робота /Getty Images
Категорія
Життя
Дата

Кар’єрне зростання, приваблива зарплата та гнучкий графік роботи. Яким має бути роботодавець в умовах війни? Головні висновки на шести графіках з дослідження EY «Найкращий роботодавець – 2023»

ІТ залишається найпопулярнішою галуззю, де хочуть працювати як студенти, так і професіонали, показало опитування EY «Найкращий роботодавець – 2023». Фото Getty Images

Як в умовах війни роботодавцям в Україні лишатись привабливими для кандидатів? Які галузі, крім IT, – в топі для працевлаштування? Та які вимоги шукачів роботи до сучасних компаній. EY в Україні з жовтня по грудень 2023 року провела опитування, яким був 2023-й для роботодавців і шукачів роботи. Ось, що вони дізналися

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Яким був 2023 рік для роботодавців 

Навіть в умовах війни український бізнес не втрачає оптимізму та впевненості у своєму майбутньому – цього року на 5% більше компаній обрали прогресивний курс і планують збільшити бюджет на розвиток бренду роботодавця. У 2023-му серед актуальних ініціатив, що впроваджували роботодавці, були, зокрема, турбота про фізичний і ментальний добробут співробітників (88% компаній), підвищення рівня залученості/лояльності співробітників (62%). Переважна більшість компаній не забували про допомогу ЗСУ/волонтерську діяльність/благодійність (60%). 

Більш ніж половина компаній визначають релокацію співробітників до різних країн і регіонів України (56%) та зміну пріоритетів шукачів роботи (54%) серед основних викликів у напрямку роботи з брендом роботодавця протягом 2023 року. 

Яким був 2023-й для шукачів роботи

У 2023 році значно менше опитаних респондентів зазнавали труднощів під час пошуку роботи: 62% студентів (порівняно з 79% у 2022-му) та 33% професіоналів (порівняно з 45% у 2022 році), що пов’язано зі змінами динаміки ринку праці – все більше роботодавців відчувають брак кваліфікованого персоналу. Втім, перелік труднощів залишається незмінним із року в рік. Серед основних вісім із 10 молодих фахівців відзначають недостатній досвід роботи, а половина досвідчених кандидатів все частіше стикається з обмеженою кількістю вакансій за фахом.

робота

Топ-3 труднощі в процесі пошуку роботи. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

Кількість респондентів, які зазначали, що війна негативно вплинула на можливості працевлаштування, скорочується: 48% студентів та 44% професіоналів проти 61% та 52% відповідно.

Привабливість роботодавця

Існують значні розриви у сприйнятті факторів привабливості між роботодавцями та кандидатами. Роботодавці вказують своїми ключовими перевагами офіційні трудові відносини, імідж компанії на ринку й корпоративну культуру. 

Професіонали ж обирають роботодавців за конкурентний розмір базової заробітної плати, можливості для розвитку та за корпоративну культуру, а студенти – за можливості кар’єрного розвитку, привабливу зарплату й гнучкий графік роботи.

робота

Фактори привабливості роботодавців. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

Пошукові джерела

Також спостерігаються відмінності у джерелах інформації про роботодавців – шукачі роботи все рідше переглядають корпоративні сайти, в той час, як компанії роблять на них найбільший акцент. 

Для пошуку інформації про роботодавців кандидати зараз найчастіше використовують соціальні мережі та сайти з працевлаштування. Цікаво, що професіонали також збирають інформацію про роботодавців через особисті знайомства. Останніми роками також зменшується популярність онлайн-ЗМІ серед обох груп кандидатів.

робота

Джерела інформації про роботодавців. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

ІТ – в топі галузей для працевлаштування

ІТ залишається найпопулярнішою галуззю, де хочуть працювати як студенти, так і професіонали, із суттєвим відривом від інших галузей, таких як FMCG та виробництво (деталі нижче). Водночас сфера маркетингу і комунікацій щороку стає все популярнішою серед шукачів роботи. У 2023 році вона зросла на 11 позицій серед студентів та на п’ять позицій серед професіоналів (посівши 12-ту сходинку).

робота

Найпопулярніші галузі для працевлаштування. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

Очікування шукачів роботи

Молоді спеціалісти першочергово шукають у роботодавцях можливості для цікавої та динамічної кар’єри. При цьому фактор особистого і професійного розвитку значно втратив свою привабливість для студентів. 

Окрім кар’єрних можливостей, вони також звертають особливу увагу на розмір базової заробітної плати та гнучкість робочого графіку. У 2023-му значно зросла пріоритетність таких факторів, як імідж компанії на ринку й корпоративна культура. Це свідчить про бажання студентів працювати в компаніях з гарною репутацією (як ззовні, так і зсередини).

робота

Фактори привабливості роботодавців серед студентів. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

Професіонали більше очікують від роботи справедливу грошову винагороду за свій досвід, а також шукають місце, де можуть максимально розкрити свій потенціал.

У п’ятірку найважливіших факторів також входить корпоративна культура (атмосфера в колективі) та імідж компанії на ринку (схожа тенденція, як серед студентів). Відносно менша пріоритетність віддаленої та релокованої роботи для досвідчених кандидатів, ніж для молодих спеціалістів, що може пояснюватись важливістю для останніх суміщати роботу й навчання.

робота

Фактори привабливості роботодавців серед професіоналів. Дані: Опитування «Найкращий роботодавець» EY в Україні

Як роботодавцям лишатись привабливими для кандидатів?

  1. Визнати, що є суттєві розриви у сприйнятті EVP (ціннісної пропозиції роботодавця) кандидатами і самими роботодавцями.
  2. Сформувати портрет цільової аудиторії кандидатів (наприклад, студенти четвертого курсу, які вивчають технічні науки в КНЕУ, або керівники середньої ланки, які мають досвід роботи понад пʼть років в ІТ-розробці й добре володіють англійською).
  3. Зрозуміти: що для них є важливим при виборі місця роботи; через які причини вони готові його змінити; де хочуть працювати й чому.
  4. Проаналізувати конкурентів щодо талантів і їхньої ціннісної пропозиції, ключові повідомлення та рівень інформаційної присутності.
  5. Транслювати унікальність вашого EVP цільовим талантам через інформаційні канали, де вони проводять найбільше часу, а також через співробітників (реферальні програми, амбасадорство, прояв турботи тощо). Тестувати нестандартні підходи до рекрутингу (подумайте з колегами, кандидатами під час фокус-груп). 
  6. Відстежувати ефективність сприйняття вашої компанії як роботодавця (як для внутрішньої, так і зовнішньої аудиторії).
  7. Активно розвивати силу бренду роботодавця. Кандидати та конкуренти не чекають

Методологія

Опитування «Найкращий роботодавець» проводилось у період з жовтня по грудень 2023 року через власну базу контактів, партнерів та соціальні мережі EY в Україні (Ernst & Young). База респондентів: близько 550 студентів і понад 1800 кандидатів з досвідом роботи. Найбільш представлені регіони: Київ та область, Львів і область. 

EY в Україні (Ernst & Young) проводить дослідження «Найкращий роботодавець» з 2005-го. З початком повномасштабної війни дослідження адаптували до сучасних реалій в Україні: містить питання про потенційні плани респондентів в Україні виїхати за кордон та респондентів, які знаходяться за кордоном, про повернення в Україну. Додано нові фактори привабливості роботодавців і причини для зміни місця роботи. 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні