Категорія
Інновації
Дата

Forbes Digital

«Вони виросли нізвідки». На нову інвестиційну програму від Google подалося вже щонайменше 900 українських стартапів. У кого більші шанси отримати фінансування – інтерв’ю 

10 хв читання

Денис Гурський, 1991 /ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Співзасновник 1991 Accelerator і 1991 Ventures Денис Гурський Фото ілюстрація Ілля Колесник для Forbes Ukraine

Навесні 2024-го техногігант Google подвоїв свою програму підтримки українських стартапів до $10 млн і обрав для неї локального фанд-менеджера – 1991 Accelerator. Що ще зміниться для молодих технопідприємців, які хочуть отримати до $100 000 від чи не єдиного в країні корпоративного венчурного фонду? Розповідає співзасновник 1991 Денис Гурський

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Результат першого Google for Startups Ukraine Support Fund, запущеного у березні 2022-го фонду на $5 млн – 58 профінансованих українських стартапів. «Протягом наступних двох років вони залучили $15,8 млн подальшого фінансування, досягли 100% зростання доходів і розширили свої команди», – перелічує керівник Google for Startups у Центральній і Східній Європі Міхал Крамаж (Michał Kramarz). 

На третій рік великої війни американський техногігант вирішив подвоїти ставки: програму розширено до $10 млн. Ціль – підтримати близько сотні українських технокоманд. Чи вистачить в екосистемі проєктів на такі амбіції? Денис Гурський, кофаундер 1991 Accelerator, що протягом наступних двох років менеджеритиме програму, не бачить дефіциту.

1991 – один із найстаріших в Україні акселераторів, через який пройшло понад дві сотні стартапів. Він був запущений у 2016-му. Навесні 2024-го його засновники, брати Денис і Віктор Гурські, оголосили, що зібрали у Лондоні повноцінний венчурний фонд на £15 млн 1991 Ventures. Серед його партнерів – британські інвестфонди Venrex та Samos Investments.

Forbes Ukraine розпитав Дениса Гурського про те, як цей досвід допоможе розпоряджатися грошима Google, який резон іншим корпораціям заводити свої фонди в Україну посеред війни й кому не варто подавати заявку до Ukraine Support Fund.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд