Категорія
Новини
Дата

OpenAI планує залучити додаткове фінансування від Microsoft на створення «суперінтелекту»

Творець ChatGPT – американська компанія OpenAI – розраховує залучити додаткове фінансування від Microsoft на створення універсального штучного інтелекту (AGI, програма з інтелектом на рівні людського, – Ред.). Про це сказав в інтервʼю Financial Times гендиректор OpenAI Сем Альтман.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Альтмана, він розраховує «з часом залучити ще більше коштів» від Microsoft та інших інвесторів для покриття витрат на створення більш сучасних моделей штучного інтелекту.
  • На початку цього року Microsoft інвестувала в OpenAI $10 млрд. Інвестиції здійснювалися в рамках багаторічної угоди, кажуть джерела видання.
  • «Попереду тривалий шлях і багато роботи зі створення обчислювального потенціалу, перш ніж зʼявиться універсальний ШІ», – зазначив Альтман. Він наголосив, що витрати на навчання (ШІ-моделей) «просто величезні».
  • «Наш план – створити AGI, зрозуміти, як зробити його безпечним… і які будуть вигоди», – сказав голова OpenAI. 
  • Він зазначив, що займається вивченням двох питань: про створення «суперінтелекту» та формування обчислювальних потужностей для цього завдання.
  • За словами Альтмана, OpenAI працює над створенням більш автономних агентів, які можуть виконувати завдання та дії, такі як написання коду, здійснення платежів, надсилання електронних листів або подання претензій. 
  • «Ми зробимо цих агентів все більш і більш потужними… і звідси дії будуть ставати все складнішими», – сказав він. 
  • Альтман також повідомив, що компанія працює над GPT-5 – наступним поколінням своєї моделі штучного інтелекту, хоча не вказав терміни її запуску. За його словами, для навчання знадобиться більше даних, які будуть отримані з поєднання загальнодоступних наборів даних в інтернеті, а також приватних даних компаній.

Контекст

З 6 липня OpenAI зробила загальнодоступним GPT-4. Доступ отримали всі клієнти, які платять за ChatGPT API.

28 серпня OpenAI презентувала ChatGPT Enterprise – корпоративну версію ChatGPT з додатковими функціями та засобами захисту конфіденційності. Вона дає змогу користувачам вводити набагато довші запити і звертатися до чат-бота необмежену кількість разів, а також гарантує шифрування даних.

Наприкінці вересня OpenAI презентувала Dall-E 3 – останню версію свого інструменту перетворення тексту на зображення, який використовує надзвичайно популярний чат-бот зі штучним інтелектом ChatGPT для заповнення підказок. Раніше повідомлялося, що Dall-E 3 буде доступний клієнтам ChatGPT Plus та Enterprise у жовтні. Користувачі можуть ввести запит на зображення та налаштувати підказки в розмовах із ChatGPT.

Річний виторг OpenAI наблизився до $1 млрд. Ця цифра значно перевищує прогнози, які компанія раніше надала акціонерам.

У жовтні Bloomberg повідомив, що OpenAI веде переговори щодо продажу частини акцій своїх поточних співробітників. У межах цієї угоди компанію можуть оцінити у $86 млрд.

Так творець ChatGPT може стати однією з найдорожчих приватних компаній у світі, обійшовши американський сервіс платежів Stripe і китайського онлайн-ритейлера Shein. За такої оцінки OpenAI поступатиметься лише SpaceX Ілона Маска та власнику TikTok, компанії ByteDance.

Наразі проходить обговорення угоди з потенційними інвесторами. За даними співрозмовників агентства, поки що умови остаточно не узгоджені й можуть змінитися.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні