Іноземні музиканти, актори та письменники зібрали щонайменше $250 млн для України. Як вони залучають кошти /Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова
Категорія
Життя
Дата

Іноземні музиканти, актори та письменники зібрали щонайменше $250 млн для України. Як вони залучають кошти

Shutterstock/Колаж Олександра Карасьова

«Розкажіть правду про війну у своїх соцмережах, по телевізору. Підтримайте нас у будь-який можливий спосіб. Будь-який, але не тишею», – закликав Володимир Зеленський у відеозверненні на церемонії Grammy. Креативники з усього світу підтримують Україну піснями та відео, піднімаючи український прапор та організовуючи фандрейзинги. Як глобальні митці залучають кошти для українського спротиву?

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

«Увесь світ із глибоким захватом спостерігав за сміливістю, рішучістю та незламністю українського народу проти злочинного російського нападу», – каже актор Марк Гемілл. Із цими словами виконавець ролі Люка Скайвокера звернувся до українців у відео, яке фандрейзингова платформа UNITED24 опублікувала у річницю повномасштабного вторгнення. 

Послання – не лише від Гемілла. Доєдналися десятки селебріті, зокрема Морган Фрімен, Мет Деймон, Вес Андерсон, Джулія Робертс, Барбара Стрейзанд та інші креатори. Їхній спільний посил – вдячність та підтримка українського спротиву. «Ви боретеся за всіх нас», – додав актор Ітан Гоук. 

Запущена на початку травня 2022 року фандрейзингова платформа UNITED24 зробила амбасадорів-селебріті одним із найефективніших інструментів залучення коштів. Зокрема, один із послів платформи, професор Тімоті Снайдер, зібрав понад $1,2 млн на проєкт «Ловець шахедів». 

Допомога іноземних селебріті – глобальний тренд, свідчить звіт медіатек-компанії AIR Media-Tech. «Креатори обʼєдналися для підтримки України, – йдеться у звіті. – Інфлюенсери всього світу запустили кампанії, щоб підвищити обізнаність про події в Україні і підтримати її громадян, збираючи пожертви чи гуманітарну допомогу».

З-поміж прикладів підтримки AIR Media-Tech називають реліз нової версії пісні Russians Стінга, яку він написав за часів холодної війни. В пості із відео на цю пісню співак опублікував реквізити для гуманітарної допомоги жителям України. Анджеліна Джолі та Джессіка Честейн приїздили в Україну і спілкувались із переселенцями та волонтерами. Актор Бенедикт Камбербетч розмістив удома родину тимчасово переміщених українців. 

Загалом найгучніші фандрейзингові ініціативи західних креативників зібрали понад $250 млн.

Іноземні музиканти, актори та письменники зібрали щонайменше $250 млн для України. Як вони залучають кошти /Фото 1

Скільки збирають для України іноземні актори, музиканти та режисери

Як іноземні креативники збирають кошти для України

Один шлях – доєднатися до чинної ініціативи та закликати прихильників донатити кошти на неї. За допомогою п’ятірки акторів – Кіта Герінґтона, Адріана Лестера, Саймона Пегга, Г’ю Бонневіля та Девіда Теннанта – організація Disasters Emergency Committee, що складається із 15 найвідоміших благодійних фондів Великої Британії, зібрала £120 млн за п’ять днів. 

Амбасадори UNITED24 збирають кошти на ініціативи, тематично або особистісно близькі для них. Марк Гемілл – обличчя збору на дрони, Андрій Шевченко акумулює кошти на реконструкцію стадіону «Чемпіон» в Ірпені. 

Французьский режисер Мішель Азанавічус збирає на відновлення будинку в Ірпені. Він провів аукціон, лоти для якого надали Том Генкс, Катрін Деньов, Ален Делон, Наталі Портман і учасник дуету Daft Punk Тома Бангальтер. Результат – €250 000, половину з яких спрямували на відбудову будівлі.  

Ще один спосіб – власні благодійні організації. Lumos письменниці Джоан Роулінг, що підтримує дітей із 2005 року, провела найбільш успішний публічний фандрейз у власній історії та зібрала понад £2 млн для підтримки українських дітей та їхніх родин. Зокрема, закуповувала гуманітарну допомогу, освітні набори, забезпечувала їжу та психосоціальну підтримку. В £2 млн увійшли допомога від донорів та власні кошти Роулінг. 

Благодійна фундація зірки американського телебачення Бетенні Френкель BStrong зібрала для України $100 млн. Її партнер – неприбуткова організація Global Empowerment Mission, представники якої були в Україні з 25 лютого. Вони спрямували 751 вантажівку з допомогою та знайшли домівку або перемістили понад 53 000 українців. 

Деякі креативники передають власні кошти. Абель Тесфає – The Weeknd – задонатив на потреби українців $1 млн через організацію World Food Programme. Девід та Вікторія Бекхем спрямували £1 млн UNICEF – футболіст є амбасадором організації. Він також віддав доступ до своєї сторінки в Instagram голові харківського перинатального центру, щоб та розповіла його 77-мільйонній аудиторії, що відбувається в Харкові. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні