Компанії, які виграли від буму ШІ /Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney
Категорія
Інновації
Дата

Капіталізація виробника чипів Nvidia перевищила $1 трлн. Ось ще понад 10 переможців ШІ-лихоманки. Розбір The Economist

Марія Шарлай за допомогою ШІ MidJorney

Вартість американського виробника мікросхем Nvidia сягнула $1 трлн. Усе завдяки вибуховому розвитку технології штучного інтелекту. ШІ-лихоманка допомогла наростити вартість не лише їй. The Economist проаналізував ринок та навів цілу плеяду компаній, без яких розвиток ШІ був би неможливий. Forbes переказує головне з матеріалу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Компаніям, які залучені до розвитку штучного інтелекту, ШІ-лихоманка приносить нічогенькі прибутки. Nvidia, яка виробляє мікросхеми (ще їх називають чипами чи напівпровідниками), вдалося зібрати найбільше вершків із цього пирога. Компанія перевершила прогнозні оцінки експертів щодо її фінансових результатів.

У поточному кварталі продажі Nvidia можуть сягнути $11 млрд, що вдвічі більше за прогнози Волл-стріт. 25 травня акції компанії підскочили на 30%, а ринкова вартість сягнула $1 трлн.

Інші компанії на цьому ринку також не пасуть задніх. Наприклад, виробники чипів та мікросхем – американська AMD чи тайванська TSMC. Ціни на акції останньої виросли на 10% після оголошення про заробітки Nvidia, що дало виробнику мікросхем можливість додати близько $20 млрд до своєї ринкової капіталізації. Індекс 30 з лишком таких компаній виріс на 40% із часу запуску ChatGPT у листопаді 2022-го, в той час як індекс NASDAQ додав лише 13%.

ШІ-лихоманка вплинула й на провайдерів компʼютерної інфраструктури: виробників дротів, охолоджувальних систем, власників нерухомості, яку орендують під дата-центри.

Ненажерлива система

Найновіші ШІ-системи, особливо генеративні, потребують великих обчислювальних (компʼютерних) потужностей. Моделі ШІ збільшувалися у розмірі в 10 разів щороку останні шість років, зауважує Амін Вахдат, керівник інфраструктури ШІ в Google Cloud Platform.

GPT-4, остання модель ChatGPT, аналізує дані, використовуючи, ймовірно, 1 трлн параметрів, що більш ніж упʼятеро перевищує можливості її попередника.

Очевидними переможцями «ненажерливості» ШІ-моделей є виробники мікросхем, які необхідні для їхньої роботи. Продукція Nvidia, AMD і TSMC розлітається, як гарячі пиріжки, купують її переважно великі провайдери хмарних обчислень (хмари).

Впродовж наступного року-двох розвиток ШІ-технології збільшить попит на графічні процесори (ГП) на $10–15 млрд. Річний виторг від дата-центрів Nvidia, який складає 56% продажів компанії, може подвоїтися.

AMD цьогоріч збирається випустити новий ГП. Намагаються відкусити шматок ШІ-пирога й стартапи, які розробляють чипи спеціально під ШІ, наприклад Cerebras і Graphcore. Аналітичний центр PitchBook нарахував близько 300 таких фірм.

Неочевидні переможці ШІ-лихоманки

Нідерландська компанія Besi виготовляє інструменти, що допомагають збирати мікросхеми. Компанія контролює третину ринку таких високоточних інструментів, а її акції цього року виросли на більш ніж 50%, відмічає аналітик New Street Research Пʼєр Феррагу.

На ГП припадає половина вартості спеціалізованих ШІ-серверів, у той час як у стандартних серверів це десята частина вартості, за оцінкою UBS.

Однак ГП не зможуть бути корисними без деяких деталей та обладнання, як-от: комутаторів, маршрутизаторів та інших різновидів чипів.

Ринок такого обладнання впродовж наступних кількох років зростатиме на 40% щорічно і сягне майже $9 млрд до 2027-го, за даними дослідницької фірми 650 Group.

Компаніям цього ринку теж нема на що скаржитися. Акції каліфорнійської комп’ютерної мережевої компанії Arista Networks за останній рік виросли на майже 70%, а Broadcom, виробник спеціальних чипів, які допомагають мережі працювати, очікує на чотирикратне збільшення продажів у 2023-му – до $800 млн.

Getty Images

Cервер штучного інтелекту на базі чипів NVIDIA A100 на Глобальній конференції з технологій штучного інтелекту у місті Ханчжоу на сході Китаю Фото Getty Images

Дата-центри по всьому світу збільшать частку ШІ-серверів з менш як 10% сьогодні до близько 20% упродовж пʼяти років, а витрати на них виростуть з 20% до 45%, прогнозують аналітики Dell’Oro Group.

Це хороші новини для виробників серверів, таких як тайванські Wistron і Inventec, які виробляють індивідуальні сервери для хмарних гігантів, як-то Amazon Web Services (AWS) та Azure (Microsoft).

Боси Wiwynn, невеликого тайванського виробника серверів, нещодавно розповіли, що ШІ-сервери складають понад половину їхніх поточних замовлень. А американська фірма Super Micro відмітила, що за три місяці до квітня ШІ-сервери становили 29% її продажів, хоча 12 місяців до того цей показник в середньому складав 20%.

Софт та програмне забезпечення

«Залізу» потрібен софт. Деякі компанії пропонують власні розробки, як-от ПЗ-платформа CUDA від Nvidia, яка по максимуму дозволяє використати її ГП. Інші створюють програми, які допомагають ШІ-компаніям керувати даними (Datagen, Pinecone, Scale AI) чи розміщувати великі мовні моделі (HuggingFace, Replicate).

PitchBook знайшла близько 80 таких стартапів. Понад 20 з них цього року вже залучили новий інвестиційний капітал, а інвесторами Pinecone взагалі стали венчурний фонд Andreessen Horowitz та інвесткомпанія Tiger Global.

Головними користувачами такого софту також є хмарні гіганти. Amazon, Alphabet and Microsoft разом планують витратити цього року близько $120 млрд, більшість із яких піде на розширення хмарних потужностей. Та навіть їм важко задовольнити стрімке зростання попиту.

Тому збільшується кількість хмарних стартапів, які зосереджуються на ШІ. Серед успішних – Lambda, яка цього березня залучила $44 млн інвестицій і досягла оцінки близько $200 млн.

А також CoreWeave, яка у квітні назбирала $221 млн від інвесторів, серед яких й Nvidia, яку тепер оцінюють у $2 млрд.

Нерухомість під дата-центри

Остання група вигодонабувачів – власники нерухомості, яка підходить під дата-центри. У другій половині 2022-го було всього 3% вільних обʼєктів під дата-центри, що є рекордно низьким показником.

Спеціалізованим фірмам Equinix і Digital Realty, робота яких зосереджена на створенні, управлінні й обслуговуванні дата-центрів, все частіше доводиться боротися з великими розпорядниками активів за нерухомість під центри обробки даних.

У 2021-му Blackstone заплатила $10 млрд за QTS Realty Trust, одного із найбільших американських операторів дата-центрів. А у квітні Brookfield, канадська конкурентка Blackstone, купила французьку фірму Data4, яка теж займається центрами обробки даних.

Перешкоди на шляху

Один великий інвестор в дата-центри зазначає, що на заваді появі нових дата-центрів у таких хабах, як Вірджинія та Кремнієва долина, може стати обмежений доступ до електроенергії.

Перехід до менших систем, які не вимагають дуже великих потужностей, наприклад модель PaLM від Google, – ще один можливий ризик.

Та найбільше питання – чи протримається власне ШІ-бум. Попри популярність ChatGPT і йому подібних, прибутковість технології залишається невизначеною.

У Кремнієвій долині золото вмить може перетворитися на попіл. У 2021-му під час криптобуму ринкова вартість Nvidia злетіла до небес, а під час криптозими різко пішла на спад.

Якщо з прибутковістю буде все добре, у гру можуть вступити регулятори. Законотворці все більше переймаються тим, що генеративний ШІ може вплинути на ринок праці та поширення дезінформації. У травні Євросоюз вже запропонував правила для обмеження роботи чатботів.

Це може сповільнити прогрес ШІ, а отже і перспективи дохідності «інфраструктурників», але не надто сильно. У генеративного ШІ є потенціал бути значно кориснішим для людства, ніж крипто, навіть без втілення революційних ідей, про які говорять прихильники технології.

Та й хмарні технології потрібні не лише генеративному ШІ, тому золота лихоманка для інфраструктурних компаній, ймовірно, тільки починається. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні