Європарламент схвалив закон про штучний інтелект. Документ запроваджує перші обмеження на ШІ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європарламент схвалив закон про штучний інтелект. Документ запроваджує перші обмеження на ШІ

Getty Images

Європейський парламент схвалив закон про штучний інтелект, повідомляє пресслужба. Таким чином було погоджено найбільш комплексні заходи захисту у галузі ШІ та перші обмеження на інструменти генеративного ШІ, які привернули увагу всього світу торік завдяки популярності ChatGPT.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Документ, погоджений на переговорах з країнами-членами у грудні 2023 року, сьогодні схвалений депутатами Європарламенту 523 голосами «за», 46 – «проти», 49 – депутатів утримались.
  • Нові правила встановлюють зобовʼязання щодо ШІ, виходячи з його потенційних ризиків та рівня впливу.
  • Забороняються певні додатки штучного інтелекту, які загрожують правам громадян, у тому числі системи біометричної категоризації, що ґрунтуються на чутливих характеристиках, а також нецільове вилучення зображень осіб з Інтернету або записів з камер відеоспостереження для створення баз даних розпізнавання осіб. 
  • Закон обмежить використання урядами біометричного спостереження в реальному часі у громадських місцях випадками певних злочинів, запобіганням реальним загрозам, таким як терористичні атаки, та пошуку людей, підозрюваних у найбільш серйозних злочинах.
  • Правила охоплюватимуть високоефективні моделі штучного інтелекту загального призначення та системи штучного інтелекту з високим рівнем ризику, які повинні відповідати конкретним зобовʼязанням щодо прозорості та законів ЄС про авторське право.
  • «Я вітаю переважну підтримку Європейським парламентом Закону ЄС про штучний інтелект, першу у світі всеосяжну та обовʼязкову основу для надійного ШІ. Європа тепер є світовим установником стандартів у галузі надійного ШІ», – заявив європейський комісар з питань внутрішньої торгівлі та послуг Тьєррі Бретон.
  • Країни ЄС мають намір офіційно дати згоду на закон у травні, при цьому очікується, що він набуде чинності на початку наступного року і почне застосовуватися у 2026 році, хоча деякі положення набудуть чинності раніше, пише Reuters.

Контекст

Європейський Союз просунувся далі, ніж Сполучені Штати та інші великі західні уряди, у регулюванні ШІ. Блок із 27 країн обговорює цю тему понад два роки, і проблема набула нової актуальності після появи ChatGPT, який посилив побоювання про потенційний вплив технології на зайнятість та суспільство.

Політики всюди, від Вашингтона до Пекіна, тепер борються за контроль над технологією, що розвивається, яка викликає тривогу навіть у деяких з її творців.

Минулого року Білий дім оприлюднив політичні ідеї, які включають правила тестування систем ШІ до того, як вони стануть загальнодоступними, та захисту прав на недоторканність приватного життя. У Китаї проєкт правил, оприлюднений у квітні 2023-го, вимагає від виробників чат-ботів дотримання суворих правил цензури в країні. Пекін також перебирає більший контроль над тим, як виробники систем штучного інтелекту використовують дані.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні