Категорія
Новини
Дата

Microsoft та інші інвестори OpenAI закликають відновити Сема Альтмана на посаді гендиректора

Найбільші інвестори американської лабораторії ШІ OpenAI тиснуть на компанію, щоб відновити Сема Альтмана на посаді головного виконавчого директора. Про це пише Bloomberg з посиланням на співрозмовників, обізнаних із ситуацією.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Microsoft, який інвестував у стартап понад $10 млрд, працює з іншими інвесторами, включно з фондами Thrive Capital і Tiger Global Management, щоб повернути Альтмана на посаду.
  • Інвестори також наполягають на заміні нинішньої Ради директорів, до якої входять головний науковий співробітник OpenAI Ілля Суцкевер, генеральний директор Quora Адам ДʼАнджело, технологічний підприємець Таша МакКоулі й Хелен Тонер з Джорджтаунського центру безпеки і нових технологій.
  • Директори розглядали можливість піти у відставку, хоча наразі вони не сприймають такий крок, пише Bloomberg.
  • Якщо рада піде у відставку, інвестори переглядають список можливих нових директорів. Одним із претендентів є Брет Тейлор, колишній співдиректор Salesforce, яка розробляє однойменну CRM-систему.
  • Інвестори хочуть змусити нове керівництво OpenAI повернути Альтмана під загрозою масових повстань старших дослідників, призупинення кредитів на хмарні обчислення від Microsoft та потенційний позов від інвесторів, пише Forbes USA із посиланням на співрозмовників, обізнаних із ситуацією.
  • Як пише Bloomberg, Альтман готовий повернутися в компанію. Однак якщо повернеться, то проситиме змінити спосіб управління компанією.
  • За словами співрозмовників видання, генеральний директор Microsoft Сатья Наделла зв’язався з Альтманом і пообіцяв підтримувати його в будь-яких наступних кроках. Наделла був вражений рішенням правління, пише Bloomberg.

Контекст

17 листопада Рада директорів OpenAI звільнила Сема Альтмана з посади генерального директора. Також він покине раду директорів OpenAI. 

«Відхід пана Альтмана відбувся після процесу обговорення бордом (Ради директорів) яке дійшло висновку, що він не завжди був відвертим у спілкуванні з бордом, що перешкоджає його здатності виконувати свої обов’язки, — пояснювала причину OpenAI у пʼятницю. — Борд більше не впевнене в його здатності продовжувати керувати OpenAI».

Президента компанії Грега Брокмана також звільнили з Ради директорів, але залишили на посаді в компанії. Згодом він оголосив про те, що йде у відставку.

Якуб Пахоцкі, який працював директором з досліджень компанії, Олександр Мадрі, керівник групи з оцінки потенційних ризиків ШІ, та Шимон Сідор, дослідник OpenAI протягом семи років, також залишили свої посади.

18 листопада The Information повідомив, що Альтман поширює інформацію серед інвесторів про те, що він працює над новим проєктом.

Альтман очолював OpenAI з 2019 року. До цього він пʼять років керував Y Combinator – найвідомішим інкубатором Кремнієвої долини.

За час його керівництва, OpenAI представила свою розробку ChatGPT на базі просунутої нейромережевої моделі GPT-3.5 наприкінці листопада 2022 року. Мовна модель на базі ШІ може відповідати на запитання, допомагати зі складанням листів, есе та написанням коду. Уже за тиждень ChatGPT мав понад 1 млн користувачів. І в OpenAI планують лише нарощувати темп – у 2023 році в компанії очікують до $200 млн доходу, а вже за рік – $1 млрд.

Компанія знаходиться на шляху до отримання річного доходу $1 млрд, оскільки підприємства впроваджують її технологію.

Минулого місяця повідомлялося, що OpenAI обговорює потенційний продаж акцій, у результаті якого стартап коштуватиме від $80 млрд до $90 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні