Категорія
Світ
Дата

Баффет, Сорос та Гейтси. Найбільші благодійники США віддали $196 млрд на добрі справи. Хто з них найщедріший?

Колаж 25 найбільших благодійників США /Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

25 найбільших благодійників країни віддали на добрі справи $196 млрд протягом свого життя. Фото Ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

Попри не надто хороші результати ринку акцій і втрати статків минулого року, найщедріші люди США віддали на благодійність більше грошей, ніж за рік до того, розвовідає Forbes USA

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

В рік, коли американський ринок акцій і статки мільярдерів посипалися, благодійні пожертви найщедріших філантропів США тільки виросли. За підрахунками Forbes, 25 найбільших благодійників країни віддали на добрі справи $196 млрд протягом свого життя і станом на кінець 2022 року. Минулого року ця сума становила $169 млрд.

Статки цих 25 філантропів разом дорівнюють $936 млрд, що на $164 млрд менше ніж рік тому. Шістнадцять із них підписали «Присягу дарування», пообіцявши віддати принаймні половину своїх статків за життя чи після смерті. Більшості із цих філантропів ще далеко до виконання цієї присяги, але трьом це вже вдалося: Чаку Фіні, Денні Сенфорду і Джорджу Соросу. (Сорос не підписував присягу, але вже роздав більше половини своїх статків.)

Цьогоріч у списку двоє новачків: співзасновник Google Сергій Брін і геджфондовий магнат Кен Ґріффін, які роздали $2,55 млрд і $1,56 млрд відповідно.

Колишня дружина Джеффа Безоса Маккензі Скотт роздає свої статки найшвидше. Менше ніж за три роки вона пожертвувала на благодійність $14,43 млрд, пропустивши вперед лише Баффета, Ґейтсів і Сороса, але їхня благодійність триває вже 15, 20, а то і більше, років.

Ми оцінюємо благодійні пожертви протягом усього життя філантропів, які вони віддають реальним, активним благодійним організаціям. Тобто, ми не враховуємо гроші, які кладуть на рахунки фондів, що не відзначилися хоч якимись реальними корисними вчинками.

Також ми не брали до уваги обіцяні суми пожертв, які ще не були виплачені, або гроші, які донори кладуть у спеціальні фонди (donor-advised funds), що не вимагають від благодійників реальних витрат чи звітності. Крім того, ми враховували пожертви лише американських громадян і не включали до списку тих, кого вже немає у живих. Статки благодійників подані станом на 19-те січня 2023 року.

Ось повний список 25 найщедріших американців:

Воррен Баффет

Воррен Баффет /Getty Images

Воррен Баффет Фото Getty Images

Джерело багатства: Berkshire Hathaway

Власний капітал: $106 млрд

Напрям благодійності: здоровʼя, боротьба із бідністю

Загальні пожертви за все життя: $51,5 млрд

Пожертва минулого року: $5,4 млрд

Завдяки пожертвам за все життя легендарного інвестора можна наразі можна назвати найбільшим благодійником усіх часів. Більшість його благодійних внесків пішли Фонду Білла і Мелінди Ґейтсів, які колишнє подружжя спрямувало на ініціативи, повʼязані із бідністю і охороною здоровʼя в країнах, що розвиваються. А в Америці фонд спрямовує гроші на освіту. Крім того, Баффет віддав мільярди доларів чотирьом благодійним організаціям, які заснували троє його дітей і покійна дружина. Так, наприклад, минулого листопада ці організації отримали від нього $760 млн.

Білл Ґейтс і Мелінда Френч Ґейтс /Getty Images

Білл Ґейтс і Мелінда Френч Ґейтс Фото Getty Images

Білл Ґейтс і Мелінда Френч Ґейтс

Джерело багатства: Microsoft, інвестиції

Власний капітал: $102 млрд, $6,6 млрд

Напрям благодійності: Здоровʼя, боротьба із бідністю

Загальні пожертви за все життя: $38,4 млрд

Пожертва минулого року: $5 млрд

Попри розлучення колишнє подружжя все ще разом управляє їхнім однойменним фондом, який є найбільшим приватним благодійним фондом у світі. Так як вони здійснюють благодійну діяльність переважно через цей фонд, то і рахуємо ми їхні пожертви як єдину суму. Минулого липня Білл розповів, що до 2026-го Фонд планує збільшити загальну суму грантів на 50% до $9 млрд щороку. Для досягнення цієї мети він віддав Фонду $20 млрд; а вже на початку січня Фонд повідомив про збільшення цьогорічного бюджету до $8,3 млрд. Мелінда займається благодійністю і окремо. У 2019-му вона пообіцяла за десять років віддати $1 млрд через свою компанію Pivotal Ventures на подолання гендерної нерівності.

Джордж Сорос

Джордж Сорос /Getty Images

Джордж Сорос Фото Getty Images

Джерело багатства: гедж-фонди

Власний капітал: $6,7 млрд

Напрям благодійності: демократія, освіта, права людини

Загальні пожертви за все життя: $18,4 млрд

Пожертва минулого року: $300 млн

Open Society Foundations, які належать Соросу і працюють у 120 країнах, підтримують захист прав людини, правові реформи, демократичну владу та інше. У березні 2022-го фонд віддав $25 млн на створення Ukraine Democracy Fund, який підтримує громадянське суспільство в Україні; додатково Фонд зібрав ще $20 млн від інших донорів. Минулого лютого група Open Society нагородила 16 людей, які працюють для досягнення расової рівності у США. Сорос не афішував свої благодійні внески у 2022-му.

Маккензі Скотт

Маккензі Скотт /Getty Images

Маккензі Скотт Фото Getty Images

Джерело багатства: Amazon.com

Власний капітал: $27,8 млрд

Напрям благодійності: Економічна, расова і гендерна нерівність

Загальні пожертви за все життя: $14,43 млрд

Пожертва минулого року: $5,82 млрд

У грудні Скотт виконала обіцянку розкрити подробиці своїх пожертв і зробила це на сайті Yield Giving; там знаходиться список з 1600 груп, які отримали від неї пожертви за останні три роки. У 2022-му вона оголосила, що з червня 2021-го і протягом 17 місяців роздала $5,82 млрд. Наприклад, минулого березня вона віддала $436 млн організації Habitat for Humanity, яка будує доступне житло.

Майкл Блумберг

Майкл Блумберг /Getty Images

Майкл Блумберг Фото Getty Images

Джерело багатства: Bloomberg LP

Власний капітал: $76,8 млрд

Напрям благодійності: Кліматичні зміни, здоровʼя, освіта

Загальні пожертви за все життя: $14,4 млрд

Пожертва минулого року: $1,7 млрд

Минулого року він віддав $200 млн двом чартерним школам, $242 млн – на прискорення переходу на чисту енергію у країнах, що розвиваються, $115 млн – організації, що займається хворобами серця, $204 млн – на захист океану і $85 млн – на блокування будівництва понад 120 нових нафтохімічних проєктів. За даними Bloomberg Philanthropies, у 2022-му колишній мер Нью-Йорка роздав $1,7 млрд у пʼяти ключових напрямах: мистецтво, освіта, довкілля, урядові інновації і громадське здоровʼя.

Чарльз «Чак» Фіні

Джерело багатства: Duty Free Shoppers

Власний капітал: менше $2 млн

Напрям благодійності: Наука, права людини, молодь

Загальні пожертви за все життя: $8 млрд

Пожертва минулого року: відсутня

Колишній мільярдер і співзасновник Duty Free Shoppers майже повністю роздав свої статки. Спочатку його пожертви були анонімними, але пізніше він почав говорити про них публічно, надихнувши Ґейтсів і Баффета створити «Присягу дарування» у 2010. Фіні і його дружина Хельга закрили свій фонд Atlantic Philanthropies у 2020-му, коли фонд роздав усі свої активи.

Гордон і Бетті Мур

Джерело багатства: Intel

Власний капітал: $7 млрд

Напрям благодійності: Наука, довкілля, агломерація затоки Сан-Франциско

Загальні пожертви за все життя: $5,8 млрд

Пожертва минулого року: $300 млн

Співзасновник і колишній гендиректор виробника чипів Intel разом із дружиною заснував власний фонд у 2000-му, який фінансувався за рахунок відданих йому акцій Intel. У червні фонд Мурів приєднався до інших приватних фондів, серед яких Bezos Earth Fund іBloomberg Philanthropies, у ініціативі із захисту планети Protecting Our Planet Challenge. Ця ініціатива планує зібрати $5 млрд для захисту 30% найважливіших територій землі до 2030-го.

Джим і Мерилін Саймонс

Джерело багатства: Гедж-фонди

Власний капітал: $28,1 млрд

Напрям благодійності: Наука, математика

Загальні пожертви за все життя: $5,2 млрд

Пожертва минулого року: $1,9 млрд

Саймонс, засновник гедж-фонду Renaissance Technologies, віддав мільярди на математичну просвіту і наукові дослідження через Simons Foundation, який він із дружиною Мерилін заснував у 1994-му. У травні 2022-го пара спрямувала $56,6 млн Університету Стоуні-Брук для підтримки студентів-«технарів» із нужденних родин. У 2016-му Simons Foundation запустив SPARK, дослідження аутизму, яке наразі є найбільшим у своєму роді. Наразі у цьому дослідженні беруть участь 100 000 людей із аутизмом і 175 000 членів їхніх родин, а його головна мета – зрозуміти, чим спричиняється цей нервово-психічний розлад.

Марк Цукерберг і Прісцила Чен

Марк Цукерберг і Прісцила Чен /Getty Images

Марк Цукерберг і Прісцила Чен Фото Getty Images

Джерело багатства: Facebook

Власний капітал: $49,3 млрд

Напрям благодійності: Наука, освіта, кримінальне правосуддя

Загальні пожертви за все життя: $3,9 млрд

Пожертва минулого року: $900 million

Подружжя займається благодійністю з 2015-го через свою організацію Chan Zuckerberg Initiative (CZI), яка фінансує дослідження лікування усіх хвороб, вдосконалення освіти і допомогу громадам. У 2022-му CZI спрямувала $100 млн на відкриття Інститут з вивчення природного та штучного інтелектів у Гарварді. У вересні організація оголосила, що протягом пʼяти років віддасть $46 млн на дослідження геноміки в чотирьох університетах США, де навчаються переважно темношкірі.

Філ і Пенні Найти

Джерело багатства: Nike

Власний капітал: $47,3 млрд

Напрям благодійності: Освіта

Загальні пожертви за все життя: $3,37 млрд

Пожертва минулого року: $270 млн

У квітні подружжя Найтів пообіцяли дати Стенфорду $75 млн на ініціативу з дослідження причин когнітивних розладів. До того пара віддала $2,5 млрд трьом університетам: Університету Орегону, Орегонському університету науки і здоровʼя та Стенфорду.

Едіт Брод і родина

Джерело багатства: Інвестиції

Власний капітал: $6,9 млрд

Напрям благодійності: Наука, мистецтво, освіта

Загальні пожертви за все життя: $3.14 млрд

Пожертва минулого року: $340 million

Вона продовжила благодійну діяльність, яку розпочала зі своїм нині покійним чоловіком Ілаєм, будівельним і страховим магнатом, який помер у 2021-му. Значну кількість пожертв вона спрямовує лос-анджелеським неприбутковим організаціям, зокрема тим, які підтримують державні школи у бідних районах. У 2004-му пара дала перші $100 млн на створення Інституту Бродів у МІТ і Гарварді, який займається біомедичними дослідженнями; з того часу пара пожертвувала інституту $1 млрд.

Джефф Безос

Джефф Безос /Getty Images

Джефф Безос Фото Getty Images

Джерело багатства: Amazon

Власний капітал: $116,9 млрд

Напрям благодійності: Довкілля, освіта

Загальні пожертви за все життя: $2,79 млрд

Пожертва минулого року: $690 млн

Засновник Amazon у 2022-му серед іншого віддав майже $280 млн грантів через свій фонд Bezos Earth Fund, який він створив у 2020-му для просування рішень щодо подолання кліматичних змін. У листопаді цей фонд виділив $50 млн на відновлення лісів у Африці. $115 млн пішли на Bezos Academies, безкоштовні дошкільні заклади для малозабезпечених родин, а ще $123 млн – на допомогу безпритульним родинам у 26 штатах і Пуерто-Рико знайти притулок і отримати необхідні послуги.

Стів і Конні Балмери

Стів і Конні Балмери /Getty Images

Стів і Конні Балмери Фото Getty Images

Джерело багатства: Microsoft

Власний капітал: $76,5 млрд

Напрям благодійності: Економічна мобільність

Загальні пожертви за все життя: $2,9 млрд

Пожертва минулого року: $800 млн

Балмери майже вдвічі збільшили свої пожертви у 2022-му році, порівняно із 2021-м. Подружжя спрямувало $425 млн Університету Орегону для дослідження раннього виявлення і запобігання ментальним розладам у дітей і молоді. У жовтні Балмери оголосили, що їхній син Сем займатиметься їхніми пожертвами у питанні кліматичних змін.

Сергій Брін

Сергій Брін /Getty Images

Сергій Брін Фото Getty Images

Джерело багатства: Google

Власний капітал: $77,9 млрд

Напрям благодійності: Хвороба Паркінсона, економічна мобільність, кліматичні зміни

Загальні пожертви за все життя: $2,55 млрд

Новачок

Співзасновник Google десять років тому розповів про те, що генетично схильний до розвитку хвороби Паркінсона, тому не дивно, що він пожертвував $1,1 млрд на дослідження цього дегенеративного розладу. Минулого вересня від пообіцяв спрямувати $50 млн на дослідження і вдосконалення лікування біполярного розладу, який теж зачепив його родину. Через свій фонд Sergey Brin Family Foundation та інші він віддає гроші на заходи боротьби із кліматичними змінами й на економічну мобільність.

Лінн і Стейсі Шустерман

Джерело багатства: Нафта, інвестиції

Власний капітал: $3,2 млрд

Напрям благодійності: Освіта, єврейська громада, гендерна і репродуктивна рівність

Загальні пожертви за все життя: $2,52 млрд

Пожертва минулого року: $370 млн

Дружина і донька покійного нафтового мільярдера Чарльза Шустермана керують родинним фондом, а у жовтні вони отримали нагороду за благодійність Carnegie Medal of Philanthropy. Ключовим напрямом їхньої благодійної діяльності є ініціативи для просування расової, гендерної та економічної рівності. У звʼязку зі скасуванням Верховного суду США конституційного права на аборти, фонд спрямував кошти кільком групам, які допомагають жінкам отримати доступ до абортів у тих штатах, де це ще можливо.

Майкл і Сьюзен Делли

Майкл і Сьюзен Делли /Getty Images

Майкл і Сьюзен Делли Фото Getty Images

Джерело багатства: Dell computers

Власний капітал: $52 млрд

Напрям благодійності: Освіта, економічна стабільність

Загальні пожертви за все життя: $2,43 млрд

Пожертва минулого року: $177 млн

Минулого року фонд подружжя Dell Foundation оголосив про гранти на $15 млн групам, які допомагають українським родинам із медичними проблемами, а також тим, які допомагають знаходити житло українським біженцям. Фонд також видає стипендії для навчання в університетах студентам із малозабезпечених родин в США і Південній Африці. В Індії фонд підтримує фінансові організації, які допомагають малозабезпеченим родинам.

Денні Сенфорд

Джерело багатства: Банківська справа, кредитні картки

Власний капітал: $2 млрд

Напрям благодійності: Охорона здоровʼя, освіта

Загальні пожертви за все життя: $2,25 млрд

Пожертва минулого року: відсутня

Найбагатший мешканець Південної Дакоти віддав понад $1,5 млрд в організацію Sanford Health, яка управляє лікарнями і клініками в обох Дакотах, Міннесоті та Айові. Він спрямував понад $500 млн на підтримку Освітнього коледжу Сенфорда при Національному університеті Сан-Дієго. У вересні Сенфорд віддав Каліфорнійському університету Сан-Дієго $150 млн для створення інституту з дослідження стовбурових клітин і регенеративної медицини. Сенфорд не розповів, скільки він пожертвував різним організаціям у 2022-му.

Дональд Брен

Джерело багатства: нерухомість

Власний капітал: $17,4 млрд

Напрям благодійності: Освіта, збереження природи

Загальні пожертви за все життя: $2,1 млрд

Пожертва минулого року: $470 млн

Він пожертвував $100 млн у 2013-му для того, щоб Каліфорнійський технологічний інститут втілив у життя сміливий проєкт – збір сонячної енергії в космосі і передачу її назад на Землю. За десять років, 3-го січня 2023-го, Калтех на ракеті SpaceX успішно запустив прототип винаходу для збору сонячної енергії , щоб перевірити ключові елементи технології.

Пьєр і Пем Омідяр

Пьєр і Пем Омідяр /Getty Images

Пьєр і Пем Омідяр Фото Getty Images

Джерело багатства: Ebay

Власний капітал: $9,1 млрд

Напрям благодійності: Боротьба із бідністю, права людини, освіта

Загальні пожертви за все життя: $1,82 млрд

Пожертва минулого року: $170 млн

Omidyar Network, благодійний фонд засновника eBay і його дружини, оголосив про новий ключовий напрям діяльності. На додачу до підтримки відповідальних технологій і переосмислення капіталізму, фонд буде допомагати розвивати культуру приналежності. У червні фонд оголосив, що спрямує $1,1 млн на рішення «для створення рівного доступу економіки даних». Після скасування права на аборти організація GenZ for Change, яку підтримує Omidyar Network, запустила програму для розширення доступу до абортів.

Чарльз Кох

Чарльз Кох /Getty Images

Чарльз Кох Фото Getty Images

Джерело багатства: Koch Industries

Власний капітал: $58,9 млрд

Напрям благодійності: Освіта, боротьба із бідністю, кримінальне правосуддя

Загальні пожертви за все життя: $1,8 млрд

Пожертва минулого року: відсутня

Чарльз Кох зосередив свою благодійну діяльність на університетах по свій країні, щоб «зруйнувати барʼєри, які заважають людям реалізувати свій унікальний потенціал». З 2019-го по 2021-й Кох спрямував $168 млн 42 університетам. Його неприбуткова мережа Stand Together зосереджується на бідності, охороні здоровʼя і кримінальному правосудді, але розміри пожертв організація не розкриває.

Джордж Кайзер

Джерело багатства: Нафта і газ, банківська справа

Власний капітал: $13,8 млрд

Напрям благодійності: Освіта, здоровʼя, боротьба із бідністю

Загальні пожертви за все життя: $1,68 млрд

Пожертва минулого року: $120 млн

За допомогою своєї благодійної організації George Kaiser Family Foundation (GKFF) Кайзер допомагає боротися із дитячою бідністю, сприяти ранній освіті і зменшувати терміни увʼязнення. Нова програма організації із грудня дає по $10 000 десятьом підприємцям у місті Талса для відкриття малого бізнесу. З 2019-го він спонсорує програму Талси, за якою всім, хто збирається переїхати у місто, виділяють по $10 000. У 2023-му програма планує таким чином переконати переїхати у Талсу ще 1000 людей.

Лора і Джон Арнольди

Джерело багатства: гедж-фонди

Власний капітал: $3,3 млрд

Напрям благодійності: Освіта, здоровʼя, кримінальне правосуддя

Загальні пожертви за все життя: $1,63 млрд

Пожертва минулого року: $170 млн

Через свою організацію Arnold Ventures пара надає перевагу проєктам, які показують конкретні результати. У 2022-му вони спрямували $10 млн Civica Foundation, яка виробляє подібний до біологічного інсулін, і $10 млн Habitat for Humanity, яка будує доступне житло. Також вони виділили мільйони доларів таким партнерам, як Planned Parenthood, які поширюють доступ до засобів контрацепції. Також вони підтримують програми навчання для малозабезпечених людей, наркозалежних і молоді. Університет Берклі отримає $1 млн для дослідження способів зменшення злочинів із застосуванням зброї, а ще мільйони доларів підуть іншим університетам для досліджень в галузі кримінального правосуддя.

Кен Ґріффін

Джерело багатства: гедж-фонди

Власний капітал: $32,3 млрд

Напрям благодійності: Освіта, економічна мобільність, медичні дослідження

Загальні пожертви за все життя: $1,56 млрд

Новачок

Економічний факультет Університету Чикаго носить імʼя мільярдера після подарунку у розмірі $125 млн, а Музей науки і промисловості Чикаго отримає його імʼя наступного року завдяки пожертві у $125 млн. У червні Ґріффін віддав $130 млн сорока чиказьким неприбутковим організаціям.

Тед Тернер

Джерело багатства: Кабельне телебачення

Власний капітал: $2,4 млрд

Напрям благодійності: ООН, довкілля

Загальні пожертви за все життя: $1,4 млрд

Пожертва минулого року: $2 млн

Головна пожертва засновника каналу CNN – $1 млрд, які він віддав ООН у 2014-му. З того часу його фокус перемістився на землю. У лютому 2022-го він відкрив Інститут екологічного сільського господарства Тернера, щоб досліджувати і поширювати відповідальні техніки обробки ґрунту, які не шкодять екосистемам, сільському господарству і сільським громадам.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні