Співзасновники Open Bionics Джоел Гіббард і Саманта Пейн /openbionicslabs.com
Категорія
Інновації
Дата

Багато українських пацієнтів хочуть повернутися з протезом на фронт або до звичної роботи. Бліц-інтерв’ю із Джоелом Гіббардом – CEO виробника біонічних рук Open Bionics

Співзасновники Open Bionics Джоел Гіббард і Саманта Пейн Фото openbionicslabs.com

Британський стартап Open Bionics розглядає відкриття виробництва біонічних протезів в Україні, але поки вчиться працювати з свіжими травмами війни й навчає протезистів. Forbes поговорив із СЕО проєкту Джоелом Гіббардом про особливості протезування українців і плани стартапу на український ринок

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Open Bionics – дев’ятирічний британський техностартап, що з $8,9 млн інвестицій запустив серійне виробництво біонічних протезів у Європі. Його продукт – біонічна кисть Hero Arm, одна з найдоступніших моделей на світовому ринку.

Із початку 2023-го Open Bionics протезує й українців. Поки – через ексклюзивного дистриб’ютора, клініку Superhumans Center, що відкрилася 14 квітня неподалік Львова. Її збудували на базі військового госпіталю, серед донорів – американський громадський діяч і бізнесмен Говард Баффет (він надав проєкту $16,3 млн), фонд Річарда Бренсона Virgin Unite, компанії Cargill, Payoneer та інші.

За планом, у Superhumans Center зможуть проходити реабілітацію до 3000 пацієнтів на рік. Ще п’ять таких центрів мають з’явитися в інших регіонах України. Один із амбітних напрямків – протезування, в тому числі й біонічними протезами. 

Для Open Bionics робота з щойно травмованими на війні пацієнтами – новий досвід. Раніше стартап працював з британськими й американськими ветеранами та здебільшого «цивільними» травмами. Про плани на український ринок Forbes поспілкувався з CEO та співзасновником проєкту Джоелом Гіббардом.

Чи плануєте відкрити сервісний центр або виробництво в Україні?

Ольга (Руднєва, CEO Superhumans – ред. Forbes) вже просила про це. Ми готові, але не зараз.

Ми знаємо, що інтерес до нашого продукту є. Але нам треба провести якомога більше клінічної роботи, обслуговування, вивчити вподобання в дизайні та потреби пацієнтів, перш ніж підтримати цю ідею. Щойно ми отримаємо більше запитів від пацієнтів, подумаємо про відкриття виробництва. Наразі ми навчаємо українські команди робити технічне обслуговування протезів.

Скільки потрібно клієнтів, щоб прийняти рішення про відкриття виробництва?

Якби ми доставляли 10 протезів на місяць, то це мало б сенс. І якби ми відкривали виробництво, то робили б це покроково. Спочатку залучили партнера, якого навчили б обслуговувати протези. Потім – розглядали б можливість робити технічне обслуговування та виробництво самостійно.

Ми відкриті до ідей, яким чином це зробити в Україні: відкрити спільне підприємство, чи власними силами.

Розкажіть про те, як ви почуваєтеся на глобальному ринку? Як справи у компанії? 

Минулий рік був дуже насиченим для нас. Ми розширялись, інвестували в комерційну команду, розпочали експансію в Європу. Запустили офіс у Німеччині, що охоплює весь ринок Європи. 

У нас стало більше багатомовної технічної підтримки. Ми були дуже раді співпраці з Superhumans. Це збігається з нашою метою – робити міжнародну експансію та допомогти більшій кількості людей.

Скільки людей працює в Open Bionics?

Майже 50 співробітників в офісах у США, Великій Британії та Німеччині.

Які плани у вас на 2023 рік? Скільки інвестицій плануєте залучити?

Цього року ми залучили близько £3 млн. Кошти використали на міжнародну експансію та на розробку продукту.

Ми зібрали необхідну команду, яка ефективно працює, і виходимо на комерційні результати, які планували. Наступний крок – зібрати трохи більше, ніж £3 млн, тоді наступних три-чотири роки виводитимемо на ринок наші нові продукти та продовжуватимемо міжнародну експансію.

Який профіль ваших клієнтів на глобальному ринку та в Україні? Чи відрізняється запит України від глобального?

Профіль клієнта відрізняється. У світі здебільшого ми працюємо з клієнтами, які втратили верхні кінцівки внаслідок захворювань чи аварій.

В Україні переважна більшість ампутацій травматична, внаслідок війни. Такі травми супроводжується великою кількістю складно пошкоджених нервів. Це значить, що ми маємо бути особливо точними при розробці датчиків і уважними під час примірки протеза.

Саме тому у нас тут працює Хелдер Гонкалвез (CPO Open Bionics – ред. Forbes), який контролює процес протезування перших пацієнтів. Також ми багато уваги приділяємо тому, щоб навчати українських спеціалістів встановлювати протези. 

Основна задача – щоб протез мав зручну посадку та відповідав меті. Багато українських пацієнтів хочуть, щоб з протезом вони могли знову повернутися на фронт або виконувати роботу, яку робили до війни. 

надано пресслужбою Superhumans Center

Віталій Іващук демонструє біонічну руку Hero Arms Фото надано пресслужбою Superhumans Center

надано пресслужбою Superhumans Center

Віталій Іващук та Андрій Гідзун отримали тестові біонічні руки Hero Arms від Open Bionics Фото надано пресслужбою Superhumans Center

надано пресслужбою Superhumans Center

Андрій Гідзун та Віталій Іващук — перші українські пацієнти, яким встановили високотехнологічні біонічні протези від Open Bionics. Фото надано пресслужбою Superhumans Center

надано пресслужбою Superhumans Center

CEO виробника біонічних рук Open Bionics Джоел Гіббард Фото надано пресслужбою Superhumans Center

Попередній слайд
Наступний слайд

Це ваш перший досвід роботи з воєнними травмами?

Ми працювали з ветеранами з Великої Британії та США, але з моменту їхнього травмування минуло вже багато часу. Тому так, це наш перший досвід роботи з свіжими військовими травмами.

Скільки людей з Open Bionics працює в Україні? Скільки спеціалістів навчили та скільки встановили протезів?

Жоден з наших співробітників не працює в Україні постійно. Ми приїхали на кілька днів і за цей час навчаємо українських співробітників проводити тести, вже навчили пʼятьох протезистів. 

Щодо пацієнтів, то ми доставили дві руки і вже зняли мірки для ще шістьох пацієнтів.

Що ви думаєте про український стартап Esper Bionics? Як їх оцінюєте?

Я не дуже багато про них знаю. У них хороша публічна комунікація. Я бачив їхній продукт на виставках, але не бачив у реальному житті.

Я приділяв багато уваги нашому продукту, тому не дуже вивчав інші. Сподіваюсь, вони досягнуть успіху та впораються з запуском продукту.

надано пресслужбою Superhumans Center

CEO виробника біонічних рук Open Bionics Джоел Гіббард Фото надано пресслужбою Superhumans Center

Чи є інші компанії з України, які хочуть стати вашими клієнтами?

Наразі Superhumans є ексклюзивним дистрибʼютором нашої продукції, й усі зацікавлені в співпраці мають говорити про це з ними.

Нас представив професор Массачусетського технологічного інституту у серпні чи вересні минулого року. Я радий, що нам вдалося налагодити співпрацю за такий короткий проміжок часу. Це вражає. Вони за три місяці змогли відкрити клініку з провідним обладнанням. Гонкалвез тут, як дитина в кондитерській, не може натішитися можливостями обладнання. Це точно один із провідних центрів протезування в світі.

Ви раніше бували в Україні?

Ні. Я бачив Україну лише в маленькому контексті, але мені подобаються люди, яких я встиг зустріти. Всі вони були фантастичні, привітні та легкі у спілкуванні. Я шкодую, що не був тут раніше. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні