Категорія
Життя
Дата

«Повстань і вбий першим». Чотири книги, фільм і серіал, що допоможуть зрозуміти ізраїльську ідентичність та історію боротьби. Радить президент Єврейської конфедерації України Борис Ложкін

У суботу, 7 жовтня, бойовики ХАМАСу прорвали кордон між Сектором Гази та Ізраїлем. Перший удар прийшовся на прикордонні райони і місцеві громади – кібуци. Бойовики вбивали мирних жителів сотнями, інших вивозили як заручників у Сектор Гази. /Getty Images

У суботу, 7 жовтня, бойовики ХАМАСу прорвали кордон між Сектором Гази та Ізраїлем. Перший удар прийшовся на прикордонні райони і місцеві громади – кібуци. Бойовики вбивали мирних жителів сотнями, інших вивозили як заручників у Сектор Гази. Фото Getty Images

У суботу, 7 жовтня, бойовики ХАМАСу прорвали кордони між Сектором Гази та Ізраїлем. Перший удар прийшовся на прикордонні райони і місцеві громади – кібуци. Бойовики вбивали мирних жителів сотнями, інших вивозили як заручників у Сектор Гази. Водночас великі міста ХАМАС атакував сотнями ракет. Ізраїль відповів мобілізацією 360 000 резервістів, бомбардуванням військової інфраструктури ХАМАС та блокадою Гази. За останніми даними, там загинуло уже понад 1400 людей. Втрати серед мирного населення Ізраїлю – понад 1300.

Це – новий виток палестино-ізраїльського конфлікту, що триває з середини ХХ століття. Що почитати і подивитись, аби зрозуміти причини та історію боротьби Ізраїлю? Радить президент Єврейської конфедерації України та віцепрезидент Світового єврейського конгресу Борис Ложкін.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Книга «Ізраїль. Історія відродження нації», 2016 р. 

Книга «Ізраїль. Історія відродження нації», 2016 р.

Книга «Ізраїль. Історія відродження нації», 2016 р.

Ще до 24 лютого Єврейська конфедерація України видала чотири книги у серії «Єврейська бібліотека» – це українські переклади світових бестселлерів про євреїв та Ізраїль. «Історія відродження нації» була першою з них. «Ця книга – must, щоб взагалі розуміти, що таке Ізраїль», – каже Ложкін. 

Даніель Ґордіс, заслужений науковий співробітник Шалемського коледжу в Єрусалимі, описав культурну, економічну та політичну історію Ізраїлю з самого зародження до сьогодення. Результат – історія успіху маленької країни у ворожому оточенні.

«Багато з книг, написаних про Ізраїль, розповідають про те, що сталося, не пояснюючи, чому це сталося або як компоненти історії складаються в єдине ціле», – йдеться у вступі до «Історії відродження нації». Тож Ґордіс зосередився на причинах: як у євреїв виникла ідея країни в Палестині, як вони побудували демократію, що чекає на Ізраїль у майбутньому.  

«Ґордіс – один ыз найкращих вчених, що спеціалізуються на історії Ізраїлю, – переконаний Ложкін. – Він вважається рівновіддаленим від різних політичних течій і дуже обʼєктивний». Це написана істориком наукова книга, яка дуже легко читається, додає він. 

Книга «Моє життя», Ґолда Меїр, 1975 р.

Книга «Моє життя», Ґолда Меїр, 1975 р.

Книга «Моє життя», Ґолда Меїр, 1975 р.

Звертаючись до ізраїльського кнесету в березні 2022-го, Володимир Зеленський сказав: «Ми маємо намір залишитись живими. Наші сусіди хочуть бачити нас мертвими. Це не залишає багато простору для компромісу». Це – цитата ізраїльської політичної діячки Голди Меїр. 

Вона народилась у Києві, разом із батьками емігрувала до США і за 15 років, у 1921-му, вирушила до Палестини. У 1969-му Меїр стала першою жінкою – головою уряду Ізраїля, отримавши посаду премʼєр-міністерки. До цього Меїр була міністеркою праці та закордонних справ. На її каденцію припала війна Судного дня: 6 жовтня 1973 року, під час святкування Йом-Кіпур, на Ізраїль напала коаліція арабських держав. Війна тривала 18 діб і закінчилась перемогою Ізраїлю.  

«Моє життя» – автобіографія Меїр. «Це про її історію, про те, як будувалась держава, і про війну Судного дня, – описує Ложкін. – Рекомендую». 

Книга «Повстань і вбий першим», Ронен Бергман, 2018 р. 

Книга «Повстань і вбий першим», Ронен Бергман, 2018 р.

Книга «Повстань і вбий першим», Ронен Бергман, 2018 р.

Бестселлер The New York Times, «Повстань і вбий першим» – історія Моссаду, служби безпеки Ізраїлю, та ЦАХАЛу. Назва книги – відсилка до фрази з Талмуду: «Якщо хтось прийшов убити тебе, повстань та вбий його першим». Автор, журналіст та військовий аналітик Ронен Бергман, описує успішні та невдалі програми цільових убивств та ціну, яку понесли люди, що схвалювали та виконували ці програми.  

Бергман вважається одним із найкращих у світі фахівців з ізраїльських спецслужб, каже Ложкін. Ця книга і про спецслужби, і про історію Ізраїлю; вона велика, але читається як трилер, описує він. «Ізраїльські спецслужби робили все можливе, щоб книга або якісь її шматки не вийшли», – додає президент Єврейської конфедерації України. У першому кварталі 2024-го він планує видати її українською.  

Книга «Мова пророків. Життя Бен-Єгуди та неймовірне відродження івриту», Роберт Сент-Джон, 2013 р. 

Книга «Мова пророків. Життя Бен-Єгуди та неймовірне відродження івриту», Роберт Сент-Джон, 2013 р.

Книга «Мова пророків. Життя Бен-Єгуди та неймовірне відродження івриту», Роберт Сент-Джон, 2013 р.

«Мова пророків» описує життя єврейського лінгвіста, граматика та лексикографа Еліезера Бен-Єгуди. Його називають «батьком сучасного івриту». Наприкінці XIX століття він ініціював створення Комітету івриту, що мав відновити прогалини в мові і додати нові слова відповідно до правил граматики та за аналогією до семітських мов. «Він додавав багато нових слів, бо в Торі не було, наприклад, телефону або університету», – каже Ложкін. 

На його думку, ця книга є цікавою з точки зору ізраїльської ідентичності. «На початку ХХ століття іврит був мовою Тори, а в повсякденному житті, особливо в діаспорі, не використовувався, – каже Ложкін. – Ця людина фактично перезапустила мову, яка стала мовою держави». 

Автор книги – Роберт Сент Джон, американський репортер, що воював у Першій світовій, працював журналістом піл час Другої світової, висвітлював війни на Близькому Сході. Сент Джон був тим репортером, хто наприкінці серпня 1945-го в прямому ефірі на телеканалі NBC сказав: «Японія погодилась на наші умови. Друга світова війна закінчилась». 

В інтервʼю The Washington Times Сент Джон повідомив, що вчився в одному класі із Ернестом Гемінгвеєм. За його спогадами, викладач англійської сказав їм обом: «Ви ніколи не навчитесь писати». 

Фільм «Голда», 2023 р.

Біографічна драма режисера Гая Наттіва описує політику і рішення Голди Меїр під час війни Судного Дня. Роль премʼєр-міністерки Ізраїлю виконала Хелен Міррен. Премʼєра стрічки відбулась на Берлінському кінофестивалі. Загальний бокс-офіс стрічки станом на жовтень 2023-го сягнув $5,3 млн. Незабаром стрічка вийде в український прокат. 

Трейлер фільму «Голда» про політику Голди Меїр під час війни Судного Дня

Серіал «Фауда», 2015–2023 рр. 

Серіал «Фауда» виходить на стримінгу Netflix з 2015 року. Його шоуранери – ветерани ізраїльської армії Ліор Раз та Аві Ісахароф, що побудували сценарій на фундаменті власного досвіду. І Раз, і Ісахароф служили в елітному спецпідрозділі ЦАГАЛу Дувдеван.   

«Фауда» розповідає історію Дорона, командира контртерористичного підрозділу Армії оборони Ізраїлю. Це бойовик, який відображає всі протиріччя, які є на цих територіях між палестинцями та євреями, каже Ложкін. «Він дуже реалістично показує, як працюють ізраїльські спецпідрозділи, – говорить він. – Я чув це від людей, які працюють у цих підрозділах».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні