Інвестиції в українські стартапи – на семирічному мінімумі. Великих раундів немає майже пів року. Коли український венчур вийде з коми /ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна
Категорія
Інновації
Дата

Інвестиції в українські стартапи – на семирічному мінімумі. Великих раундів немає майже пів року. Коли український венчур вийде з коми

ілюстрація Getty Images / Анна Наконечна

У 2022-му інвестиції в українські стартапи драматично скоротилися до $218 млн, свідчить нове дослідження фонду AVentures Capital. Це очікуване падіння, та чи видно край венчурній зимі

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

За перший рік великої війни венчурні інвестиції в українські стартапи скотилися до семирічного мініміму. Загальна сума – $218 млн, свідчить нове регулярне дослідження фонду AVentures Capital. Падіння передбачуване, хоча й особливо болюче на контрасті з рекордними $832 млн у 2021-му. Як виглядає стартап-екосистема у цифрах та де інвестори шукають приводи для оптимізму – розбір Forbes.

Наскільки холодна венчурна зима

Настільки скромного потоку венчурного фінансування українські стартапи не бачили з 2016 року, коли загальна сума ледве перевищила $80 млн. У 2022-му 62% грошей дісталося чотирьом компаніям – AirSlate, Preply, Fintech Farm, Spin.ai, свідчить звіт AVentures. 

Автори дослідження не враховували три мегараунди Web3-стартапів з українським корінням. Це $350 млн для Near Protocol, $200 млн, інвестованих у Matter Labs, та $65 млн, які зробили єдинорогом Unstoppable domains. «Вони не є українськими стартапами за нашим критерієм. Там суто американські засновники», – пояснює директорка AVentures і співавторка дослідження Юлія Сичікова. 

Проте загальні тренди це не змінює: чеки схудли, зірваних через воєнні ризики угод побільшало. Розробник складських роботів Deus Robotics напередодні російського нападу домовився про $5 млн від BGV Trident Capital, але гроші так і не надійшли на рахунки.

Інвестор в односторонньому порядку заморозив угоду, казав Forbes засновник Павло Пікулін. «Пауза затягнулася, і ми виживали без цих інвестицій», – зазначав він. У лютому 2023-го Deus Robotics вдалося залучити втроє менше суму – $1,5 млн від фонду SMRK Олександра Косована з оцінкою $15 млн. 

«У нас щонайменше одна угода зірвалася, бо засновники стартапу банально не змогли виїхати на зустріч із партнерами фонду», – розповідає директор фонду Smok Ventures Олександр Яценко. Штаб-квартира американсько-польського фонду, що інвестує здебільшого в Україну та країни Балтії, розташована у Польщі.

Інвестиції в українські стартапи – на семирічному мінімумі. Великих раундів немає майже пів року. Коли український венчур вийде з коми /Фото 1

Українські фаундери не самі у скруті. Висока облікова ставка Федеральної резервної системи США та уповільнення росту технологічних компаній обвалили глобальні венчурні інвестиції на 32% – до $483 млрд у 2022-му, свідчать дані Dealroom. Падіння у першому кварталі прискорилося до трирічного мінімуму – $88 млрд.

В епоху дешевих грошей під час пандемії інвестори дивилися на швидке зростання і розширення стартапу, казав в інтерв’ю Forbes Саша Мішо, співзасновник іспанського Glovo. Улітку 2022-го під час поглинання німецьким Delivery Hero його компанію оцінили у €2,3 млрд. Сьогодні інвесторів цікавить прибутковість і стабільність компанії, констатує Мішо. 

Українські стартапи звикли бути ефективними. Не так багато українських компаній були збитковими або втрачали гроші, каже керуючий партнер AVentures Євген Сисоєв. Тож інвесторів більше відлякували воєнні ризики. Водночас не всі засновники погоджувалися знизити оцінки, щоб зробити ці ризики прийнятними, резюмує Сисоєв.

Як далеко до венчурної весни

Відносна відлига на стартап-сцені намітилася із літа – у третьому кварталі 2022 року українські стартапи залучили 19 раундів, свідчить звіт ком’юніті-платформи стартапів і фондів Vestbee. Україна, за підрахунками компанії, стала третьою країною Центральної та Східної Європи за кількістю угод.

Новин про фінансування побільшало і у 2023-му. АІ-стартап Osavul залучив $1 млн, блокчейн-стартап Kolibrio отримав $2 млн, фінтех-стартап Fuelfinance – $1 млн, AI-стартап Harmix – $500 000 тощо. Та часто – це анонси давно закритих угод, які притримали до влучніших моментів.

Проте за майже усе перше півріччя великих раундів обмаль. Одні з найбільших за останні місяці – $15 млн для заснованої українками платформи цифрового одягу DressX та $22 млн для Fintech Farm. За підсумками останнього, фабрику необанків Дмитра Дубілета оцінили у понад $100 млн.

«Фонди дуже обережно витрачають гроші та прискіпливіше ставляться до стартапів», – говорить Сичікова. Угоди закриваються довше. Та й врожайним вважається третій-четвертий квартал року, каже Яценко. Чи вдасться бодай колись українському венчуру вийти на рівень рекордного 2021-го?

Українські й західні фонди, вочевидь, вже готують підґрунтя. Нові гравці воєнного часу – Angel One на $1,5 млн від УКУ й новий фонд GR Capital на €100 млн, Vesna Capital Андрія Федоріва та співзасновників «Нової Пошти». Новачок Hypra від випускника TA Ventures Ігоря Перції став одним із найактивніших серед українських інвесторів ранніх стадій, за версією AVentures Capital. Також Forbes відомо про запланований запуск ще принаймні двох нових фондів та ангельських синдикатів.

За понад рік російського вторгнення фандрейзинг під українських засновників запустили фонди від американського ffVC, польського Inovo, сімейного офісу Seier Capital, французького Ukrainian Phoenix Fund. Хоча про жодну угоду від них наразі невідомо.

«Ринок був на дні, зараз він має йти лише вгору, – каже Яценко. – Є надія, що відновлення почнеться з другої половини року». У 2023-му Smok Ventures зробив чотири інвестиції середнім чеком від €500 000 до €1 млн. Аргумент Яценка – після минулорічного провалу на 50–60% нових стартапів більшає.

«У короткій перспективі може бути більше невеличких угод по $3–10 млн», – стримано прогнозує Сисоєв. А ось щоб з’явилися раунди на десятки мільйонів доларів, має відновитися американський і європейський ринки та настати перемога України, вважає він.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні