Книжки «Вкрадений фокус», «Війна чипів», «Метавсесвіт» /колаж Олександра Карасьова/Анна Наконечна
Категорія
Життя
Дата

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги

Книжки «Вкрадений фокус», «Війна чипів», «Метавсесвіт» Фото колаж Олександра Карасьова/Анна Наконечна

«Чую від багатьох, що вони повертаються до книжок. Це ознака одужання й адаптації», – каже Forbes психологиня Світлана Ройз. Складати терапевтичний список для читання є з чого. У 2022 році історики, економісти та журналісти спілкувались зі штучним інтелектом, досліджували історії успіхів та провалів великих компаній, вивчали індустрії судоплавстав та мікросхем, аналізували ефективність економічних санкцій. Forbes обрав 22 книги, що найчастіше фігурували у різноманітних переліках найкращих бізнес-книжок року та ставали бестселерами.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Глобальний погляд та нова картина світу

«Війна чипів: битва за найважливішу технологію в світі», Кріс Міллер

Книжка року за версією The Economist та Financial Times, бестселер New York Times 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 1

Мікросхеми живлять всі девайси, від яких залежить людство: від смартфонів та іграшок до військової техніки та цифрового світу. «Ми живемо у світі, створеному чипами», – пише професор Кріс Міллер. Він занурився в архіви, провів сотні інтервʼю й описав становлення індустрії мікросхем та її вплив на відносини націй.

Жодна інша ніша економіки не залежить від настільки маленької кількості компаній, пише Міллер. 37% світового запасу чипів виробляється в Тайвані. Китай, який щороку витрачає більше грошей на імпорт чипів, аніж на нафту, нині становить серйозну загрозу цілісності й безпеці Тайваню.

«The Chip War» має ідеальний таймінг, – резюмує професор економіки університету Чикаго Рендал Крознер. – Що може бути важливішим, аніж зрозуміти, як ми опинились у цьому місці та куди прямуємо?»

«Мертвий у воді: вбивство та обман у найсекретнішій галузі світу», Метью Кемпбелл та Кіт Челлел

У списках найкращих книжок року від Financial Times, The Times та The Economist

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 2

Влітку 2011 року нафтовий танкер Brillante Virtuoso пропливав Аденською затокою. Судно атакували та підпалили сомалійські пірати – танкер видовищно вибухнув. Але чому злочинці так легко захопили судно? Нащо підривати замість того, щоб викрасти та вимагати викуп? Всі ці питання дуже цікавили морського інспектора Девіда Мокетта. Відповісти на них він не встиг: Мокетта вбили.   

«Мертвий у воді» – триумф розвідувальної журналістики. Репортери Bloomberg Метью Кемпбелл та Кіт Челлел описують, як влаштовано бізнес глобального судноплавства крізь призму історії про вибух танкера та смерть Девіда Мокетта.

«Закон влади: венчурний капітал і мистецтво дізрапшену», Себастьян Меллебі

У шортлисті до книжки року Financial Times, найкраща книжка року за версією The Economist 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 3

Щоб написати «Закон влади», Себастьян Меллебі домігся безпрецедентного доступу до найвідоміших венчурних капіталістів: головних діячів Sequoia, Kleiner Perkins, Accel, Benchmark та Andreessen Horowitz. В інтерв’ю з ними Меллебі з’ясовував, якими законами керується світ венчурного бізнесу, інновацій та технологій. 

Автор рухається від зародження венчурного капіталу до теперішнього дня, описуючи різні типи фондів та їхні філософії. Зокрема, є ті, що бачать себе як менторів чи коучів, або ті, хто наполягає на тому, щоб запросити у стартап досвідченого СЕО.   

«Дворецький світу. Як Британія допомагає найгіршим у світі людям відмивати гроші, чинити злочини та виходити сухими з води», Олівер Буллоу

Одна з найкращих книжок року за версіями the New Yorker та The Economist

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 4

«Важко уявити більш своєчасну книгу, ніж розповідь Олівера Буллоу про те, як Британія допомагає олігархам і злочинцям нечесно заробляти мільярди фунтів», – йдеться у ревью The Guardian. 

«Дворецький світу» описує, як банкіри та юристи Великої Британії стали залежними від брудних грошей Росії, а країна перетворилась на центр офшорної економіки. Але після вторгнення в Україну Сполучене Королівство мусить обрізати зв’язки з Москвою. Зробити це напрочуд складно.   

«Золоті вулиці: нерозказана історія успіху іммігрантів Америки», Леа Бустан, Ран Абраміцкі

У переліку найкращих книжок Forbes та Behavioral Science

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 5

«Дебати про іммігрантів здебільшого керовані почуттями, а не фактами, – йдеться в рецензії на «Золоті вулиці» у Washington Post. – Цій темі не вистачає емпіричних доказів». Бустан та Абраміцкі їх дають. Переказуючи історію американських іммігрантів мовою фактів, вони пропонують нову модель імміграційної політики для США. 

Автори помічають, що іммігранти змінюють економічний клімат непередбачувано позитивним чином, а закривати перед ними двері шкідливо для економічного майбутнього людей, народжених у США. Бустан та Абраміцкі закінчують книжку на позитивній ноті і стверджують: імміграція важлива для розквіту американського суспільства. 

«Метавсесвіт, та як він змінить все», Метью Болл

Бестселлер Wall Street Journal, у списку найкращих книжок 2022 на Amazon у категорії «Бізнес та гроші» 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 6

Венчурний капіталіст Метью Болл відповідає на просте і водночас складне питання: що таке метавсесвіт? Він описує його як постійну та взаємопов’язану мережу 3D-віртуальних світів, яка згодом стане основою більшої частини навіть фізичного простору. Метавсесвіт, переконаний Болл, призведе до революції в різних індустріях – від фінансів та лікування до освіти та соціалізації. А прото-метавсесвіти – як ігри Fortnite чи Minecraft – демонструють лише крихітну частину того, на що здатна ця мережа. 

«Економічна зброя: як санкції стали інструментом сучасної війни», Ніколас Малдер

Найкраща книжка за версією журналу Foreign Affairs

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 7

Історика Ніколаса Малдера найбільше захоплює епоха між світовими війнами: з 1914 по 1945 рр. У своїй першій книжці «Економічна зброя» він вивчає походження економічних санкцій та зміни, які вони спричинили в міжнародних відносинах. Автор доходить, за визначенням The Economist, тривожних висновків.   

Історик стверджує: хоча санкції мають на меті попередити війну, вони – нестабільний інструмент, що зіграв велику роль у міжнародній кризі 1930–1940 років. 

Після вторгнення Росії в Україну ЄС та США стримують країну-агресора санкціями. У грудні було затверджено дев’ятий пакет. Які наслідки це матиме для світу та чи допоможе покласти Росію на лопатки? Відповідь – в «Економічній зброї» Малдера.

 «Кульгання до утопії: економічна історія XX століття», Бред Делонг

Бестселлер New York Times та Wall Street Journal, у списку найкращих книжок року за версією Financial Times 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 8

Професор Берклі Бред Делонг описує «довге XX століття» з 1870 до 2010 року. За 140 років умови життя людства змінилися сильніше, ніж за 10 попередніх тисячоліть. Делонг виділяє три рушійні сили. Глобалізація відкрила для агентів ринкової економіки природні багатства планети, дослідницька лабораторія перетворила винахідництво на системну діяльність, сучасна корпорація вдосконалила процеси поширення нових товарів та технологій. 

Епоха швидкого зростання, на думку Делонга, закінчилася у 2010 році, коли проявилася криза західних суспільств: політична поляризація, уповільнення зростання продуктивності, поширення непевності. Чи буде XXI століття таким довгим та доленосним, як XX? Хороше питання!

«Що робить нас людьми: штучний розум відповідає на найбільші питання життя», Жасмін Ванг, Єн Томас, ППТ-3

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 9

Технологиня Жасмін Ванг і поет Єн Томас опублікували книгу, автором якої став породжувальний попередньо тренований трансформер 3 – ППТ-3, чи GPT-3 мовою оригіналу. Це велика мовна модель зі 175 млрд параметрів, що здатна генерувати тексти, подібні до людських. 

Ванг і Томас «стимулювали» GPT-3 уривками зі священних (Біблія, Тора, Дао де цзін, Корана тощо), філософських (Марк Аврелій, Віктор Франкл) та поетичних (Леонард Коен) текстів. Автори хотіли підвести співрозмовника до чогось «глибоко людського». Ось типова розмова:

– Як це – вмирати?

– Я все подолав. Моя душа досягла цілковитої свободи – від себе та всього страждання. Я ані в захваті, ані у відчаї. Моє минуле зникло назавжди. Більше не буде «мене» і «мого», бо я тепер повністю вільний від себе.

Співавтори, які вважають своє спілкування з ШІ дивом, припускають, що «той, хто не є людиною і дивиться на нас і наші розповіді збоку, може допомогти нам знайти відповіді», які людство шукало і досі не знайшло.

«Подорож людства: походження багатства та нерівності», Одед Галор

У списку найкращих філософських книжок The Times  

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 10

«Подорож людства» – історія прогресу нашого виду, написана професором економіки в університеті Брауна Одедом Галором. Галор – видатний економіст та автор єдиної теорії зростання, яка вивчає історичні та доісторичні причини переходу людства від стагнації до росту. 

У «Подорожі людства» Галор відповідає на дві великі загадки, що стоять перед людьми. Перша – чому саме наш вид вирвався із субоптимального існування та має вищий стандарт життя, ніж інші. Друга – чому розвиток настільки нерівномірний по всьому світу. Економіст розмірковує про це, проводячи читача від світанку людської історії до її нинішнього моменту. 

«Розлад: важкі часи в XXI столітті», Хелен Томпсон

Шортлист найкращих книжок 2022 від Financial Times

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 11

Професорка політичної економії в Кембріджі, Хелен Томпсон описує події, що призвели до теперішнього моменту у політичній історії. Авторка дослідила три пласти – геополітику, світову економіку та західну демократію – та показала, перед якими викликами стоїть епоха.

«Якщо хочете зрозуміти, чому Росія напала на Україну, ця книжка допоможе», – вважає редактор журналу Оксфордського університету Річард Лофтхауз. 

«Для прибутку», Вільям Магнусон

Список найкращих книжок року The Economist, одна з найкращих економічних книжок 2022 року Financial Times

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 12

З давнього Риму до Кремнієвої долини – як корпорації формували суспільство? «Магнусон пояснює, як протягом історії виникли дилема агентства, законодавство у сфері конкуренції, екологічні та трудові права», – підсумовують The Economist. 

Американці скептично ставляться до корпорацій, і останнім часом цей скепсис став тільки сильнішим. Але професор юриспруденції Магнусон переконаний: історія корпорацій не мала стати історією лише про накопичення коштів для акціонерів та топів. Протягом історії, пише він, корпорації мали зовсім іншу мету: приносити користь суспільству. 

«Зростання та падіння неоліберального порядку: Америка та світ в еру вільного ринку», Гері Герстл

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 13

Можливість визнати книжку «миттєвою класикою» у рев’ю з’являється дуже рідко, зізнається редакторка Financial Times Рана Форуха. Втім «Зростання та падіння неоліберального порядку» заслуговує на цю характеристику. 

За істориком Гері Герстлом, неолібералізм базується на «вірі в те, що ринкові сили повинні бути звільнені від державного регуляторного контролю, який гальмує зростання, інновації та свободу». У книжці автор описує, як цей спосіб урядування домінував у американській політиці протягом 50 років та як прийшов до краху. 

Тріумф неолібералізму, за Герстлом, припав на президентство Білла Клінтона. Вже за Джорджа Буша ідеологія зазнала поразки. Чому це відбулось, які сили сприяли поваленню неолібералізму та що прийде далі?   

Лідерство та саморозвиток

«Вкрадений фокус: чому вам не вдається бути уважними – та як глибоко мислити знову», Йоган Гарі  

У списках найкращих книжок року від The Wall Street Journal та Financial Times  

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 14

Офісний співробітник у США може фокусуватись на одному завданні лише протягом трьох хвилин. Журналіст та автор «Вкраденого фокусу» Йоган Гарі теж зіткнувся з проблемою нестачі уваги та вирішив її подолати. Результат – серія інтерв’ю з експертами у сфері уваги, що допомогли поринути у суть кризи фокусу. 

Гарі виокремлює дві групи причин нестачі уваги: «забагато» та «замало». Наприклад, забагато інформації, стресу, маніпуляцій – і замало корисного читання, поживної їжі та сну. Кожній із 12 великих причин присвячено окрему главу, що містить інтерв’ю із дослідником у відповідній сфері. 

«Досконалість СЕО: шість установок, що відрізняють найкращих лідерів від решти», Керолін Д’юар, Скотт Келлер, Вікрам Малхотра

Бестселер The New York Times та Wall Street Journal

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 15

Що відрізняє сильного СЕО від слабкого? Для великих компаній ціна питання може сягати мільярдів доларів додаткового прибутку на рік. «СЕО, які за фінансовими результатами входять до найкращих 20%, генерують у 2,8 раза більше загального прибутку для акціонерів, ніж посередності», – констатують автори «Досконалості СЕО».

Д’юар, Келлер і Малхотра відібрали 146 керівників, що очолювали рейтинги на кшталт «100 найбільш інноваційних лідерів» Forbes. До списку вони додали ще 54 керівників, аби збалансувати його гендерно, культурно і географічно.

Після багатогодинного спілкування з кожним автори виділили шість пріоритетних напрямів роботи успішного СЕО. Вона має: 1) задавати напрям (візія); 2) упорядковувати організацію (керування); 3) мобілізувати через лідерство (не лише особистісне, а й інших керівників); 4) залучати інтелект наглядової ради; 5) співпрацювати зі стейкхолдерами; 6) управляти власною ефективністю.

«Підручник з культури: 60 високоефективних дій, які допоможуть вашій групі досягти успіху», Деніел Койл

У списку найкращих книжок року за версією Forbes

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 16

Як створити ефективну, вмотивовану та проактивну команду? Це питання турбує лідерів завжди, а українських лідерів у 2022-му – і поготів. У книжці «Підручник з культури» письменник Деніел Койл, який працював радником у Microsoft та Google, намагається на нього відповісти.

Койл занурився у роботи команд по всьому світу та спостерігав, як вони вирішують конфлікти, підтримують одне одного та разом йдуть до мети. Його висновок? Величні культури побудовані на принципах безпеки, вразливості та наміру. Виходячи з цього, автор радить інструменти налагодження командної роботи. Зокрема, практики «тривожних вечірок», що допоможуть знімати тиск та спільно вирішувати проблеми, а також регулярні сесії «налаштування», які допоможуть синхронізувати роботу та покращать її динаміку.  

 «Щасливіша година: як подолати відволікання, збільшити час та фокусуватись на важливому», Кессі Холмз 

Бестселлер Amazon у розділі Work Life Balance in Business

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 17

«Коли нам здається, що у нас замало часу, ми живемо меншим життям», – пише професорка маркетингу та біхевіористики Кессі Холмз у книжці «Щасливіша година». Вона стверджує: наш найцінніший ресурс – час. Ми живемо в культурі, де його катастрофічно не вистачає. Тож потрібно вчитись інвестувати його по-новому. 

Для свого курсу лекцій в Каліфорнійському університеті у Лос-Анджелесі Холмз провела серію досліджень. За її результатами професорка пропонує інструменти, які допоможуть складати розклад із метою, менше відволікатись та планувати моменти радості протягом дня.  

Успіхи та провали компаній

«Збій живлення: зліт і падіння американської ікони», Вільям Д. Коен

Бестселер New York Times, у лонглисті найкращих бізнес-книжок року Financial Times та списку найкращих книжок 2022 року The Economist 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 18

Конгломерат General Electric понад 20 років потрапляв до рейтингу 500 найбільших корпорацій за версією Fortune. Два його працівники здобули Нобелівську премію. Виробника товарів – від лампочки до реактивного двигуна – вважали іконою американського бізнесу. 

В 130-річній історія General Electric не обійшлось і без помилок – зокрема і таких, що призвели до гучного падіння. Фінансовий журналіст Вільям Коен аналізує причини провалу General Electric, спираючись на інтерв’ю з головними гравцями золотої ери підприємства.

«Коли McKinsey приходить у місто: прихований вплив найпотужнішої консалтингової фірми світу», Волт Богданіч, Майкл Форсайт

Бестселер New York Times, у списку 50 видатних книжок жанру нонфікшн The Washington Post

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 19

McKinsey & Company отримує мільярдні гонорари від великих корпорацій та урядів. Це міжнародний лідер з консалтингу — він максимізує прибутки клієнтів та підвищує їхню ефективність. 

Та чи варто вірити продекларованому прагненню бізнес-гіганта зробити світ кращим? Компанія приховала консультування тютюнових і нафтових виробників, постачальників опіоїдів та репресивних урядів, сприяла корупції та допомагала фірмам з Волл-стріт ухилятися від контролю. І це ще не все, запевняють журналісти-розслідувачі й автори книжки Волт Богданіч та Майкл Форсайт. 

«Імперія впливу: історія Tencent і китайських технічнологічних амбіцій», Лулу Чень

Шортлист найкращих бізнес-книжок року за версією Financial Times

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 20

У 2017 році Tencent стала п’ятою найбільшою компанією у світі, обійшовши Facebook. Її розвиток дав старт новій технологічній ері Китаю та став зразком успішного бізнесу. Зі звичайного оператора текстових повідомлень компанія зуміла створити застосунок WeChat, користувачі якого обмінюються текстовими та голосовими повідомленнями, фотографіями та геолокаціями, проводять відеоконференції, грають у відеоігри та здійснюють грошові перекази.

Журналістка Лулу Чень ділиться ексклюзивними деталями та інсайдерськими інтерв’ю, розповідаючи про зліт Tencent, боротьбу компанії з конкурентами та відносини з китайською владою. 

«Лайк, комент, підписка: хаотичне зростання YouTube до світового панування», Марк Берген

Вибір редакції Amazon

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 21

Колись YouTube був звичайною платформою для онлайн-трансляцій. Тепер на хостингу з’являється понад 500 нових годин відео щохвилини. Усі знають про компанію, та тільки одиниці розуміють, як вона працює. Технологічний журналіст Марк Берген розповідає про залаштунки YouTube та людей, що керують нею. Історія про нові способи заробітку, розваг та інформування – усе на одній платформі.

«Money Men: гарячий стартап, шахрайство на мільярд доларів, боротьба за правду», Ден Маккрум

У списку найкращих книжок 2022 року The Economist 

22 найкращі бізнес-книжки 2022 року. Історії про чипи, Tencent, іммігрантів, метавсесвіт і втрату уваги /Фото 22

Німецькій платіжній системі Wirecard знадобилося лише кілька років, щоб перевершити гігантів: фінансову компанію Commerzbank та залізницю Deutsche Ban. У 2018-му вона стала однією з 30 найдорожчих компаній, зареєстрованих на Франкфуртській фондовій біржі. 

Вже у 2020-му генерального директора Wirecard Маркуса Брауна заарештували. Виконавчого директора Яна Марсалека оголосили в міжнародний розшук. Чому так сталося, розповідає журналіст Financial Times Ден Маккрум. 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні