Американські військові зробили штучний інтелект (ШІ) ключовою частиною своєї стратегії на майбутнє. /Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною
Категорія
Інновації
Дата

Уряд США вкладає мільярди доларів у дослідження та розробку ШІ-технологій для оборонки. А Кремнієва долина – один із головних його партнерів. Чого бояться Штати? Розбір WP

Американські військові зробили штучний інтелект (ШІ) ключовою частиною своєї стратегії на майбутнє. Фото Зображення згенеровано ШІ Midjourney в співавторстві з Анною Наконечною

Технологічні стартапи, такі як Scale, впевнені, що США потрібна підтримка Кремнієвої долини, щоб конкурувати з Китаєм. Та є ті, хто переймається тим, що використання передових технологій, зокрема штучного інтелекту, може погано закінчитися для людства. The Washington Post придивилася до співпраці технокомпаній із Пентагоном та до недоліків і переваг такого співробітництва. Forbes переказує головне з матеріалу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Американські військові зробили штучний інтелект (ШІ) ключовою частиною своєї стратегії на майбутнє і збираються використовувати передову технологію в таких сферах:

  • запуск автономних кораблів і літаків для підтримки пілотованих суден;
  • створення алгоритмів для вдосконалення логістики за допомогою прогнозування того, коли ту чи іншу деталь треба замінити;
  • сканування знімків із дронів за допомогою технології розпізнавання, щоб звільнити людей-аналітиків для інших завдань.

Scale, яку у 2016-му заснували Александр Вон і Люсі Гуо, щоб допомагати компаніям організовувати та індексувати дані для тренування ШІ-алгоритмів, робить усе можливе, щоб стати однією з головних партнерів американського уряду для втілення цієї стратегії.

Вон вважає, що без ШІ, який розробляють приватні технологічні компанії, США не зможуть утримувати технологічну першість перед військовою міццю Китаю, яка стає все більшою. Вон нещодавно сказав, що дані – це головна зброя ШІ-війни, а Штати вже відстають у накопиченні цієї зброї. 

Думка про прогрес Китаю у розвитку технологій склалася у Вона, коли він приїхав на ознайомчий тур із ШІ країни у 2018-му. Під час візиту в офіс стартапу, який займається розпізнаванням облич, він побачив низку величезних екранів, на яких відображаються обличчя усіх, хто заходить у будівлю, разом із біографічною інформацією про всіх розпізнаних людей. 

Тоді Вон зрозумів, наскільки тісними є відносини між урядом Китаю і тамтешніми технологічними компаніями, що може допомогти Піднебесній обійти США у технологічній сфері.

Схоже, що американський уряд повірив підприємцю, адже минулого року його компанія отримала контракт на $249 млн, згідно з яким вона надаватиме спектр ШІ-технологій міністерству оборони США. Крім того, окремо клієнтами Scale є армія США, Військово-повітряні сили, Університет військово-морських сил і виробник військових вантажівок Oshkosh. 

Чат-бот Donovan від Scale 

У травні Scale AI стала першою ШІ-компанією, чию велику мовну модель застосували до засекреченої мережі після підписання угоди із 18-м повітрянодесантним корпусом армії США. 

Александр Вон, засновник Scale AI, вважає, що дані – це головна зброя ШІ-війни, а Штати вже відстають у накопиченні цієї зброї. /Getty Images

Александр Вон, засновник Scale AI, вважає, що дані – це головна зброя ШІ-війни, а Штати вже відстають у накопиченні цієї зброї. Фото Getty Images

Простіше кажучи, компанія створила для військових власний чат-бот на під назвою Donovan. Він має резюмувати розвіддані і допомагати командирам швидше ухвалювати рішення.

Цей військовий аналог ChatGPT вже проходить випробування і достатньо успішно. Одне із доступних демонстраційних відео показує Donovan у дії. З нього видно, що чат-бот аналізує отримані дані включно із зображеннями і пропонує офіцеру варіанти дій для зібрання додаткової інформації або готує звіт, який потім надається військовому керівництву.

ШІ і оборонка

Scale, яку, згідно із Forbes, оцінюють у понад $7 млрд, не єдина хоче скористатися зацікавленістю військових до ШІ. Серед техногігантів, таких як Google, Microsoft і Amazon, точиться запекла конкуренція за військові контракти. 

У грудні 2022-го ці три компанії плюс Oracle отримали ексклюзивні права на $9-мільярдний контракт із міноборони США на надання хмарних послуг. Є й інші стартапи, такі як Shield AI і Helsing, які залучають інвестиції, щоб розвивати свої технології для співпраці з військовими.

Активісти контролю озброєння протестують проти використання ШІ військовими через занепокоєння тим, що з часом технологія прибере людину із ланцюжка ухвалення рішень. Особливо їх турбує вибір цілей для ураження. 

Втім, уже не один рік працюють дрони, які автоматично розпізнають цілі й самостійно скидають на них бомби без фінального схвалення людиною. Крім того, дослідження показують, що люди схильні дослухатися до порад авторитетних програм чи пристроїв, ніж довіряти власним судженням. 

А деякі керівники та інвестори технокомпаній іноді говорять, що всі ці бюрократичні процедури, повʼязані з державними закупівлями, надто складні і забирають забагато часу. Таке не надто підходить організаціям, які обслуговують ще й звичайних клієнтів.

Втім, уже не один рік працюють дрони, які автоматично розпізнають цілі й самостійно скидають на них бомби без фінального схвалення людиною. /пресслужба Мінцифри

Втім, уже не один рік працюють дрони, які автоматично розпізнають цілі й самостійно скидають на них бомби без фінального схвалення людиною. Фото пресслужба Мінцифри

Якщо говорити про ШІ-дослідників, то багато з них скептично налаштовані щодо мотивів американського уряду. Вони бояться, що в руках потужних армій ШІ може означати збільшення спостереження за населенням або й завдання шкоди людству. 

Втім, попри скепсис і перешкоди, техноіндустрія все одно тяжіє до співпраці з урядами. У 2022-му Google, Facebook, Microsoft, Apple і Amazon разом витратили $198,9 млрд на ШІ-дослідження й розробку, а сам лише Пентагон спрямував $132 млрд на ту ж статтю витрат включно з випробуванням і оцінкою нової зброї та інструментів. 

Але засновники та інвестори попереджають, що співпрацювати з військовими непросто, потрібно добре розбиратися в роботі держустанов. 

Вон каже, що у Scale достатньо інших клієнтів, тому успіх його компанії не залежить від військових контрактів. За його словами, він хоче працювати з Пентагоном, щоб допомогти США втримати свою потужність у світі, попри наростання напруги і збільшення конфліктів між країнами.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні