Ля Палісіада, Філіп Сотниченко
Категорія
Новини
Дата

«Ля Палісіада», «20 днів у Маріуполі» та «Люксембург, Люксембург». Які українські стрічки 2023 року кінокритики визнали найкращими

Кадр із фільму «Ля Палісіада» режисера Філіпа Сотниченка

Українські кінокритики визнали «Ля Палісіаду» режисера Філіпа Сотниченка найкращим повнометражним ігровим фільмом. Про це повідомляють організатори церемонії вручення шостої Національної премії кінокритиків «Кіноколо».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • «Ля Палісіада» знята в жанрі пострадянського нуару. Стрічка розповідає про розслідування вбивства міліціонера, яке розгортається за лічені місяці до скасування смертної кари. Українська прем’єра фільму відбулася на відкритті 7-го «Київського тижня критики».
  • Найбільшу кількість нагород цьогорічного «Кінокола» отримала команда фільму «Люксембург, Люксембург». Його режисер Антоніо Лукіч виграв у номінаціях «Найкраща режисура фільму» та «Найкращий сценарій», а виконавець однієї з головних ролей Аміл Насіров переміг у категорії «Найкращий актор». Лукіч і Насіров – учасники списку Forbes «30 до 30» різних років.  
  • У двох номінаціях перемогу здобула стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова – український претендент на «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний фільм». Українські кінокритики визнали картину «Найкращим документальним фільмом», а також «Відкриттям року» – найкращим повнометражним дебютом. Над фільмом працювала продюсерка Василіса Степаненко, яка потрапила в цьогорічний список «30 до 30» від Forbes. Разом із Черновим і Степаненко в оточеному Маріуполі працював воєнний фотограф Євген Малолєтка.
  • Лауреатами Національної премії кінокритиків «Кіноколо» також стали:
  1. Найкращий короткометражний ігровий фільм – «ГКЧП», режисер Аркадій Непиталюк, продюсери Анастасія Буковська, Данило Каптюх, Микита Буковський.
  2. «Найкращий анімаційний фільм» – «Маріуполь. Сто ночей», режисерка Софія Мельник, продюсер Андрій Палатний.
  3. «Найкраща акторка» – Карина Химчук (фільм Тоні Ноябрьової «Ти мене любиш?»).
  4. «За досягнення» – Олена Гончарук, Олег Оліфер, Альона Пензій, Станіслав Битюцький, Олександр Телюк (Довженко-Центр) за лекторій «Як перестати хвилюватися і полюбити українське кіно». Гончарук – учасниця списку Forbes «50 лідерок України».
  • Спеціальну відзнаку отримали кінокритики, які стали на захист України: Антон Філатов, Ярослав Підгора-Гвяздовський, Юрій Самусенко, Артур Корнієнко. 
Аміл Насіров

Виконавець однієї з головних ролей у фільмі «Люксембург, Люксембург» Аміл Насіров переміг у категорії «Найкращий актор»

Антоніо Лукіч

Режисер «Люксембург, Люксембурга» Антоніо Лукіч (ліворуч) виграв у номінаціях «Найкраща режисура фільму» та «Найкращий сценарій»

«20 днів у Маріуполі»

У двох номінаціях здобула перемогу стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова

Карина Химчук

«Найкраща акторка» – Карина Химчук (фільм Тоні Ноябрьової «Ти мене любиш?»)

«Ля Палісіада», «20 днів у Маріуполі» та «Люксембург, Люксембург». Які українські стрічки 2023 року кінокритики визнали найкращими /Фото 1

Найкращий короткометражний ігровий фільм «ГКЧП»

«Ля Палісіада», «20 днів у Маріуполі» та «Люксембург, Люксембург». Які українські стрічки 2023 року кінокритики визнали найкращими /Фото 2

Найкращий короткометражний ігровий фільм – «ГКЧП», режисер Аркадій Непиталюк, продюсери Анастасія Буковська, Данило Каптюх, Микита Буковський

Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

Національна премія кінокритиків «Кіноколо» – щорічна премія, заснована у 2018 році, що визначає досягнення українського кінематографа та діячів кіноіндустрії за останній рік від імені спільноти кінокритиків України. У попередні роки найкращими фільмами ставали «Памфір», «Стоп-Земля», «Атлантида» й «Додому».

Церемонія нагородження традиційно відбулася в день відкриття Київського тижня критики – міжнародного фестивалю арт-кіно, кураторами якого є українські кінокритики й кінокритикині. 

Програма складається з кількох секцій: програм міжнародної та української ретроспективи, міжнародної програми з хітами головних світових кінофестивалів і програми «Фокус: Україна – Польща». Сьомий Київський тиждень критики триватиме з 12 до 18 жовтня в столичному кінотеатрі «Жовтень». 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні