Категорія
Новини
Дата

Американська IT-компанія Astound Commerce скоротила майже 15% штату. З них 122 працівники — українці

2 хв читання

Американська компанія Astound Commerce, яка займається електронним маркетингом, звільнила до 15% співробітників. З українського офісу звільнили 122 працівники. Про це Forbes повідомила пресслужба компанії

Ключові факти

  • «У результаті економічних змін на ринку Astound Commerce скоригувала чисельність персоналу, щоб забезпечити майбутнє зростання. Це вплинуло на менше ніж 15% нашої робочої сили як в Україні, так і за її межами», – ідеться у відповіді компанії на запит Forbes. Компанія має представництва у США, Канаді, Німеччині, Великій Британії, ОАЕ, Колумбії.
  • Розмір української команди станом на червень 2022 року – понад 950 працівників. Глобальний штат – понад 1600. Потенційно під скорочення потрапляють до 240 співробітників по всьому світу. Під звільнення потрапили 122 українці, повідомила пресслужба компанії.
  • Звільнення підтверджуються дописами в Linkedin. «Нещодавно мене звільнили, і зараз я шукаю нову можливість як Frontend-розробник у Варшаві, Польща», – йдеться в дописі Кейт Кашуби (Kate Kashuba). Вона пропрацювала в Astound Commerce майже півтора року. Коментувати ситуацію вона відмовилася.
  • «Зараз ми добре налаштовані на успіх у 2023 році, маючи ресурси, спрямовані на підтримку нових і поточних практик і послуг для наших клієнтів», – ідеться у відповіді пресслужби Astound Commerce на запит Forbes.

Контекст

Січень 2023-го став рекордним за кількістю скорочених працівників у найбільших світових техкомпаніях – 68 500 людей втратили роботу за неповний місяць. За увесь 2022-й рік скорочення охопили понад 159 600 співробітників, свідчать дані трекера Layoffs.fyi.

Під скорочення потрапляють також українці, які працюють у глобальних та українських офісах компаній. Співробітників в Україні зачепило глобальне звільнення 26% команди американського стартапу DataRobot, урізання на 11% команди американського відеохостингу Vimeo. Сервіс доставки Glovo також повідомив, що скоротить близько 250 співробітників, або 6,5% від загального штату, по всьому світі. Скорочення стосуватимуться й українського офісу, але меншою мірою, ніж головного офісу в Барселоні, писав AIN.UA.

В українських IT-компаніях відчутні скорочення відбулися в березні 2022-го – на початку повномасштабної війни сотні ІТ-фахівців скоротили Rozetka, EVO, «Нова Пошта» та Parimatch Tech. Згодом частину з них повернули.

«Поки що в мене немає прямих підтверджень, що йдуть скорочення», – казав Forbes виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк. Проте на ринку є побоювання, що хвиля скорочень може зачепити український IT-бізнес у поточному році. Вони стартують у лютому 2023-го й триватимуть увесь рік, говорила Forbes керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан. На додачу до гальмування світового IT-ринку, з жовтня Україна періодично занурюється в блекаути, шукати клієнтів сервісним компаніям стає важче. «Це стосується великого аутсорсу, і буде скорочено мінімум 30% людей», – прогнозувала Млюзан, посилаючись на закрите опитування настроїв топменеджменту.

Українська IT-індустрія збільшила продажі минулого року на 5,8% порівняно з мирним 2021-м – до $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Проте темпи росту значно сповільнилися. «Цей ріст мінімальний, – казав Forbes СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський. – Для порівняння, у 2021 році обсяг IT-експорту виріс на 36% порівняно з 2020-м».

Після публікації новини додано точну кількість звільнених українців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні