Категорія
Новини
Дата

Американська IT-компанія Astound Commerce скоротила майже 15% штату. З них 122 працівники — українці

Американська компанія Astound Commerce, яка займається електронним маркетингом, звільнила до 15% співробітників. З українського офісу звільнили 122 працівники. Про це Forbes повідомила пресслужба компанії

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «У результаті економічних змін на ринку Astound Commerce скоригувала чисельність персоналу, щоб забезпечити майбутнє зростання. Це вплинуло на менше ніж 15% нашої робочої сили як в Україні, так і за її межами», – ідеться у відповіді компанії на запит Forbes. Компанія має представництва у США, Канаді, Німеччині, Великій Британії, ОАЕ, Колумбії.
  • Розмір української команди станом на червень 2022 року – понад 950 працівників. Глобальний штат – понад 1600. Потенційно під скорочення потрапляють до 240 співробітників по всьому світу. Під звільнення потрапили 122 українці, повідомила пресслужба компанії.
  • Звільнення підтверджуються дописами в Linkedin. «Нещодавно мене звільнили, і зараз я шукаю нову можливість як Frontend-розробник у Варшаві, Польща», – йдеться в дописі Кейт Кашуби (Kate Kashuba). Вона пропрацювала в Astound Commerce майже півтора року. Коментувати ситуацію вона відмовилася.
  • «Зараз ми добре налаштовані на успіх у 2023 році, маючи ресурси, спрямовані на підтримку нових і поточних практик і послуг для наших клієнтів», – ідеться у відповіді пресслужби Astound Commerce на запит Forbes.

Контекст

Січень 2023-го став рекордним за кількістю скорочених працівників у найбільших світових техкомпаніях – 68 500 людей втратили роботу за неповний місяць. За увесь 2022-й рік скорочення охопили понад 159 600 співробітників, свідчать дані трекера Layoffs.fyi.

Під скорочення потрапляють також українці, які працюють у глобальних та українських офісах компаній. Співробітників в Україні зачепило глобальне звільнення 26% команди американського стартапу DataRobot, урізання на 11% команди американського відеохостингу Vimeo. Сервіс доставки Glovo також повідомив, що скоротить близько 250 співробітників, або 6,5% від загального штату, по всьому світі. Скорочення стосуватимуться й українського офісу, але меншою мірою, ніж головного офісу в Барселоні, писав AIN.UA.

В українських IT-компаніях відчутні скорочення відбулися в березні 2022-го – на початку повномасштабної війни сотні ІТ-фахівців скоротили Rozetka, EVO, «Нова Пошта» та Parimatch Tech. Згодом частину з них повернули.

«Поки що в мене немає прямих підтверджень, що йдуть скорочення», – казав Forbes виконавчий директор IT Ukraine Association Костянтин Васюк. Проте на ринку є побоювання, що хвиля скорочень може зачепити український IT-бізнес у поточному році. Вони стартують у лютому 2023-го й триватимуть увесь рік, говорила Forbes керуюча партнерка рекрутингової агенції CNA International IT Таїсія Млюзан. На додачу до гальмування світового IT-ринку, з жовтня Україна періодично занурюється в блекаути, шукати клієнтів сервісним компаніям стає важче. «Це стосується великого аутсорсу, і буде скорочено мінімум 30% людей», – прогнозувала Млюзан, посилаючись на закрите опитування настроїв топменеджменту.

Українська IT-індустрія збільшила продажі минулого року на 5,8% порівняно з мирним 2021-м – до $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Проте темпи росту значно сповільнилися. «Цей ріст мінімальний, – казав Forbes СЕО Львівського ІТ Кластера Степан Веселовський. – Для порівняння, у 2021 році обсяг IT-експорту виріс на 36% порівняно з 2020-м».

Після публікації новини додано точну кількість звільнених українців.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні