AI Act, регулювання ШІ /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Два–три роки до обовʼязкового регулювання. Мінцифри розробило «Білу книгу» з першим описом правил для штучного інтелекту в Україні. Як до цього готуватимуть бізнес

У березні Європарламент ухвалив перший у світі закон про регулювання штучного інтелекту – AI Act. Як справи з регулюванням в Україні Фото Getty Images

Україна слідом за ЄС рухається в сторону регулювання штучного інтелекту. Мінцифри уже розробило «Білу книгу», яка детально описує стратегію регулювання ШІ в Україні, дізнався Forbes. Документ планують погодити з Єврокомісією. Що в ньому міститься та коли Україна реально наблизиться до запровадження ШІ-регулювання

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Мінцифри із залученням Комітету з розвитку штучного інтелекту (ШІ) розробило «Білу книгу», що має стати першим документом, який детально описуватиме стратегію регулювання ШІ в Україні.

Документ поки не публічний. Причина – він ще може змінитися після переговорів уряду з Єврокомісією, які відбудуться у квітні, розповідає співрозмовник Forbes в одній із державних структур, дотичний до розробки книги. Він спілкувався на умовах анонімності, бо не уповноважений коментувати тему публічно. 

Ці консультації важливі, оскільки у березні Європарламент ухвалив перший у світі закон про регулювання штучного інтелекту AI Act

Україна не планує одразу копіювати європейське законодавство, говорив заступник міністра цифрової трансформації Олександр Борняков в інтерв’ю Forbes Ukraine у серпні 2023-го. Очікувати на впровадження регламенту ЄС про ШІ в Україні у 2024 році не варто, підтвердив він у письмовому коментарі зараз. 

Уряд хоче поступово готувати бізнес до регуляції ШІ. Першим заходом була дорожня карта Мінцифри, представлена у жовтні 2023-го. «Біла книга» – другий крок.

Forbes дізнався, якими можуть бути перші загальні деталі підходу держави до регулювання ШІ та коли в Україні може зʼявитися відповідне законодавство.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні