Концерти Андрія Данилка у Північній Америці перенесли на осінь /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

Данилко, Latexfauna та андеґраунд. Українські музиканти не можуть поїхати в тури через нові вимоги Мінкульту. Які від цього збитки

Концерти Андрія Данилка у Північній Америці перенесли на осінь Фото Getty Images

20 березня Міністерство культури посилило контроль за виїздом артистів за кордон. Поки додаткова вимога лише одна – пред’являти військово-облікові документи. За словами виконавців, у виїзді відмовляють і за їх наявності. Як і кому шкодить відсутність голосу українських артистів за кордоном

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Рік тому Андрій Данилко анонсував тур Північною Америкою. У квітні 2023-го стало зрозуміло – команда з 26 людей не встигає підготувати необхідні для виїзду документи. Три дні команда цілодобово перебувала на зв’язку з компанією Resilience Entertainment, яка раніше організовувала тури «Бумбокс», Тіни Кароль, Kalush Orchestra та The Hardkiss. 

Прилетіти в Маямі о 14:00 та одразу поїхати на виступ – останній робочий сценарій, що дозволяв провести шоу. «Вранці першого дня виступу ми зрозуміли, що повинні відкласти тур», – пригадує президент Resilience Entertainment Ігор Голубчик. Концерти в Північній Америці перенесли на осінь.

Причина – зміна правил перетину кордону для артистів-чоловіків призовного віку. Видачею листів сприяння щодо виїзду артистів займається Міністерство культури та інформаційної політики (МКіП). «Зазвичай музиканти і їхні команди отримують документ за день чи навіть у день перетину кордону», – каже співвласник концертної агенції ARTLIVE Андрій Шаран.  

Раніше МКіП просило в артистів вказати персональні дані, мету поїздки, запрошення, терміни перебування за кордоном, перелік країн, локацій та анонсів заходів. Тепер для отримання дозволу на виїзд вимагають ще й надати військово-облікові документи, йдеться у відповіді Мінкульту на запит Forbes.

Змінила правила виїзду низка скандалів. Стендап-комік Андрій Щегель виїхав до Туреччини попри наявність трьох повісток. А режисер Тарас Голубков поїхав у Росію знімати кліп для російської співачки Клави Коки. Обом надавало дозвіл Міністерство культури. Щегель виїхав під приводом концертної діяльності, Голубков – начебто поїхав на зйомки документального фільму про війну в Україні. 

Після нововведень музичні тури перенесли чи скасували гурти Latexfauna, Stoned Jesus, White Ward, 1914, Somali Yacht Club, The Hypnotunez, Schizogen, Bezlad. Гурт KAZKA поїхав у тур в неповному складі – без чоловіків.

В індустрії визнають: частина артистів скористались дозволом Мінкульту як шпариною для втечі. Але виникла інша проблема – давати концерти за кордоном можуть одиниці – переважно ті, хто виїхав за кордон раніше. Хто і яких втрат зазнає через відсутність голосу України за кордоном. 

Зміна правил

Офіційно Мінкульт не публікував нові правила для виїзду артистів. Поки міністерство працює над проєктом постанови Кабінету Міністрів. На запит Forbes документ МКіП не надало. Причина – він «потребує доопрацювання, і фінальна версія може суттєво відрізнятися від прийнятої Кабміном». У Мінкульті аргументували Forbes свою позицію бажанням уникнути маніпуляцій.

Команди артистів не поспішають до військкоматів. Вони не розуміють, що буде далі, тому не хочуть ризикувати, каже засновник івент-компанії Virus music Дмитро Феліксов. «Кількох моїх знайомих одразу відправили на навчання, а не в благодійні тури», – розповідає співзасновниця благодійного фонду Musicians Defend Ukraine Катерина Войчук. Дозвіл на перетин кордону отримують приблизно 10–20% від обсягу артистів, які виїжджали раніше, додає вона. Причин відмови переважно не пояснюють. 

Гурту «1914» відмовили через невідповідність деяких документів вимогам чинного законодавства. Яким саме – уточнили лише після відео у Facebook фронтмена гурту Дмитра Кумара. Виявилось, що «документи лише одного учасника гурту були оновлені вчасно та відповідали віку».

Яку інформацію артистам треба надати для перетину кордону

Відповідь Міністерства культури та інформаційної політики на запит Forbes Натисніть «Читайте більше»

  • Особисте / колективне звернення, 
  • інформація щодо мети поїздки та мотивації її здійснення (обов’язково надається контракт або договір про співпрацю зі стороною, що запрошує, його переклад; запрошення від юридичної особи, оформлене належним чином, переклад запрошення), 
  • назви країн та населених пунктів, в яких за програмою поїздки проходитимуть заходи із зазначенням назв заходів, 
  • локації та дати проведення,
  • фінансові умови перебування за кордоном, 
  • посилання на публічні оголошення щодо проведення заходів (наприклад: продаж квитків, розміщення інформації на сторінках майданчиків, та соціальних мережах тощо), 
  • запланована точна дата перетину державного кордону на виїзд та орієнтовна дата повернення в Україну, 
  • пункт перетину, 
  • зобов’язання щодо повернення на територію України по завершенню заходів, дані по особі (дата народження, серія і номер закордонного паспорта) та контактний номер телефону.

Також надається інформація щодо працевлаштування особи, надсилаються копії військово-облікового документа установленого зразка, паспорта; наказ по підприємству, установі, організації про відрядження / відпустку працівників. 

Інформація надсилається не пізніше, як за 10 днів до запланованої дати виїзду за межі України.

МКіП не розглядає та не сприяє виїзду за кордон з метою роботи за контрактом (отримання винагороди).

Наслідки перебудови

З початком вторгнення збирати кошти в закордонних благодійних турах вирушили понад два десятки артистів: «Океан Ельзи», Kalush Orchestra, The Hardkiss, «Один в каное», Go_A, Христина Соловій та інші. Понад 50 сольників Європою та виступів на концертах дозволили Дмитру Монатіку пожертвувати понад €500 000 для ЗСУ і українців. 

«Океан Ельзи» за літо–осінь 2022 року задонатив 34,2 млн грн. «Без обмежень» у турі Північною Америкою зібрали на ЗСУ понад $180 000, «Друга ріка» у європейському турі – майже 3 млн грн. З турів у Німеччині та Америкою The Hardkiss перерахували на потреби військових майже пів мільйона гривень. «Один в каное» зібрали в США та Канаді понад $78 000.

У середньому з одного концерту можна віддавати €3000–5000, розповідав Андрій Шаран Forbes торік. Така сума виходить, якщо гурт віддає 50% прибутку з концерту та додатково збирає донати. 

«Великим артистам дозволятимуть виїжджати – у них і зв’язки, і більший культурний вплив, – упевнена Войчук із Musicians Defend Ukraine. – Важливо, щоб нішеві гурти не випадали з культурного процесу». Тур андеґраундних музикантів на 20 закордонних міст може зібрати до €50 000, додає вона. Через скасування турів Musicians Defend Ukraine за півтора місяця недоотримав близько €10 000 – місячний оборот фонду.  

«Один із концертних майданчиків оштрафує нас на $10 000 за те, що ми не провели заплановане шоу», – каже президент Resilience Entertainment Ігор Голубчик. У випадку з перенесеним туром Данилка промоутер втратить кілька сотень тисяч доларів.  

Оновлені умови виїзду створили проблеми лише у короткостроковій перспективі, переконаний Роман Паничевний – засновник агенції MoLoKo, яка організовує музичні тури в Північній Америці. Головна складність у тому, що нововведення зʼявились за кілька тижнів до виїзду артистів. Швидко виробити документи було неможливо. Нині всі, кому потрібен дозвіл на виїзд, будуть готуватися до цього по пів року точно так само, як до отримання віз, додає він.

Фінансова сторона не найбільш важлива – в один голос кажуть співрозмовники Forbes. «Головне – експорт української культури, – каже Феліксов, – Він підтримує українських громадян за межами України та культурних діячів, які продовжують працювати і заробляти».  

Найбільш глобальним наслідком є зменшення репрезентації українського культури у світі, переконана Войчук. Українських артистів, які вже перебувають за кордоном, недостатньо для покриття всіх важливих музичних подій, додає вона. Скоро починається весняно-літній сезон великих музичних фестивалів таких, як Sziget, Glastonbury Festival та Tomorrowland.

Як вирішити проблему? Процедура виїзду має бути прозорою, каже Войчук. З її слів, частина артистів отримує дозволи Міністерства закордонних справ через Український інститут. Але порядок отримання документів їй невідомий.

Адекватне рішення – забронювати музикантів та концертних промоутерів, які приносять користь для країни у фінансовій і культурній площинах, вважає Шаран. «Програмістам дають бронь, бо держава вважає їх стратегічним активом, – додає Феліксов. – Я не погоджуюсь, що культурні діячі ним не є».  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні