовжити роботу своїх закладів і торгових точок. Додаткова година роботи має значення для тих закладів, у меню яких є алкоголь, каже засновниця компанії «Ресторанний консалтинг» Ольга Насонова. Вони в основному заробляють увечері – з 21 до 12 години ночі, коли потік відвідувачів більший. 

«Від людей є запит на триваліший робочий день», – зазначає власник кав’ярень One Love Coffee Володимир Задірака. Він впевнений, що додаткова година дозволить його закладам більше заробляти. 

Наскільки збільшиться виручка та відвідуваність торгових точок і закладів харчування? 

Алкоголь, аптеки та продуктові

Ресторатор Дмитро Борисов планує подовжувати роботу своїх закладів. За його підрахунками, додаткова година збільшить відвідуваність на 10–15%. У грошах – це до 30 000 грн. Скорочення комендантської години додасть комфорту для відвідувачів, які можуть довше затриматися у закладі, каже Борисов. 

Додає і одну робочу годину власник One Love Coffee Володимир Задірака. Але у нього працюватимуть довше тільки три кав’ярні – у ЦУМі, біля Миколаївського костелу і в PinchukArtCentre. У перших двох локаціях є ймовірність збільшення виторгу приблизно до 15%, каже Задірака. Для цього команда One Love Coffee планує додати у меню більше пропозицій саме у вечірній час. 

Алекс Купер, який відомий проєктами «Молодість», Kyiv Food Market та Shalom, дивиться конкретно по кожному закладі – чи є потреба продовжувати роботу, чи ні. Додаткову годину роботи ресторатор оцінює у збільшення прибутку на 5%. Загалом Купер планує зачиняти свої заклади до 22:00–22:30 години. 

Додаткова година роботи закладів, де є алкоголь, збільшить їх виручку до 20%, підраховує Ольга Насонова з «Ресторанного консалтингу». Однак, за її словами, скорочення комендантської години ніяк не вплине на кав’ярні, сімейні заклади та фастфуди. Туди люди часто ходять впродовж дня, а не ввечері. 

Інша ситуація у ритейлерів. «Додаткова година ні на що не вплине. Це крапля у морі», – каже директор GT Partners Ігор Гугля. За його словами, пік продаж у торгових точках – із 17 до 19 години. 

АТБ, SPAR і Rozetka не планують продовжувати роботу своїх торгових точок через скорочення комендантської години. У пізні години зазвичай до магазинів йдуть відвідувачі, які хочуть купити алкоголь, а його продаж обмежений 22 годиною, пояснює рішення мережі SPAR керівниця відділу маркетингу Мирослава Леснік. 

Водночас «Ашан» продовжив роботу своїх торгових точок до 22:00. Також ритейлер планує ще більше подовжити графік роботи у магазинах біля дому Pick up Point. Очікуємо незначне збільшення трафіку, каже керівниця зовнішніх комунікацій ритейлера Олена Орлова. Товарообіг останньої години «Ашану» перед закриттям становить 2,5% від загального, а кількість клієнтів за останню годину – 2%. 

Подовження роботи по окремих аптеках додатково дасть 2–5% чеків, каже директорка департаменту роздрібних продажів аптечного холдингу АНЦ Лілія Пришеленко. Аптечний ритейлер планує збільшувати години роботи у тих точках, де кількість чеків в останні години роботи найбільша. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні