Категорія
Життя
Дата

П'ять фільмів та серіалів, що допоможуть пережити листопад та втримати звʼязок з реальністю. Радить маркетинг-директорка ICTV Поліна Толмачова

Фільм «Опале листя» режисера Акі Каурісмякі

Фільм «Опале листя» режисера Акі Каурісмякі – доказ того, що чекати на диво варто. В українському прокаті з 9 листопада.

Знятий на основі реальних подій серіал «Перші дні» показує початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Фільм «Опале листя» Акі Каурісмякі розповідає іронічну історію кохання, яке долає численні перешкоди. Комедійний бойовик «Швидкісний поїзд» Девіда Літча – суцільна бійка героя Бреда Пітта з найманими вбивцями. Що спільного у їхніх сюжетах та чому це кіно варто переглянути, розповідає маркетинг-директорка ICTV Поліна Толмачова

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ось він, сонячний листопад, коли зриває дах навіть у здорових людей. Що казати нам з нашими травмами, тривогами, повітряними зокрема, з вічним очікуванням новин з фронту, звʼязку з близькими, що знаходяться на війні чи в окупації. Додамо сюди невпевненість в майбутньому, токсичний інформаційний фон – і стає зрозуміло, що самотужки через темряву осені пройти майже неможливо навіть тим, хто відповідає на «як ти?» коротким словом «норм». 

Іншими словами, «тримати кукуху» – головне завдання листопада. Я поділюсь переліком фільмів та серіалів, які, на мій погляд, можуть допомогти зберегти залишки ментального здоровʼя. Тут є і нове, і старе кіно. Може, цей список стане вам у нагоді.

Але мушу попередити. Якщо ви думаєте, що це текст про прості фільми типу романтичних комедій, облиште. Це шлях для слабаків, і він точно не мій. Мій шлях – тримати звʼязок з реальністю, попри те, що може бути дуже боляче. 

«Перші дні» (2023) як переживання травми

На Netflix вийшов український серіал від FILM.UA «Перші дні», який розповідає, як кияни переживали початок повномасштабного вторгнення. Звичайно, це важкий контент, тому що він нагадує про кінець нашого колись мирного життя та початок нового – страшного та непередбачуваного, яким ми живемо. Але творцям серіалу вдалося наповнити його надією та гумором. 

Шість дуже різних історій, створених шістьма дуже талановитими українськими режисерами, не просто повертають нас в темні часи. Вони нагадують нам, скільки любові, відваги, толерантності, сміливості, єдності, мудрості було у нас в ті дні. Як ми зуміли вийти за рамки індивідуального буття та навчилися піклуватися про тих, хто сам себе захистити не може. 

Сльози, які обовʼязково будуть під час перегляду, – хороші та цілющі. Окремим позитивним наслідком перегляду буде усвідомлення, що неможливе можливо. Що ми не одні, бо серіал показують у багатьох країнах. Що Netflix не просто показує український серіал, а став майданчиком для прем’єри. Що у нас є багато талановитих людей, які вміють щиро та відверто розповідати історії. І якщо у вас є історія – треба набратись сміливості та розповісти її. 

«Опале листя» (2023) як обіцянка можливості кохання

Неймовірно талановитий та щирий фінський режисер Акі Каурісмякі зняв іронічну казку про сучасне кохання. Світ зʼїхав з глузду і ми разом з ним. 

Я бачила це кіно тричі – за різних обставин, у різних країнах, з різними людьми. Найкраще воно звучить у нас. Бо його герої – люди, що втратили все та живуть поза межами здорового глузду – це ми. Бо кохання, що виникає між ними попри все – це диво, на яке ми чекаємо. Бо новини по радіо про Україну роблять цю ніжну кіноказку реальною. Бо головний герой хоч і алкоголік, але дуже красивий, а головна героїня готова читати йому новини, і попри все фільм завершується хепіендом. 

Цей фільм – доказ того, що чекати на диво варто. В українському прокаті з 9 листопада. 

«Швидкісний поїзд» (2022) про те, що впоратися із простим завданням буває не так і легко

За мірками нашого безумного світу це досить старий фільм, який з великим успіхом пройшов минулого літа. Стрічка розповідає про безлад, яким віяло від пʼяти найманих вбивць у швидкісному японському поїзді. Головний герой за прізвиськом Ladybug, він же Сонечко, не дуже гарно бачить зблизька. Трошки потертий часом, на голові має дурну панаму. Але він Бред Пітт, а значить переможе. Або ні?

Люблю це кіно ще й тому, що його режисер Девід Літч – справжній знавець своєї справи. Він був дублером Бреда Пітта, потім пересів у режисерське крісло і зняв декілька карколомних хітів, в тому числі легендарний у зухвалому ідіотизмі «Дедпул 2». 

Весь цей фільм – нескінченний неймовірний трюк, впродовж якого потяг мчиться на космічній швидкості до очевидного фіналу. Весь час щось відбувається не так, але Сонечко перемагає. Кіно можна подивитися на каналі ICTV або на Megogo.

«Фауда» (2015 – 2020) — шпигунський бойовик про Ізраїль та Палестину, але не тільки

Ми з вами живемо у часи, коли реальність перевершує будь-які темні фантазії. Питання, яке висить над нами Дамокловим мечем: як ми всі до цього дійшли, в чому наша провина, як можна було цьому запобігти? Або неможливо? На деякі з них ізраїльський серіал «Фауда» допоможе знайти відповіді. 

«Фауда» реалістичний настільки, що іноді видається документальним. Сеттинг для нього «прекрасний» – перший сезон ізраїльські кінематографісти знімали на місцях багаторічного конфлікту. Другий сезон «підхопив» Netflix. Зйомки стали дорожчими та більш епічними, але суть історії не змінюється: жодна сторона не є «воїнами світла». Але терористи є терористами – вони затягують у свою боротьбу все більше людей, скориставшись їхніми слабкостями та проблемами. А взаємна ненависть тільки все ускладнює. 

Фінал цієї історії розгортається зараз – у прямому ефірі новинних телеканалів. Від цього дивитися кіно ще цікавіше. І трошки моторошно, що автор ідеї, прототип головного героя та зірка серіалу – Ліор Раз – 7 жовтня 2023 року врятував багато життів під час нападу ХАМАСу на Ізраїль. Дивитись на Netflix.

«Перший код» (2023) про український IT та його внесок у боротьбу з ворогом

Документальний фільм зʼявиться в українському прокаті 16 листопада. На одному з пітчингів його творці казали, що він має розповісти, які у нас талановиті та неймовірні люди, як вони підкорюють цифровий світ, що займає все більше простору та часу. Але реальність дещо змінила сюжет, і однією з найцікавіших частин стрічки стала боротьба українського IT з росіянами. 

Сучасна війна – це також боротьба технологій, але не така, як у світі «Матриці». Наша реальність народжується у міксі цифри, фізики, штучного інтелекту та справжніх емоцій. У ній люди за компʼютерами допомагають тим, хто в окопах. А останні, своєю чергою, тримають над нами небо. 

Ніхто і ніщо не зможе зупинити час та скасувати грудня, що ось-ось прийде разом з дивом Різдва. 

Тримаємося! 

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні