Скандал з Спартак Суббота /Igor Turzh/wikipedia
Категорія
Життя
Дата

Психолог, психотерапевт, психіатр. Спартака Субботу звинувачують у недоброчесності. Які наслідки чекають на наймедійнішого психолога-інфлюенсера

Спартак Суббота Фото Igor Turzh/wikipedia

11 квітня медіа «Свідомі» опублікували викривальне розслідування про Спартака Субботу – одного з найбільш відомих психологів України. Текстова версія розслідування – майже сотня сторінок, додатково зробили відеоверсію на п’ять серій. Головний посил розслідування – Суббота видає себе за лікаря-психіатра. Чому воно викликало такий резонанс?

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

У 2022-му психолог-інфлюенсер Спартак Суббота, 31, переживав пік популярності. Він дав коментар відомому виданню The New Yorker, його YouTube-канал, де виходило шоу «Подкаст Терапія», набрав майже 41 млн переглядів. З початку року в медіа вийшло 56 текстових публікацій із його коментарями, підрахував автор розслідування про Субботу Ілля Полудьонний.

Полудьонний – теж психолог, спеціалізується на гештальт-терапії. Сім місяців він з’ясовував, що не так з експертизою інфлюенсера Субботи. Чому зацікавила ця тема? «Ця людина представлялась ученим і медиком, хоча, за даними мого розслідування, на той момент не була ані науковцем, ані лікарем-психіатром», – каже Полудьонний.  

Суббота позиціонує себе так: спеціаліст у галузі когнітивно-поведінкової психотерапії, психолог, член-кореспондент Української академії наук, кандидат психологічних наук, PhD медичної психології, експерт у галузі психології серійних убивць та судової психіатрії. Ці регалії допомагали пробиватися в медіа, видати книжку та потрапити до авторитетної громадської організації.

Психолог, психіатр, психотерапевт?

Головна претензія розслідування – Суббота видає себе за лікаря-психіатра й медичного психолога. Полудьонний підозрює, що Суббота досі не має дипломів про повну вищу освіту, які б були визнані українським законодавством, та незаконно веде приватний прийом клієнтів і пацієнтів як психолог. Після публікації розслідування Forbes, який теж співпрацював із Суботою, запитав у нього документи про освіту. Той показав фото диплому, отриманого в Харківській медичній академії післядипломної освіти. За документом, Суббота захистив кандидатську дисертацію за спеціальністю «медична психологія». 

Полудьонний припускає, що Суббота отримав ступень кандидата наук, не маючи закінченої вищої освіти. Хоча за правилами отримання наукового ступеню це неможливо: початку роботи з кандидатською передує магістратура. Суббота публічно казав, що закінчив її у Франції. Міжнародні дипломи в Україні потрібно нострифікувати, вони не прирівнюються за замовчуванням до дипломів українського державного зразка.

«У мене є магістратура. Повністю завершена. Їх дві, але треба ще дочекатись документи», – цитує Полудьонний Субботу в розслідуванні. На уточнювальне запитання Forbes щодо кваліфікації психіатра, Суббота пообіцяв згодом надати офіційну відповідь стосовно всіх звинувачень.

Ввечері 11 квітня Суббота написав у своєму Telegram, що надавав клієнтам підтвердження про освіту за потреби, та назвав низку звинувачень наклепом. Також психолог-інфлюенсер погрожує судом.

Ще одне звинувачення в розслідуванні – майже п’ять років Суббота називав себе кандидатом психологічних наук до того, як захистив дисертацію. У квітні 2022-го він зрештою здобув науковий ступінь. Для цього потрібні були публікації за темою дисертації у закордонних наукових фахових виданнях. Вони є. Але, за даними Полудьонного, одне зареєстроване за адресою Українського Православного Катедрального Собору Святого Володимира у Нью-Йорку, а в іншому виданні публікуються виключно українці.

У розслідуванні добре показані факти академічної недоброчесності, каже секретар Національної психологічної асоціації Олег Бурлачук. Існує ціла індустрія, що заробляє на підготовці робіт кандидатів та докторів наук: ті лише сплачують послугу чи роблять незначний внесок у роботу, яку захищають за запропонованою «схемою», пояснює він. З-поміж прикладів, який наводить Полудьонний у розслідуванні: у подкасті Суббота каже, що психотерапевту не потрібно бути емпатичним – натомість у його науковій роботі підкреслено важливість емпатії в роботі з клієнтами з посттравматичним досвідом. 

Суббота всі звинувачення відкидає. «Я доведу свою правоту офіційно і в судовому порядку. Їхні слова – це оціночні судження. У мене ж факти», – написав він Forbes.

Психотерапевт Артем Осипян учився із Субботою, певний час вони товаришували. Інтерв’ю з Осипяном – елемент розслідування Полудьонного. Зараз психотерапевт стверджує, що дружив із Субботою під час навчання, бо той був цікавим обʼєктом для досліджень соціопатії. Після публікації розслідування Осипян оголосив, що шукає адвоката: він переконаний, що Спартак заслуговує на серйозніше покарання, ніж репутаційні втрати. Осипян хоче, аби від Субботи «відхрестились усі організації», а медіа, які допомогли зробити його популярним, вибачились перед аудиторією.

«Суббота приймав пацієнтів, складав психологічні портрети та аналізував, як людина поводиться під час інтерв’ю», – розповідає Forbes консультантка з комунікацій Світлана Павелецька. Вона працювала із Субботою в Інституті когнітивного моделювання: вона обіймала посаду СЕО, він – наукового керівника. Більшість його рекомендацій виглядали резонними, каже Павелецька.

Чи є в Субботи шанс врятувати репутацію після таких звинувачень? Поки що, схоже, це йому непотрібно. «Він навіть не намагається нічого пояснювати: його ЦА не потребує цього, – каже Стародубська. – Вона потребує гучних, красивих заяв. Він їх дав». 

Як скандал із Субботою вплинув на тих, з ким він співпрацював

«Публікації Субботи є у Forbes і в інших виданнях, які поважають читачів та мають прискіпливе бачення щодо авторів, – каже Бурлачук із Національної психологічної асоціації. – Медійна психологія часто пов’язана з фейками і зловживаннями». За пʼять років, за підрахунками в розслідуванні Полудьонного, вийшло 119 публікацій у медіа за участі Субботи.

На Forbes.ua вийшло 12 колонок Спартака Субботи. Перша – 26 червня 2021, остання – 7 лютого 2023-го. До повномасштабної війни це були тексти про психологію для підприємців, з 24 лютого – про психологічне здоровʼя під час війни, проблеми емпатії росіян та інше. Він також давав коментарі для редакційного тексту про феномен серіалу «Гра в кальмара». Спочатку Суббота був підписаний на Forbes як «науковий керівник Інституту когнітивного моделювання, психотерапевт». З 12 травня 2022-го регалії змінили на «кандидат психологічних наук (PhD), психотерапевт та медичний психолог».

Forbes Ukraine перевірить внутрішні процеси та вирішить подальшу долю опублікованих текстів Субботи, каже редактор-засновник видання Володимир Федорін. Редакція також відправить на перевірку його попередні колонки.

Психолог, психотерапевт, психіатр. Спартака Субботу звинувачують у недоброчесності. Які наслідки чекають на наймедійнішого психолога-інфлюенсера /Фото 1

Суббота завоював довіру професійних спільнот, як-от «Аспен Інститут» та видавництво «Віхола», де вийшла його книга «Припини це. Як розпізнати насильство та протидіяти йому». В першому накладі книги «Припини це» від 2021 року Суббота підписаний як «психіатр», а в наступному, від 2022 року, ця регалія зникла.

З початку 2022-го «Віхола» продала 20 000 книжок Субботи, розповіли у видавництві у відповідь на запит Forbes. «Ми не додруковуватимемо нові тиражі книжки «Припини це», а також не будемо видавати нову книжку автора», – написала «Віхола» на своїй сторінці у Facebook після скандалу.

Механізм перевірки компетенцій експертів варто покращити, погоджується Стародубська, теж контрибʼюторка Forbes. «Бекграунд-чек людей перед початком співпраці – елементарна робота з репутаційними ризиками», – каже вона. Окрім перевірки освіти експерта, Стародубська радить дослідити відкриті джерела й радитись із фаховими гравцями індустрії.  

У грудні 2022 року блогер Віктор Трегубов публічно звинуватив письменника Доржа Бату в брехні. Після скандалу «Видавництво Старого Лева», що видало п’ять книжок Бату, відмовилось друкувати додаткові наклади його книжок. Нині «ВСЛ» уважніше ставляться до інформації, з якою працюють, каже головна редакторка та співзасновниця «ВСЛ» Марʼяна Савка. «Проте ми не є правоохоронним органом і часто не маємо інструментаріїв для детальної перевірки», – додає вона. 

Жоден видавець не перечитує дисертації своїх авторів, каже співзасновниця видавництва «Книголав» Світлана Павелецька. «У нас є книжки, автори яких – кандидати наук та професори, – додає вона. – Ми ніколи не просили в них оригінали робіт». 

Зокрема, в «Книголаві» виходила книга ендокринологині та дієтологині Наталії Самойленко «Їж, пий, худни: здоров’я без дієт». Видавці не просили в Самойленко копію документів про освіту. «Якщо ти оголосив відкритий пошук лікаря, щоб написати книжку, краще перевірити диплом, – каже Павелецька. – Можливо, це варто робити і якщо йдеш до людини з репутацією. Але я не чула про таку практику».

Суббота брав участь у семінарі «Цінності та суспільство» відомої громадської організації «Аспен Інституту Київ». Відбір на програми та семінари «Аспен Інституту» здійснюється незалежним журі: спочатку – аналіз заявок на участь, потім – співбесіда.

Як скандал із Субботою відібʼється на практиках «Аспену»? «Мета – не фіксація особистих досягнень учасників, а створення й розвиток середовища для покращення життя спільнот, до яких вони дотичні», – пояснює комунікаційний менеджер організації Денис Старостін. Члени журі не є слідчим органом і не мають можливості перевіряти документи, дипломи та інші аспекти біографії кандидатів, додає він.

Скріншот випуску шоу «Подкаст Терапія» /скріншот з відео

Скріншот випуску шоу «Подкаст Терапія» Фото скріншот з відео

Скандали з інфлюенсерами частішають. «Телебачення Торонто» опублікувало сюжет про непрофесіоналізм засновника школи Instructor.ua Алі Шехайтлі, який викладав тактики ведення бою та поведінку зі зброєю. Біологиня Дарка Озерна звинуватила генетика Олександра Коляду в тому, що він видавав себе за працівника ВООЗ у галузі психічного здоровʼя. Єдиний доказ його тверджень – власні пости. Хвилю обурення викликав плагіат у дисертації міністра освіти Оксена Лісового.  

Ситуація з Субботою – це прецедент, після якого варто задуматися, яких експертів кличуть ЗМІ, каже Полудьонний. «Щоб відомі видання не ставали несвідомими співучасниками обману», – вважає він.

Секретар Національної психологічної асоціації Олег Бурлачук також сподівається, що розслідування призведе до великих зрушень. Перший наслідок уже проявився.

12 квітня співведучий Субботи на YouTube-каналі «Подкаст Терапія» Євген Янович оголосив про закриття проєкту. «Я хотів би попросити вибачення. За що? Не розумію. Досі не можу це все скласти у голові. Але я просто відчуваю, що винен», – написав Янович.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні