ШІ в агро, МХП, «Астарта» та Kernel /Getty Images
Категорія
Інновації
Дата

Штучний інтелект для вирощування курей та зерна. Агрохолдинги МХП, «Астарта» та Kernel випередили бум ШІ та вже роками мають власні розробки. Як це заощаджує компаніям мільйони доларів

Агрохолдинги МХП, «Астарта» та Kernel випередили бум ШІ та вже роками мають власні розробки Фото Getty Images

Найбільший український виробник курятини МХП з кінця 2021-го використовує власного ШІ-асистента для вирощування птиці та посівів зерна. Власні ШІ-розробки мають і інші агрохолдинги – «Астарта» та Kernel. Чому агро випередив світову тенденцію і як штучний інтелект допомагає вирощувати птицю та рахувати кількість насіння в соняшниках?

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Найбільший український виробник курятини МХП вклав від $400 000 у розробку власного ШІ-асистента Smart TA, каже Forbes директор з інформаційних та диджитал-технологій МХП Тарас Гошовський. Розробку запатентували у 2020-му. Вона автоматизує контроль факторів, які впливають на вирощування птиці. 

Штучний інтелект в агро використовувався ще задовго до його вибухового зростання популярності у світі. Агрохолдинг «Астарта-Київ» має ШІ-асистента для планування сівозмін, логістики урожаю з полів та оцінки стану посівів. Інший холдинг Kernel розробляє моделі прогнозування врожайності, фаз розвитку культури на полі, логістики.

«З погляду диджитальності проєктів та використання AI\ML-технологій аграрний сектор на три-чотири щаблі вище, аніж інші індустрії», – каже Гошовський. Яка причина? Ефект масштабу. «Це сотні тисяч гектарів роботи», – додає він.

Що саме агрохолдинги делегують штучному інтелекту та чи здатен він витіснити людей з цієї індустрії?

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні