Категорія
Інновації
Дата

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює

Новий сайт Держстату

Новий сайт Держстату

Українцям відкрили доступ до тестового порталу Державної служби статистики, котрий розробила сервісна компанія EPAM. Яку статистику там можна знайти та як з нею працювати.

«Якісні дані – основа для ухвалення управлінських рішень», – цитують очільника Мінцифри Михайла Федорова на сайті EPAM. Найбільший у країні IT-гравець разом із Мінцифри та Державною службою статистики запустили оновлений портал Держстату.

Це видима частина глобальних змін, що їх затіяло Мінцифри. Міністерство займається реорганізацією адміністративної структури, створенням внутрішньої IT-системи для збору та обробки інформації, переносом історичних даних. 

На новий портал Держстату перенесли 83 набори даних. Перенесення всіх історичних даних без втрати якості може зайняти два-три роки, казав раніше Федоров. Що вже можна знайти на сайті та як він працює – краш-тест Forbes.

Історія Держстату

Частина систем обробки даних у Держстаті працює з 90-х років, частина – із середини 2010-х. Фішка оновленої системи – опція автоматизованого збору даних та взаємодія з іншими адміністративними реєстрами.

Створенням нового порталу Держстату займається сервісна компанія ЕРАМ, яка виграла у відкритому конкурсі ще до повномасштабного вторгнення. Кошторис від консалтингу до реалізації – близько 55 млн грн. Фінансування – коштом програми EGAP, яку підтримує уряд Швейцарії. 

Як основа проєкту використовується розробка ЕРАМ – Quanthub. Це платформа для управління життєвим циклом даних: від збору, очищення, трансформації, аналізу даних до їх поширення. Ця платформа була адаптована до вимог Держстату й отримала назву «Сигма» – відповідно до літери грецького алфавіту та математичного знаку.

Що вміє Держстат

Новий портал Держстату працює на домені stat.gov.ua у бета-режимі англійською та українською мовами. Старий сайт продовжує існувати на домені ukrstat.gov.ua. 

Перша помітна різниця між сайтами – UI/UX дизайн, який кольорами та шрифтом наслідує «Дію». Стартова сторінка схожа на пошуковик Google, де користувач може ввести необхідні ключові слова. Також є автоматичні запити: населення, ВВП, інфляція, експорт, імпорт. 

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 1

База даних на новому сайті обмежена. Дисклеймер: «Портал працює в ВЕТА-режимі, деякі дані перебувають у процесі міграції й можуть бути недоступні для перегляду в банку даних, їх можна знайти на сторінках наборів даних у вкладці «Архів». 

Один із наборів даних на новому сайті – статистика «Здійснення наукових досліджень і розробок». У ній зібрана інформація про частку витрат на наукові дослідження і розробки протягом 2012–2020 років. Протестуємо пошукову систему на стартовій сторінці на цьому наборі за запитом «наука». За кілька секунд система підвантажує набір даних. Також вона висвітлює інші публікації на тему, наприклад «Сателітний рахунок освіти в Україні».    

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 2

На самій сторінці «Здійснення наукових досліджень і розробок» дані можна завантажити у форматі SDMX, CSV, Excel або досліджувати безпосередньо на сайті. Також доступні опис, методологія підрахунку та архів із пов’язаною статистикою. Після цієї інформації – дашборд із візуалізованими даними. 

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 3
Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 4
Попередній слайд
Наступний слайд

З доступними 83 наборами даних також можна працювати на сайті у вкладці «Банк даних», не завантажуючи їх на власний комп’ютер. Набори даних поділені на теми: бізнес-статистика, комплексна статистика, макроекономіка, населення та соціальна статистика тощо. Найбільше даних на новому порталі з бізнес-статистики – 24. 

За допомогою інструменту «Банк даних» набір даних відфільтровується за показником, територіальним розрізом, періодичністю тощо. Фільтри змінюються залежно від того, який набір даних обрати. Інструмент також дає змогу працювати з інформацією у вигляді графіків і таблиць. Основні статистичні показники подано на інтерактивних дашбордах. 

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 5

Крім статистики на сайті Держстату можна знайти інформацію про керівництво, контакти та новини. Ще одна фішка нового порталу – календар оприлюднення статистичної інформації та графік подання звітності. Він містить записи до жовтня, нових поки що немає. 

Мікс «Дії» і Google. Українці можуть скористатися тестовою версією нового порталу Держстату. Forbes перевірив, як він працює /Фото 6
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні